Go Back

Kynutý švestkový koláč

Ingredience

Kynuté těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 280 g mléka
  • 2 vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 170 g másla
  • sůl
  • kůra z 1 bio citronu

Náplň

  • 1-1,5 kg švestek

Drobenka

  • 180 g celozrnné špaldové mouky
  • 120 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 50 g mandlových plátků
  • vanilka

Postup přípravy

  • Nejdřív si připravte kynuté těsto. Mléko ohřejte zhruba na 35°C. V trošce mléka rozmíchejte droždí a špetku cukru a dejte na teplé místo vzejít. V míse robotu smíchejte obě mouky a sůl. V misce prošlehejte zbytek mléka, vejce a cukr.
  • K mouce vlijte kvásek, mléko s vejci a cukrem a přidejte citronovou kůru. Na pomalé otáčky zpracujte do hladka, zhruba 10 minut. Pak postupně přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a vypracujte hladké těsto (zhruba 10-15 minut na pomalé otáčky). Robot dle potřeby zastavujte a máslo seškrábněte ze stěn mísy.
  • Hotové těsto přikryjte a nechte zhruba hodinu kynout. Pak vytlačte vzduch, zabalte do bochánku, potřete olejem, dejte do mísy, přikryjte a nechte v lednici do dalšího dne.
  • Na drobenku špičkami prstů zpracujte změklé máslo, mouku, cukr a vanilku do sypké drobenky. Přidejte mandlové plátky. Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte.
  • Těsto rozválejte do obdélníku. Plech klasické velikosti vyložte pečicím papírem nebo důkladně vymažte a vysypte moukou a přeneste na něj těsto. Prsty roztlačte do všech stran. Těsto poklaďte švestkami řezem nahoru (pokud chcete použít víc švestek, nakrájejte je na čtvrtiny) a posypte drobenkou. Přikryjte a nechte ještě zhruba půl hodiny až hodinu dokynout.
  • Vložte do trouby rozpálené na 180°C a pečte asi 35-40 minut.