Go Back

Celozrnný švestkový koláč s mandlemi

Ingredience

  • 150 g másla
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 200 g medu
  • 6 vajec
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g mandlové mouky
  • 1 lžička skořice
  • po půl lžičce mletého kardamomu, badyánu a hřebíčku nebo použijte 2 lžičky kvalitního perníkového koření
  • 0,5-1 kg švestek
  • 50 g mandlových plátků

Postup přípravy

  • Hodinu před pečením si vytáhněte máslo, jogurt a vejce z lednice. Připravte si formu (kulatou 22cm nebo menší pekáček) a vyložte ji pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Švestky omyjte a rozpulte.
  • Do mísy vložte veškeré suché ingredience (mouka, mandlová mouka, koření a kypřicí prášek) a dobře promíchejte. V mixéru či v míse za pomoci ručního mixéru ušlehejte změklé máslo a med do pěny, trvá to asi 5 minut. Po jednom postupně přidejte žloutky a vždy pečlivě zašlehejte. Pokud se vám zdá, že se směs sráží, znamená to nejspíš, že jste měli žloutky studené, či jste je přidali příliš rychle. Nezoufejte, přidejte lžíci či dvě suché směsi a míchejte dál. 
  • Jakmile zapracujete všechny žloutky, mixér vypněte a stěrkou vmíchejte polovinu suché směsi, pak jogurt a nakonec zbytek suché směsi.
  • V jiné, velké a čisté míse ušlehejte bílky do pevného sněhu a po třetinách jej opatrně vmíchejte do těsta. Těsto přesuňte do formy, nahoru vyskládejte švestky, posypte mandlovými plátky a pečte asi 45-50min, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Koláč nechte lehce zchladnout, vytáhněte z formy a po vychladnutí podávejte jen tak či s trochou řeckého jogurtu či zakysané smetany.