Go Back

Tažený závin

Počet porcí: 2 nohavice

Ingredience

Těsto

  • 325 g hladké mouky
  • 100 g vody
  • 1 vejce
  • 40 g másla
  • 3 g soli
  • 15 g octa nebo citronové šťávy
  • 10 g cukru moučka

Náplň

  • asi 10 středně velkých jablek
  • třtinový cukr dle chuti
  • citronová šťáva
  • cejlonská skořice
  • asi 100 g vlašských ořechů
  • asi 50 g rozinek naložených v rumu
  • asi 100 g mletých perníčků či strouhanky
  • asi 50 g rozpuštěného másla na potření

Na dokončení

  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  • Nejprve připravte těsto. Mouku dejte do velké mísy a uprostřed udělejte důlek. Vodu (pokojové teploty nebo trošku teplejší, ale ne horkou), vejce, ocet nebo citronovou šťávu, cukr a sůl prošlehejte a vlijte k mouce. Přidejte rozpuštěné máslo a zpracujte hladké těsto. Zabalte do fólie. Dejte do tepla odpočinout, zhruba na půl hodiny až hodinu.
  • Zatímco těsto odpočívá, připravte náplň. Jablka očistěte a nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Strouhané jablka případně lehce vymačkejte. Pokud chcete, přidejte trochu citronové šťávy. Přidejte cukr dle chuti, skořici či jiné koření.
  • Těsto rozdělte na poloviny a jednu polovinu co nejtenčeji rozválejte na pomoučeném ubrusu. Pak opatrně natáhněte, aby bylo těsto téměř průhledné.
  • Těsto potřete rozpuštěným máslem a posypte strouhankou nebo mletým perníkem.
  • Posypte polovinou jablek.
  • Posypte rozinky a ořechy.
  • Ohněte okraje ze tří stran.
  • Zarolujte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem nebo airmat podložkou. Zopakujte i s druhou polovinou těsta.
  • Záviny potřete rozšlehaným vajíčkem, vložte do trouby rozehřáté na 190°C (nebo 170° horkovzduch) a pečte asi 30 minut dozlatova. Po upečení můžete potřít rozpuštěným máslem. Po vychladnutí pocukrujte.