Go Back

Veganský čokoládový cheesecake

Ingredience

Sušenky

  • 130 g ovesné mouky
  • 130 g mandlové mouky
  • 20 g kakaa
  • 120 g kokosového oleje
  • 50 g javorového sirupu
  • ¼ lžičky kypřicího prášku
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Korpus

  • 170 g sušenek
  • 35 g kokosového oleje

Krém

  • 200 g kešu ořechů
  • 400 g kokosového mléka
  • 230 g tmavé čokolády
  • 80 g javorového sirupu
  • 50 g kokosového oleje
  • špetka soli

Na ozdobu

  • asi 200 g čokolády

Postup přípravy

  • Úplně nejdřív si namočte kešu ořechy do studené vody a nechte alespoň 6 hodin změknout. Pak, pokud budete péct i sušenky na základ, začněte s jejich přípravou. Jsou úplně jednoduché. Mouky, kakao, kypřicí prášek, vanilku a sůl smíchejte v misce, přidejte rozpuštěný kokosový olej a javorový sirup a promíchejte. Vzniklé řidší těsto zabalte do potravinové fólie, zlehka zformujte do válečku a nechte alespoň hodinu ztuhnout v lednici.
  • Troubu rozehřejte na 170°C, těsto nakrájejte na silnější plátky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10-15 minut podle tloušťky těsta. Nechte vychladnout.
  • 170g sušenek rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem. Formu o průměru 18cm vyložte pečicím papírem, na dno nasypte sušenkovou směs a upěchujte lžící nebo skleničkou. Nechte asi 30 minut ztuhnout v lednici.
  • Na krém si nejdřív rozpusťte čokoládu, můžete v mikrovlnce nebo na vodní lázni. Nechte zchladnout, aby nebyla horká. V mixéru typu blender (na smoothie) důkladně rozmixujte scezené kešu ořechy, kokosové mléko, javorový sirup, špetku soli a rozpuštěný kokosový olej. Sem tam seškrábněte stěny a mixujte do hladkého krému. Přidejte čokoládu a znovu promixujte.
  • Hotový krém vylijte na ztuhlý korpus a nechte několik hodin ztuhnout v lednici (minimálně 4 hodiny, lépe přes noc). Pokud chcete, hotový cheesecake ozdobte čokoládovými hoblinkami.