Připravte mandlové korpusy. Připravte si dva 18cm ráfky, dna vyložte pečicím papírem. Všechny ingredience si z lednice vytáhněte hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 155°C.
Změklé máslo utřete s polovinou cukru, postupně zašlehejte žloutky. Přidejte najemno nastrouhanou kůru z citronů a pomeranče. Mouku, mandlovou mouku a kypřicí prášek společně promíchejte metličkou. Začněte šlehat bílky, postupně přisypte zbylý cukr a ušlehejte sníh do měkkých špiček. K máslové pěně přidejte suché ingredience, a pak natřikrát sníh z bílků. Těsto rozdělte do dvou dortových ráfků, posypte mandlovými plátky a pečte zhruba hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout v ráfku a pak vyřízněte.
Připravte borůvkové compote. Připravte si dva 14cm ráfky a dna vyložte potravinářskou fólií. Borůvky a pyré dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Cukr smíchejte s agarem, pektinem NH a kyselinou citronovou a přidejte k borůvkám. Minutu povařte, pak odstavte a za občasného promíchání nechte trochu zchladnout. Pak přelijte do ráfků, nechte vychladnout a pak zamrazte.
Připravte borůvkovou mousse. Dno 16cm ráfku vyložte potravinářskou fólií. Želatinu dejte nabobtnat do ledové vody. Ohřejte cukrový sirup a želatinu v něm rozpusťte. Přidejte k borůvkovému pyré. Smetanu ušlehejte do měkkých špiček a zlehka přimíchejte k borůvkovému základu. Nalijte do ráfku, uhlaďte a dejte zamrazit.
Připravte crumble. Změklé máslo, cukr, mouku a mandlovou mouku promněte špičkami prstů, aby vznikla drobenka. Pečte na 170°C dozlatova (občas promíchejte). Ještě horké nasypte do misky, přidejte bílou čokoládu a promíchejte. Nasypte na pečicí papír, rozdělte a nechte vychladnout. Dejte ztuhnout do lednice.
Připravte krém z bílé čokolády. Želatinu dejte nabobtnat do ledové vody. Čokoládu rozpusťte. 30% smetanu ohřejte a rozpusťte v ní želatinu. Vmíchejte k čokoládě. Pak přidejte vanilku, 35% smetanu a mascarpone a promixujte tyčovým mixérem. Potáhněte na kontakt potravinářskou fólií a dejte přes noc ztuhnout do lednice.
Připravte imbibage. Všechny suroviny dejte do rendlíku, přiveďte k varu a nechte 10 minut odstát. Sceďte.
Nyní si připravte vše k sestavení dortu. Každý korpus jednou prořízněte, abyste získali čtyři pláty. Compote i mousse uvolněte z ráfků (nechte na potravinářské fólii pro snazší manipulaci), nachystejte si i crumble a imbibage. Krém vyšlehejte do pevných špiček a přesuňte do cukrářského sáčku.
Na dortovou podložku dejte trochu krému a položte na něj první část korpusu (tu bez mandlí, řezem nahoru), navlhčete imbibage a potřete trochou krému. Na krém položte compote, posypte crumble a zakryjte dalším krémem. Pokračujte druhou polovinou korpusu (mandlemi nahoru, řez zvlhčete imbibage) a trochou krému. Na krém položte mousse, zakryjte dalším krémem. Pokračujte další částí korpusu (mandlemi dolů, řez potřete imbibage). Korpus potřete trochou krému, na něj položte compote, posypte crumble a zakryjte dalším krémem. Nahoru položte poslední část korpusu (řezem dolů, zvlhčete imbibage) a celý dort zlehka zarovnejte zbytkem krému. Dejte ztuhnout do lednice (alespoň na dvě hodiny, lépe přes noc).
Připravte švýcarský máslový krém. Bílky s cukrem a solí dejte do kovové misky a tu postavte na vodní lázeň. Zahřívejte, dokud se všechen cukr nerozpustí. Směs přelijte do mísy robotu a vyšlehejte pevný a zcela studený sníh. Pak postupně zašlehejte změklé máslo. Krém se nejspíš srazí, je to součást procesu, nebojte se a šlehejte dál, dokud není krásně nadýchaný a hladký. Krém dle svých preferencí obarvěte prášky z lyofilizovaného ovoce a dort obmažte a pak ozdobte.