Salát s datlemi, ořechy a gorgonzolou
Ingredience
  • 150 g míchaných salátových listů
  • hrst máty
  • 1 pomeranč
  • 4-5 datlí šťavnatých a nedoslazovaných, nejlépe medjool
  • 30 g vlašských ořechů
  • 60 g gorgonzoly dolce
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • špetka soli
Postup
  1. Nejdříve si připravte všechny ingredience. Salát a mátu omyjte a osušte a natrhejte do misky. Pomeranč vyfiletujte (střed nevyhazujte) a každý filet rozkrojte na polovinu či na třetiny. Datle vypeckujte a nakrájejte na kousky podobné velikosti jako pomeranč, ořechy nasekejte nahrubo a pokud chcete, opražte na pánvi či v troubě pro výraznější chuť.  

  2. Připravte zálivku. Do misky vymačkejte střed pomeranče, přidejte olej i ocet a osolte. Prošlehejte, dokud se vše nespojí v hladkou emulzi. Ochutnejte a pokud je potřeba, dosolte či dokyselte.  

  3. Na salátové listy rozložte pomeranč a datle, posypte ořechy a přelijte zálivkou. Promíchejte a nahoru rozdrobte gorgonzolu. Ihned podávejte.