• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Degustační menu v Typing Room

4 června, 2017 od elikatesy

Příliš často si tady fine dining nedopřáváme, jíme spíš u streetfoodových stánků či v levnějších restauracích. Ale jednou za čas, když je příležitost se umíme i rozšoupnout.

Jedna taková příležitost se naskytla minulý týden. Spolužačka Jessica měla narozeniny, tak jsme vypravili do restaurace Typing Room. Kuchyně je zde otevřená a šéfkuchař Lee Westcott vaří ze sezonních a lokálních surovin inovativní pokrmy v modernistickém pojetí (což dnes znamená pěny, espumy, prach z nejrůznějších surovin a sběr bylinek a jehličí 🙂 ).

Není zde menu a la carte, pouze degustační menu, ovšem vyjdou vstříc i v případě alergií či diet (v našem případě jedna alergie na vajíčka, jedna alergie na krevety a jeden vegetarián abstinent, no radost…).

Na úvod jsme dostali dvě chuťovky, křupavou kůži z tresky s ústřicovou a koprovou pěnou a konfitovaná vepřová líčka v nějakých křupinkách (nemůžu si pamatovat všechno). Všimněte si níže chodu z tresky bez kůže. Tomu se říká využití surovin na 100% a zero wastage. To se mi moc líbí, takže za mě body plus!

cod skin

pork cheek

Následoval první chod, IPA kváskový chléb s marmite máslem. Nejsem si jistá, co znamená IPA, když se jedná o chleba, zatím jsem tento pojem vždy slyšela jen v souvislosti s pivem (Indian Pale Ale). Dost možná to tedy bude kváskový chléb zadělávaný IPA pivem. 🙂 Každopádně to byl opravdu výborný chléb. Měl nádherně křupavou kůrčičku a po rozlomení se vyvalila pára a ukázala se měkkounká střídka. Marmite je otázka vkusu, jedná se o drožďový extrakt, který prý buď milujete nebo nenávidíte, což za mě to neplatí. Sním jej, ale rozhodně to nemiluju a obyčejné čerstvé slané máslo bych ocenila asi víc. 🙂

bread and butter

Po chlebu následoval první rybí chod, siven s chřestem, celerem a medvědím česnekem. Omáčka byla opravdu povedená a siven uvařený tak akorát. Tenký plátek celeru a grilovaný bílý chřest pak rybu krásně doplňovali. To co je nahoře si nejsem úplně jistá, mohl by to být nějaký druh samphire (v češtině slanorožec nebo mořský chřest), ale Srishti nesouhlasí. Každopádně to chutnalo dobře. 🙂

cod asparagus

Další na řadě byl signature dish restaurace, květák na čtyři způsoby. Bylo to pyré z květáku, pečený květák, naložený květák a chips z květáku. Doplněno hrozny, kapary a mátou. Neuvěřitelné, kolik se toho dá udělat s obyčejnou zeleninou…

cauliflower

Následoval další rybí chod, treska s cibulovým pyré, marinovanou cibulkou, černým česnekem a prachem z kuřecí kůže. Ten byl trochu zbytečný, ale jinak ryba i zelenina ladily dobře.

treska

Poslední slaný chod byl 40 denní vepřový bůček s kopřivami, kapustou a zeleným chřestem. Bůček je schovaný pod zeleným lupení. 🙂 Na straně jogurt a křupavá kůžička. Jogurt se mi k bůčku moc nehodil, nějaké pyré by mi asi sedělo víc, ale samotný bůček se jen rozplýval na jazyku a vůbec nechutnal tučně, naopak, chutnal naprosto libově, což je u bůčku docela překvapivé.

pork belly

Vegetarián (přesněji pescetarián) dostal grilovaného lososa s brokolicí, omáčkou a pyré. Saeed si sice nepamatuje přesně co to bylo, ale bylo to prý “fabulous”. 🙂

salmon broccoli

Následoval malý mezichod na osvěžení chuťových buněk, bezinková pěna, což mě potěšilo, protože já mám bezinky moc ráda a k jaru pro mě neodmyslitelně patří. Byla to opravdu jen malá lžičenka, ale zpříjemnilo a usnadnilo to přechod mezi vepřovým chodem a dezertem.

bezinkové želé

Následoval poslední chod, dezert, a bylo to asi to nejlepší z celého menu. Popisek zněl ovčí jogurt, jablko a kopr, což opravdu nezní nijak extra lákavě, ale byla to dokonalá kombinace chutí, struktur i teploty. Křupavé, jemné, hladké a rozplývavé, to vše navíc osvěžené lehce kyselkavou granitou… Dohromady opravdu skvělé. A koktejl z prosecca a yuzu k tomu vytvořil perfektní párování. Lépe asi menu být zakončeno nemohlo.

dessert

Dostali jsme ještě malé bonbonky jako pozornost podniku, ale na sýrový chod už nám opravdu nezbylo místo. Sytí a spokojení jsme večeři pomalu zakončili a kolem 11 se vypravili k domovům. Ještěže jsme další den začínali až téměř v poledne.

Celkově návštěvu Typing Room hodnotím jako opravdu zajímavý zážitek. Jídla byla překvapivá a promyšlená, měla zajímavou strukturu a chutě většinou ladily opravdu dobře. I párování vín potěšilo a ochutnali jsme jak klasické chutě (například riesling), tak i přírodní vína, které servírovat je vždy docela risk, neboť vztah k nim bývá poněkud ambivaletní. Za mě se určitě vyplatilo, u ostatních spolustolovníků jsem si nebyla úplně jistá. 🙂

Menu bylo jarní a svěží a nejít tam večer po odpolední testování čokolády, foie gras či klobásek, tak bych se po něm cítila i docela lehce. No jo no, too much of a good thing… can be wonderful!

Kam dál?

  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 10 – ExamsSuperior Cuisine & Pâtisserie, Week 10 – Exams
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 6Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 6
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 5Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 5
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 3Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 3
  • Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 11 – ExamsIntermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 11 – Exams
  • Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 9Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 9

Rubriky: Londýn Štítky: londýnské restaurace

Předchozí článek « Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 9
Další článek: Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 10 »

Reader Interactions

Comments

  1. Vlasta

    5 června, 2017 at 9:34 am

    Tak jsem si zase zaslintala 😉

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy