Go Back

Veganský cheesecake

Počet porcí: 12 porcí

Ingredience

Korpus

  • 120 g veganských sušenek
  • 30-40 g kokosového oleje

Krém

  • 200 g kešu ořechů
  • 150 g veganské bílé čokolády
  • 1 citron
  • 340 g hedvábného tofu
  • 75 g cukru
  • 50 g kokosového oleje
  • 1 vanilkový lusk

Postup přípravy

  • Den před přípravou cheesecaku zalijte kešu ořechy vodou a nechte přes noc nasáknout.
  • Další den si připravte formu velikosti 18-20cm a dno vyložte pečicím papírem, případně obalte alobalem (pokud vaše forma netěsní nebo používáte ráfek). Sušenky nadrťte a smíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem tak, aby směs připomínala vlhký písek. Upěchujte na dno formy a odložte do lednice. Troubu rozehřejte na 110°C a na spod dejte prázdný plech.
  • Připravte si krém. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni či opatrně v mikrovlnce. Z citronu ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka. Kešu ořechy slijte a společně s tofu, cukrem, rozpuštěným kokosovým olejem, vanilkou a citronovou šťávou i kůrou rozmixujte v blenderu zcela dohladka. Přidejte čokoládu a ještě jednou promixujte.
  • Krém nalijte na sušenkový základ, vložte do trouby, do plechu nalijte asi 100ml vody, zavřete a pečte 80 minut. Cheesecake by se měl ve středu stále trochu třást. Troubu vypněte, pootevřete a nechte vychladnout. Pak cheesecake nechte minimálně 2 hodiny chladit v lednici.
  • Okraje objeďte nožem, vyjměte z formy a podávejte nejlépe s drobným lesním ovocem.