Go Back

Dýňové kari s cizrnou

Počet porcí: 2 velké porce

Ingredience

  • 1 dýně Hokkaido
  • 1 plechovka cizrny nebo cca 250g uvařené cizrny
  • 1 plechovka sterilovaných sekaných rajčat
  • 2 cibule
  • 1-2 chilli papričky
  • 1-2cm kousek zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička garam masala
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce ghí nebo oleje
  • sůl
  • hrst rozinek volitelné
  • baby špenát volitelné
  • rýže basmati, čerstvý koriandr, limeta, hustý bílý jogurt, nasekané chilli, kešu k podávání

Postup přípravy

  • Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte semínky a nakrájejte na kousky. Cibuli, česnek a zázvor oloupejte. Chilli rozpulte a pokud chcete, vytáhněte semínka. Oberte koriandr a lístky uložte do chladu.
  • Připravte si kořeněnou pastu. Cibuli, česnek, zázvor, chilli papričky, stonky koriandru a všechno koření vložte do mixéru a rozmixujte do hladké pasty. Pokud směs nejde rozmixovat přidejte lžíci či dvě vody. V hrnci na středním plameni rozpalte olej, vlijte pastu a za občasného míchání restujte, dokud se nevydusí většina vody a směs se krásně nerozvoní. Trvá to asi 5 minut. 
  • Přidejte dýní, rajčata a dolijte vodou nebo zeleninovým vývarem, aby byla dýně ponořená. Přidejte rozinky. Osolte, promíchejte, přikryjte pokličkou a snižte plamen tak, aby směs jen zlehka probublávala. Vařte asi 20 minut, dokud dýně nezměkne. Přidejte cizrnu a pokud chcete i špenát a promíchejte. 
  • Ochutnejte a dolaďte solí, limetou či chilli. Podávejte s rýží, koriandrem, kešu oříšky a jogurtem.