Go Back

Žitné krekry

Počet porcí: 4 krekry velké jako talíř

Ingredience

  • 150 g žitné celozrnné mouky
  • 140 g žitného kvasu
  • 50 g vody
  • 5 g jemné soli
  • 1 lžička medu
  • vločková sůl či kmín na posypání (není nutné)

Postup přípravy

  • Troubu si rozehřejte na 200°C (180°C horkovzduch) a dva plech si vyložte pečicím papírem. Mouku nasypte do vetší mísy.
  • Ve vodě rozmíchejte sůl a med a společně s kvasem přidejte k mouce. Kartou či nožem smíchejte a pak v ruce vypracujte tužší těsto. Pokud se lepí, podsypte ještě trochu moukou. Zabalte do fólie nebo přikryjte utěrkou a nechte 20 minut odpočívat
  • Těsto rozdělte na čtyři díly a každý díl rozválejte na co nejtenčí placku (asi 2 mm). Propíchejte děrovacím válečkem nebo vidličkou a přeneste na plech.
  • Placky pečte 6 minut, pak otočte a dopékejte dalších 4-6 minut podle barvy. Nechte zcela vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné krabici.