Go Back

Scones s vlašskými ořechy a datlemi

Ingredience

  • 270 g celozrnné špaldové mouky
  • 80 g datlového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 90 g másla
  • 1 lžička skořice
  • 0,5 lžičky kardamomu
  • špetka soli
  • 140 g smetany
  • 2 sáčky chai čaje
  • 125 g datlí
  • 75 g vlašských ořechů

Postup přípravy

  • Smetanu ohřejte k bodu varu, vložte pytlíky s chai čajem a nechte pár minut vylouhovat. Odstraňte pytlíky a smetanu nechte vychladnout a pak znovu vychladit v lednici (alespoň půl hodiny).
  • Troubu rozehřejte na 200°C. Plech si vyložte pečicím papírem. Datle a vlašské ořechy nakrájejte nahrubo.
  • Mouku, koření a prášek do pečiva prosejte do mísy, přidejte cukr a promíchejte. Přidejte studené máslo a špičkami prstů zpracujte v drobenku. Přilijte studenou ochucenou smetanu a nožem či kartou rychle propracujte. Vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a těsto splácněte dohromady a zlehka vyválejte do přibližného kruhu o výšce asi 3 cm.
  • Rozkrojte na 6 nebo 8 trojúhelníčků, přeneste na plech a pečte asi 10-15 minut dozlatova.