Banánové blondies
Ingredience
  • 150 g másla
  • 120 g cukru muscovado
  • 1 vejce
  • 2 banány
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 50 g nasekaných loupaných mandlí
  • 50 g tmavé čokolády není nutné
Postup
  1. Troubu předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Mandle vsypte na plech a za občasného promíchání pečte asi 10 minut, dokud nezezlátnou. Nechte vychladnout. Troubu nevypínejte.

  2. Máslo rozpusťte a za občasného promíchaní metličkou pomalu zahřívejte, dokud se mléčné bílkoviny neoddělí a nezkaramelizují. Krom pohledu to poznáte tak, že se máslo rozvoní po oříšcích. Máslo přelijte do kovové misky a nechte zchladnout.

  3. Připravte si malý pekáček (zhruba 15x30cm) a vyložte jej pečicím papírem. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli a prosijte. K máslu přidejte cukr, banány, vejce a vanilkový extrakt a promixujte tyčovým mixérem. Přidejte mouku a krátce, ovšem důkladně, promíchejte.

  4. Těsto přelijte do pekáčku, posypte mandlemi a vložte do trouby. Pečte asi 20 minut.

  5. Po vychladnutí nakrájejte na menší kostky a pokud chcete, pocákejte rozpuštěnou čokoládou.