Go Back
Tisk
5 from 3 votes

Malinový dort

Ingredience

Mandlový korpus

  • 250 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 5 vajec 3 celé a 2 rozdělit na žloutky a bílky
  • 2 další bílky
  • 200 g mandlové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička (5g) kypřicího prášku
  • kůra z 1 pomeranče
  • vanilka
  • 50 g mandlových plátků
  • špetka soli

Malinový mascarpone krém

  • 1 kg mascarpone
  • 300 g bílé čokolády
  • 350 g malinového pyré 250g do ganache, 100g do hotového krému
  • 50 g pomerančové šťávy

Na dokončení a ozdobení

  • 300 g maliny
  • pomerančová šťáva nebo cukrový sirup s grand marnier nebo amarettem na pokapání není nutné
  • jedlé květy, mandlové plátky či máta

Postup přípravy

  • Přípravu dortu si rozložte do dvou dnů. Den předem si připravte korpus a ganache a další den si připravte krém, dort sestavte a dle vlastní chuti a fantazie ozdobte.
  • Suroviny na přípravu korpusu, tedy vejce a máslo, si z lednice vytáhněte hodinu až dvě předem. Navažte a připravte si i ostatní suroviny, obě mouky, špetku soli a kypřicí prášek prosejte. Připravte si dvě 20cm dortové formy a dno jim vyložte pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 160°C.
  • Máslo a 100g cukru ušlehejte do světlé pěny, asi 5 minut a pak postupně, po jednom zašlehejte 3 vejce a 2 žloutky. Ze 4 bílků a zbylého cukru ušlehejte pevný sníh. K máslové směsi přidejte pomerančovou kůru a vanilku a zatřete směs mouky. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Těsto přesuňte do forem, posypte plátky mandlí a pečte asi 40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce, zabalte do fólie a uložte do lednice.
  • Na malinovou ganache si připravte do misky 300g nasekané čokolády (nebo peciček) a v rendlíku přiveďte k varu 250g malinového pyré. Horkým pyré přelijte čokoládu, nechte minutu odležet a metličkou promíchejte dohladka. Přidejte pomerančovou šťávu, promixujte tyčovým mixérem, následně přikryjte a odložte přes noc do lednice.
  • Další den si připravte krém. Jednoduše smíchejte mascarpone, malinovou ganache a zbytek malinového pyré, nejprve stěrkou a následně opatrně vyšlehejte. Trvá to opravdu jen malou chviličku.
  • Maliny omyjte a ty nejhezčí si schovejte na ozdobu. Zbytek rozpulte. Korpusy prokrojte. Sestavte dort. První část korpusu (část bez mandlí) položte rovnou stranou na podložku. Pokud chcete, pokapte pomerančovou šťávou nebo sirupem. Naneste trochu krému, na něj vyskládejte maliny, potřete dalším krémem a přiklopte druhou polovinou korpusu, mandlemi nahoru. Na korpus naneste další vrstvu krému a položte část korpusu s mandlemi, řeznou stranou nahoru. Opět pokapat, potřít krémem, vyskládat maliny, další krém a nakonec poslední část korpusu, řeznou stranou dolů.
  • Celý dort potřete zbylým krémem a zarovnejte kartou. Ozdobte dle chuti, třeba pusinkami zbylého krému, celými či rozpůlenými malinami, plátky mandlí nebo květy.