Go Back

Kořeněný koláč s vlašskými ořechy

Ingredience

  • 150 g másla
  • 100 g třtinového cukru muscovado
  • 50 g třtinového cukru demerara nebo cukru krupice
  • 100 g jogurtu
  • 6 vajec
  • 230 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 25 ml dobrého rumu
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů na posypání
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Máslo, vejce a jogurt si z lednice vytáhněte zhruba hodinu před přípravou. Připravte si kulatou formu o průměru 20cm a dno vyložte pečicím papírem. V misce promíchejte mleté ořechy, mouku, skořici, kardamom, kypřicí prášek, jedlou sodu a špetku soli. Troubu předehřejte na 160°C (140°C horkovzduch).
  • Změklé máslo utřete společně s cukrem muscovado do pěny. Po jednom přidejte žloutky a vždy nechte důkladně zašlehat. Přidejte 2 lžíce suché směsi, promíchejte a vmíchejte jogurt, pomerančovou kůru a rum.
  • V čisté míse začněte šlehat bílky, postupně přidejte cukr demerara a vyšlehejte v pevný sníh. K máslovému základu těsta vmíchejte suchou směs a nakonec opatrně nadvakrát bílkový sníh.
  • Hotové těsto přelijte do formy, posypte nasekanými vlašskými ořechy a vložte do trouby. Pečte asi 50-60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvíli zchladnout, vyřízněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.