Go Back
Tisk
5 from 2 votes

Mrkvový dort

Ingredience

  • 4 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 500 g mrkve
  • 140 g celozrnné špaldové mouky
  • 140 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžičky mleté skořice
  • 0,5 lžičky mletého kardamomu
  • 1 pomeranč nejlépe bio
  • kousek zázvoru zhruba velikost palce
  • špetka soli

na krém: 500g mascarpone, 1-2 lžíce moučkového cukru (nebo mletého třtinového cukru)

    na kandovanou pomerančovou kůru: 1 pomeranč, zhruba 300g krupicového cukru

      dále na ozdobu: vlašské ořechy, máta či jedlé květy (není nutné)

        Postup přípravy

        • Nejdříve si připravte hnědé máslo. Máslo rozkrájejte na menší kousky a na mírném plameni za občasného promíchání metličkou zahřívejte, dokud se nerozpustí. Mezitím si vedle připravte misku s ledovou vodou. Zahřívejte dál, dokud se máslo nerozvoní po oříšcích a mléčné bílkoviny nezkaramelizují. Rendlík ochlaďte v ledové vodě a následně máslo nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vejce  vytáhněte z lednice. 
        • Troubu předehřejte na 160°C. Připravte si 20cm kruhovou formu a dno vyložte pečicím papírem.  
        • Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. :) Pomeranč pořádně omyjte a kůru ostrouhejte (taky na jemno). Rozkrojte a vymačkejte šťávu. 
        • Smíchejte všechny suché ingredience a společně prosejte. Vejce smíchejte s třtinovým cukrem a hnědým máslem a pořádně prošlehejte (klidně si na to vezměte tyčák). Přidejte zázvor, pomerančovou kůru a šťávu a znovu promíchejte (už ne tyčákem). Přidejte suché ingredience a rychle a energicky promíchejte stěrkou. Přidejte nastrouhanou mrkev a naposled vše promíchejte, aby vám vzniklo kompaktní těsto. 
        • Těsto přesuňte do formy, uhlaďte a vložte do trouby. Pečte asi hodinu, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte zcela vychladnout, klidně přes noc v lednici, dort se pak lépe prokrajuje. 
        • Na krém společně opatrně vyšlehejte mascarpone s moučkovým cukrem do tuhého krému. Jak dlouho to bude trvat záleží na kvalitě mascarpone a kolik vody obsahuje. Každopádně šlehejte spíše pomalu a opatrně, pokud se srazí, už to nenapravíte. 
        • Na kandovanou kůru oloupejte vrchní oranžovou část pomeranče a nakrájejte ostrým nožem na proužky. Vložte do rendlíku s vodou, přiveďte k varu a slijte. Tento postup ještě dvakrát zopakujte. Ochutnejte a pokud je kůra stále hořká, ještě jednou či dvakrát spařte. Přiveďte k varu 200g cukru s 200ml vody, snižte na minimum, přidejte kůru a vařte, dokud není měkká. To trvá asi půl až třičtvrtě hodiny. Kůru slijte, nechte chvilku proschnout a obalte v krupicovém cukru. Je to trochu piplačka, je potřeba každý proužek vzít a sklepat přebytečný cukr. Rozložte na pečicí papír a nechte oschnout. Pokud chcete kůru spíše měkčí, tak jen asi hodinu a pak ji přesuňte do vzduchotěsné nádoby. Jinak můžete kůru nechat schnout i den či dva, tím se zbaví veškeré vody a je pak křupavá.
        • Korpus podélně rozkrojte na tři stejné pláty. Jeden plát položte na talíř, potřete zhruba třetinou krému, přiklopte dalším plátem, opět potřete třetinou krému a přiklopte posledním plátem. Dort zlehka obmažte zbytkem krému, tak aby byl korpus vidět. Nechte minimálně hodinu ztuhnout v lednici a pak dozdobte kandovanou kůrou, ořechy či mátou.