Začněte přípravou vaječného likéru. Želatinu dejte nabobtnat do ledové vody. Vanilku rozřízněte, vyškrábněte semínka a jak semínka, tak lusk dejte do rendlíku. Přidejte smetanu a ohřejte asi na 80°C. Žloutky rozšlehejte s cukrem, přidejte smetanu a promíchejte. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání stěrkou vařte do 80°C. Hrnec zchlaďte a směs přeceďte. Přidejte želatinu a rum. Směs nalijte do formy SF019 a dejte zamrazit.
Pokračujte upečením čokoládového piškotu. Čokoládu rozpusťte s máslem a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Vejce ušlehejte s cukrem do světlé pěny. Vmíchejte čokoládu a špetku soli. Prosejte kakao a smíchejte s mandlovou moukou, na dvakrát vmíchejte k vaječnému základu. Těsto rozetřete na pečicí papír do ráfku velikosti 20x25cm (případně rozetřete na volno na podobnou velikost). Pečte na 180°C 8-10min. Piškot nechte vychladnout, sloupněte papír a vykrájejte 8 koleček velikosti 6cm.
Nyní můžete připravit čokoládovou mousse. Želatinu dejte nabobtnat do ledové vody. Čokoládu rozpusťte. Smetanu a mléko ohřejte zhruba na 80°C. Žloutky rozšlehejte s cukrem a zalijte ohřátou smetanou s mlékem. Promíchejte a vraťte do rendlíku. Za stálého míchání stěrkou vařte do 80°C. Rendlík zchlaďte, směs přeceďte a přidejte želatinu. Nechte mírně zchladnout (zhruba na 50°C) a pak postupně vmíchejte k čokoládě. Směs nechte zchladnout na 30°C (občas promíchejte). Smetanu ušlehejte do měkkých špiček a pak na třikrát zlehka vmíchejte k čokoládové směsi. Mousse z poloviny naplňte formu SF021 a paletkou rozmázněte po stranách. Dovnitř vložte zmrzlý insert a doplňte další mousse. Nahoru položte kolečko piškotu a zarovnejte. Dejte zamrazit.
Připravte základ na šlehanou ganache. Želatinu dejte nabobtnat do ledové vody. Čokoládu rozpusťte a 30% smetanu ohřejte s glukózou. Ve smetaně rozpusťte želatinu a postupně vmíchejte k čokoládě. Přidejte studenou 35% smetanu. Promixujte. Potáhněte na kontakt fólií a dejte ztuhnout do lednice.
Zmrzlé dezerty vyloupněte z formy a vraťte do mrazáku. Na polevu rozpusťte čokoládu s kakaovým máslem a vmíchejte olej. Použijte při 30-35°C. Dezerty postupně namočte a položte na cukrářské podložky. V lednici nechte rozmrznout.
Základ na šlehanou ganache vytáhněte z lednice a opatrně vyšlehejte. Dejte do cukrářského sáčku s francouzskou řezanou špičkou a nastříkejte na dezerty. Ozdobte čokoládovými zlomky či svitky.