Go Back
Tisk
5 from 1 vote

Kokosový dort s jahodami a mangem

Potřebné vybavení

  • 2 18cm ráfky
  • 1 16cm ráfek
  • 2 14cm ráfky
  • stahovací ráfek
  • pevná fólie
  • dortová podložka

Ingredience

Kokosový korpus

  • 275 g hladké mouky
  • 75 g bio kokosu
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 175 g másla
  • 75 g kokosového oleje
  • 200 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 100 g kokosového mléka
  • 100 g podmáslí
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • kůra ze 2 bio pomerančů

Jahodové compote

  • 250 g jahod
  • 50 g jahodového pyré
  • 30 g cukru krupice
  • 2,5 g pektinu NH
  • 0,2 g kyseliny citronové
  • 1,5 plátku (3,75g) želatiny

Mangové compote

  • 250 g manga
  • 50 g mangového pyré
  • 30 g cukru krupice
  • 2,5 g pektinu NH
  • 1,5 plátku (3,75g) želatiny

Mangová mousse

  • 105 g mangového pyré
  • 30 g cukrového sirupu 1:1
  • 1,5 plátku (3,75g) želatiny
  • 90 g 35% smetany

Kokosový crunch

  • 30 g mandlové mouky
  • 35 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 15 g bio kokosu
  • 15 g cukru moučka
  • 35 g bílé čokolády

Imbibage

  • 30 g cukru krupice
  • 60 g pomerančové šťávy
  • 30 g vody
  • 1 prázdný vanilkový lusk
  • 20 ml Grand Marnier nebo Malibu

Jahodový mascarpone krém

  • 150 g čokolády Valrhona Strawberry Inspiration
  • 150 g ruby čokolády
  • 150 g jahodového pyré
  • 3 plátky (7,5g) želatiny
  • 200 g 40% smetany
  • 400 g mascarpone

Švýcarský máslový krém

  • 100 g cukru
  • 100 g bílků
  • 250 g másla
  • velká špetka soli
  • prášek z lyofilizovaných jahod
  • prášek z lyofilizovaného manga

Na dokončení

  • jahody
  • jedlé květy
  • máta

Postup přípravy

  • Tento dort vám nejspíš zabere minimálně tři dny (já doporučuju alespoň čtyři dny), je potřeba předem připravit korpus a vklady, další den dort sestavit a nechat přes noc ztuhnout v lednici a následně obmazat a dokončit.
  • Na korpus si z lednice alespoň hodinu předem vytáhněte máslo, podmáslí a vejce. I kokosový olej a kokosové mléko mějte v pokojové teplotě. Připravte si dva 18cm ráfky, dno vyložte pečicím papírem a zajistěte alobalem a dejte na plech. Mouku s kypřicím práškem a sodou promíchejte v misce a přidejte kokos.
  • Máslo, kokosový olej a polovinu cukru utřete do pěny. Postupně zašlehejte žloutky a přidejte vanilku a pomerančovou kůru. Kokosové mléko a podmáslí smíchejte. Bílky ušlehejte se zbylým cukrem do středně pevných špiček. K máslové směsi postupně pomalu přilévejte podmáslí s kokosovým mlékem a míchejte stěrkou. Přilejte asi polovinu a pak přidejte polovinu suché směsi. Pak druhou polovinu tekutin (už naráz, ne postupně) a pak zbytek suché směsi. Nakonec jemně vmíchejte sníh.
  • Hotové těsto rozdělte do ráfků, uhlaďte a vložte do trouby rozehřáté na 155°C. Pečte asi 50-60minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout v ráfku, pak vyřízněte, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice.
  • Obě compote se připravují stejně, ale budete je připravovat postupně. Je ovšem jedno, jestli první připravíte jahodové či mangové. Nejprve si dejte nabobtnat želatinu do ledové vody. Ovoce nakrájejte nadrobno a společně s pyré (a případně i kyselinou citronovou) chvilku povařte. Cukr smíchejte s pektinem NH a přidejte k ovoci. Minutu společně provařte a na závěr, už mimo plotýnku přidejte želatinu. Nechte částečně zchladnout. Mezitím si připravte dva 14cm ráfky a přes dna natáhněte potravinářskou fólii. Zchladlé compote rozdělte do ráfků a dejte zamrazit. Jakmile je první compote zmrzlé, můžete připravit druhé compote. Opět nechte zchladnout a pak rozdělte do ráfků na první druh compote a dejte opět zamrazit.
  • Připravte crunch. Změklé máslo prsty promněte s moukou, mandlovou moukou, kokosem a cukrem do sypké drobenky. Rozprostřete na plech a pečte na 165°C dozlatova (každých pár minut promíchejte, aby se drobenka pekla rovnoměrně). Ihned po upečení přesypte horkou drobenku do misky, přidejte čokoládu a míchejte, dokud se vše nespojí. Nasypte na pečicí papír či silikonovou podložku, rozprostřete a dejte do lednice ztuhnout.
  • Připravte mangovou mousse. Do ledové vody dejte nabobtnat želatinu. Připravte si 16cm ráfek a na dno natáhněte potravinářskou fólii. Cukrový sirup ohřejte a želatinu v něm rozpusťte. Smíchejte s mangovým pyré. Zkontrolujte teplotu, měla by být pod 30°C. Smetanu vyšlehejte do měkkých špiček a jemně vmíchejte k mangovému základu. Mousse nalijte do ráfku a posypte crunchem. Dejte zamrazit.
  • Základ na jahodový mascarpone krém je třeba připravit den předem. Želatinu dejte nabobtnat do ledové vody, obě čokolády rozpusťte a pyré ohřejte zhruba na 50°C. V pyré rozpusťte želatinu a pak postupně vmíchejte k čokoládě. Přidejte studenou smetanu a mascarpone a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Potáhněte na kontakt fólií a dejte přes noc ztuhnout do lednice.
  • Na imbibage jednoduše přiveďte k varu vodu s cukrem, pomerančovou šťávou a vanilkou a nechte alespoň 15 minut infuzovat. Pokud chcete přidejte Grand Marnier nebo Malibu.
  • Teď když máte všechny komponenty připravené, je čas na sestavení. Compote a mousse uvolněte z ráfků. Korpusy jednou prokrojte. Jahodový mascarpone krém opatrně vyšlehejte do pevného krému a přesuňte do cukrářského sáčku (s kulatou špičkou nebo může být i bez špičky).
  • Začněte jedním korpusem, trochou krému jej připevněte na dortovou podložku, rovnou stranou dolů, řeznou nahoru. Potřete imbibage. Pak dejte trochu krému, na krém položte compote a zakryjte krémem. Na krém položte korpus (řeznou stranou dolů - potřete imbibage). Nyní dejte trochu krému, mousse a opět zakryjte krémem. Korpus (řez nahoru - potřete imbibage), krém, compote, krém a na závěr poslední část korpusu, řezem dolů (potřete imbibage) a hezkou rovnou stranou nahoru. Celý dort zarovnejte zbytkem krému, kolem dejte pevnou fólii a stáhněte ráfkem. Dejte přes noc ztuhnout do lednice.
  • Připravte si švýcarský máslový krém. Bílky a cukr dejte v nerezové misce nad vodní lázeň a za občasného promíchání stěrkou pomalu zahřívejte, dokud se všechen cukr nerozpustí. Pak přesuňte do robotu, přidejte sůl a vyšlehejte pevný a studený sníh. Jakmile je sníh zcela vychladlý, začněte zašlehávat mírně změklé máslo nakrájené na kostičky. Krém se v průběhu přípravy srazí, je to fáze přípravy, šlehejte dál, dokud se vše nespojí a krém není krásně hladký a nadýchaný.
  • Krém rozdělte na poloviny a každou polovinu obarvěte částí ovocného prášku. Odložte třetinu. Zbylé dvě třetiny obarvěte další částí prášku a opět odložte třetinu. Do zbylé třetiny vmíchejte zbytek prášku. Takto by vám měli vzniknout tři odstíny od každé barvy. Krém postupně naneste cukrářským sáčkem nebo stěrkou na vychlazený dort a pak uhlaďte cukrářskou kartou. Zbytky krému můžete použít na ozdobu.
  • Dort dozdobte jahodami, jedlými květy a mátou či jinak, dle vlastní preference.