• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Degustační menu v Typing Room

4 června, 2017 od elikatesy

Příliš často si tady fine dining nedopřáváme, jíme spíš u streetfoodových stánků či v levnějších restauracích. Ale jednou za čas, když je příležitost se umíme i rozšoupnout.

Jedna taková příležitost se naskytla minulý týden. Spolužačka Jessica měla narozeniny, tak jsme vypravili do restaurace Typing Room. Kuchyně je zde otevřená a šéfkuchař Lee Westcott vaří ze sezonních a lokálních surovin inovativní pokrmy v modernistickém pojetí (což dnes znamená pěny, espumy, prach z nejrůznějších surovin a sběr bylinek a jehličí 🙂 ).

Není zde menu a la carte, pouze degustační menu, ovšem vyjdou vstříc i v případě alergií či diet (v našem případě jedna alergie na vajíčka, jedna alergie na krevety a jeden vegetarián abstinent, no radost…).

Na úvod jsme dostali dvě chuťovky, křupavou kůži z tresky s ústřicovou a koprovou pěnou a konfitovaná vepřová líčka v nějakých křupinkách (nemůžu si pamatovat všechno). Všimněte si níže chodu z tresky bez kůže. Tomu se říká využití surovin na 100% a zero wastage. To se mi moc líbí, takže za mě body plus!

cod skin

pork cheek

Následoval první chod, IPA kváskový chléb s marmite máslem. Nejsem si jistá, co znamená IPA, když se jedná o chleba, zatím jsem tento pojem vždy slyšela jen v souvislosti s pivem (Indian Pale Ale). Dost možná to tedy bude kváskový chléb zadělávaný IPA pivem. 🙂 Každopádně to byl opravdu výborný chléb. Měl nádherně křupavou kůrčičku a po rozlomení se vyvalila pára a ukázala se měkkounká střídka. Marmite je otázka vkusu, jedná se o drožďový extrakt, který prý buď milujete nebo nenávidíte, což za mě to neplatí. Sním jej, ale rozhodně to nemiluju a obyčejné čerstvé slané máslo bych ocenila asi víc. 🙂

bread and butter

Po chlebu následoval první rybí chod, siven s chřestem, celerem a medvědím česnekem. Omáčka byla opravdu povedená a siven uvařený tak akorát. Tenký plátek celeru a grilovaný bílý chřest pak rybu krásně doplňovali. To co je nahoře si nejsem úplně jistá, mohl by to být nějaký druh samphire (v češtině slanorožec nebo mořský chřest), ale Srishti nesouhlasí. Každopádně to chutnalo dobře. 🙂

cod asparagus

Další na řadě byl signature dish restaurace, květák na čtyři způsoby. Bylo to pyré z květáku, pečený květák, naložený květák a chips z květáku. Doplněno hrozny, kapary a mátou. Neuvěřitelné, kolik se toho dá udělat s obyčejnou zeleninou…

cauliflower

Následoval další rybí chod, treska s cibulovým pyré, marinovanou cibulkou, černým česnekem a prachem z kuřecí kůže. Ten byl trochu zbytečný, ale jinak ryba i zelenina ladily dobře.

treska

Poslední slaný chod byl 40 denní vepřový bůček s kopřivami, kapustou a zeleným chřestem. Bůček je schovaný pod zeleným lupení. 🙂 Na straně jogurt a křupavá kůžička. Jogurt se mi k bůčku moc nehodil, nějaké pyré by mi asi sedělo víc, ale samotný bůček se jen rozplýval na jazyku a vůbec nechutnal tučně, naopak, chutnal naprosto libově, což je u bůčku docela překvapivé.

pork belly

Vegetarián (přesněji pescetarián) dostal grilovaného lososa s brokolicí, omáčkou a pyré. Saeed si sice nepamatuje přesně co to bylo, ale bylo to prý “fabulous”. 🙂

salmon broccoli

Následoval malý mezichod na osvěžení chuťových buněk, bezinková pěna, což mě potěšilo, protože já mám bezinky moc ráda a k jaru pro mě neodmyslitelně patří. Byla to opravdu jen malá lžičenka, ale zpříjemnilo a usnadnilo to přechod mezi vepřovým chodem a dezertem.

bezinkové želé

Následoval poslední chod, dezert, a bylo to asi to nejlepší z celého menu. Popisek zněl ovčí jogurt, jablko a kopr, což opravdu nezní nijak extra lákavě, ale byla to dokonalá kombinace chutí, struktur i teploty. Křupavé, jemné, hladké a rozplývavé, to vše navíc osvěžené lehce kyselkavou granitou… Dohromady opravdu skvělé. A koktejl z prosecca a yuzu k tomu vytvořil perfektní párování. Lépe asi menu být zakončeno nemohlo.

dessert

Dostali jsme ještě malé bonbonky jako pozornost podniku, ale na sýrový chod už nám opravdu nezbylo místo. Sytí a spokojení jsme večeři pomalu zakončili a kolem 11 se vypravili k domovům. Ještěže jsme další den začínali až téměř v poledne.

Celkově návštěvu Typing Room hodnotím jako opravdu zajímavý zážitek. Jídla byla překvapivá a promyšlená, měla zajímavou strukturu a chutě většinou ladily opravdu dobře. I párování vín potěšilo a ochutnali jsme jak klasické chutě (například riesling), tak i přírodní vína, které servírovat je vždy docela risk, neboť vztah k nim bývá poněkud ambivaletní. Za mě se určitě vyplatilo, u ostatních spolustolovníků jsem si nebyla úplně jistá. 🙂

Menu bylo jarní a svěží a nejít tam večer po odpolední testování čokolády, foie gras či klobásek, tak bych se po něm cítila i docela lehce. No jo no, too much of a good thing… can be wonderful!

Kam dál?

  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 10 – ExamsSuperior Cuisine & Pâtisserie, Week 10 – Exams
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 6Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 6
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 5Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 5
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 3Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 3
  • Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 11 – ExamsIntermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 11 – Exams
  • Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 9Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 9

Rubriky: Londýn Štítky: londýnské restaurace

Předchozí článek « Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 9
Další článek: Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 10 »

Reader Interactions

Comments

  1. Vlasta

    5 června, 2017 at 9:34 am

    Tak jsem si zase zaslintala 😉

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Dnes mám pro vás recept na marokánky ve spolupr Dnes mám pro vás recept na marokánky ve spolupráci s @dianacompanycz. 
Marokánky jsou jedno z mých oblíbených cukroví, placičky plné oříšků, sušeného ovoce a čokoláda navrch, to je prostě dobrota. 😋
Mám takovou svou lehce zdravější verzi, která je bez lepku. Můžete klidně použít nějaké rostlinné mléko (nebo i vodu) a máslo klidně vynechat, pak budou marokánky i veganské.  🍊🍫Marokánky 
300g mléka nebo vody 
75g ovesných vloček (pokud potřebujete striktně bezlepkovou verzi, zkontrolujte, jestli jsou certifikované)
30g másla
30g javorového sirupu
150g sušeného ovoce (používám kombinaci brusinek a kandované pomerančové kůry)
150g ořechů (používám kombinaci vlašských ořechů a neloupaných mandlí) 
1 lžička cejlonské skořice 
Zhruba 100g čokolády naředěné 10g neutrálního oleje  Ovesné vločky rozmixujte v mléce a přelijte do hrnce. Přidejte máslo, javorový sirup a skořici a uvařte hustou kaši. Sušené ovoce propláchněte vroucí vodou a nasekejte nahrubo. Stejně nasekejte i ořechy. Ovoce i ořechy přidejte ke kaši a promíchejte. Z hmoty tvořte na plech vyložený pečicím papírem placičky, uhlaďte mokrou lžičkou. Pečte na 175°C asi 20 minut, dokud nejsou okraje zlatavé a nejdou sloupnout z papíru. 
Marokánky nejsou florentýnky a po upečení by neměly být tvrdé a křupavé, tak pozor, ať je nepřepečete. 😊
Po vychladnutí potřete z jedné strany čokoládou.  #dianacompanycz
#dianacompanysk #spoluprace #foodblog #foodphotography #christmas #vanocnicukrovi #cukrovi #zdravepeceni
SOUTĚŽ UKONČENA Soutěž o krabičku cukroví SOUTĚŽ UKONČENA  Soutěž o krabičku cukroví. 🥳😊
Stejně jako loni tady pro vás mám soutěž o krabičku mého cukroví. Cca 15 druhů, nejlepší suroviny, hotové cca kolem  20.12.  Jak se zúčastnit? 
1) Sledujte Elikatesy a dejte tomuto příspěvku srdíčko 
2) Do komentáře mi napište, které cukroví pečete každý rok a označte někoho, kdo miluje cukroví (ať už péct nebo jíst)  Soutěž trvá do pondělí do 18:00. Výherce vyhlásím ve stories. 😊
Prosím, účastněte se pouze ti, kdo si cukroví můžete vyzvednout v Břeclavi nebo v Brně, posílat cukroví nechci. Děkuji 😘  #vanocnicukrovi #cukrovi #soutez
Linecké cukroví, to je takový základ vánočního pečení. 🎄
Už roky používám základní recept, 300g hladké mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru a 30g žloutků. Tento recept má spoustu variací, můžete přidat jemně nastrouhanou citrusovou kůru, vanilku či jiné koření, 50g ořechů nebo 20-30g mouky vyměnit za kvalitní kakao. Na cukroví plněné sladším krémem ubírám cukr na 70g. A co se týče možností plnění a zdobení, tak to je úplně nekonečný příběh. 😅
A protože linecké je základ, vyplatí se vědět, jak jej správně připravit. Křehké těsto, mezi které linecké patří, můžete připravovat dvěma metodami. Drobenkovou nebo třenou. Při třené metodě třete změklé máslo s cukrem a žloutky a pak rychle vmícháte mouku. Tento způsob používám na stříkané cukroví, na vykrajované ale preferuji druhou metodu, drobenkovou. Při té nejdřív zpracujete mouku, cukr a studené (!) máslo do drobenky, pak přidáte žloutky a už jen velmi rychle spojíte. Není žádná metoda mezi těmito dvěma a pokud přidáte k mouce změklé máslo a žloutky a takto těsto vypracujete, aktivujete lepek a koledujete si o tuhé cukroví. Takové to, co se musí rozležet. Lepek se aktivuje přidáním tekutiny a pohybem, takže čím míň hnětení po setkání mouky se žloutky, tím líp. Správně upečené linecké žádné rozležení nepotřebuje, je křehké a výborné hned po upečení. 
Po zpracování si těsto musí odpočinout v lednici. Po vyválení a vykrojení opět chlad, tak se vám bude na plech lépe přenášet. A pak ještě jednou do chladu, aby šlo do trouby opravdu studené.
Nejlíp se peče na airmat podložce, spodní kousky jí můžete i přikrýt. 
P.S.Více informací najdete v uložených stories nebo na blogu ve velkém článku o cukroví. 😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #christmas #christmascookies #linzercookies #vanocnicukrovi #cukrovi #linecke
Sofinčin narozeninový dort. 🥳🎂 Sofinka má Sofinčin narozeninový dort. 🥳🎂 Sofinka má moc ráda perníčky a brusinky, tak jsem se rozhodla to spojit v jejím dortu. 😊 Vláčný perníkový korpus s jablíčky, mascarpone krém s brusinkami a samozřejmě i perníčky navíc. 
Je to moje první chaloupka a přesto, že je velmi jednoduchá, tak protože jsem ji dělala bez šablony, byl to trochu adrenalin. 😁 O zdobení cukrovou polevou, které opravdu není mou silnou stránkou, ani nemluvím. 🙈
Recept sepíšu, jak to půjde, zkusím to co nejdřív, protože se blíží vánoční pečení a to bude teprve adrenalin. 😄😉
#foodblog #foodstyling #foodphotography #birthdaycake #narozeninovydort #gingerbreadcake #gingerbreadhouse #gingerbread #pernicky #pernikovachaloupka
Tak co, už se chystáte na cukroví? 🙂 Já už m Tak co, už se chystáte na cukroví? 🙂 Já už mám napsaný seznam, nákupní seznam a časový plán... 
Na blogu najdete článek, který vám poradí, jak na plánování i na samotné pečení, od výběru ingrediencí, přes zpracování křehkého těsta až po plnění a zdobení. 😉
Odkaz vám dám do stories a do bia. 
A tak mě napadlo, chtěli byste si letos zase zasoutěžit o krabičku cukroví? 😊
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodstyling #christmascookies #christmas #vánoce #vanocnicukrovi
Všechno nejlepší, lásko moje. ❤️ #dvaroky Všechno nejlepší, lásko moje. ❤️
#dvaroky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy