• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Buchtičky s krémem

2 dubna, 2018 od elikatesy

Buchtičky s krémem jsou dokonalým návratem do dětských let. Co si toto nostalgické, vanilkou a dětstvím vonící jídlo připravit pěkně poctivě, třeba i s trochou dospěláckého šmrncu?

buchtičky s krémem

Když jsem byla malá, byla jsem strašně vybíravá. Nepozřela jsem například věci, u nichž jsem nedokázala určit jednotlivé ingredience a které byly tak nějak celkově podezřelé. Třeba pomazánky nebo lahůdkové saláty. Fuj! Nebo tučné maso. Nebo mleté maso. Vařené maso. Omáčky (hlavně křenovka, koprovka, rajská a ano, i svíčková). Vařená mrkev a vůbec vařená kořenová zelenina. Se zeleninou všeobecně jsem problém neměla, až na nechutné převařené úpravy jako fazolky na smetaně nebo (u)dušená růžičková kapusta. I cuketu, která mi teď v lednici prakticky nikdy nechybí, mi na dlouhé roky zprotivily cuketové řízky (taky se u vás cuketa sbírala až v době, kdy měla velikost dýně?). Ovoce jsem naopak od dětství milovala a když dozrávaly třešně a jahody, nemohla jsem se dočkat, až si pořádně narvu pupík.

Možná jsem ovoce tak milovala, protože je sladké. Se sladkým jsem totiž měla v dětství spíš opačný problém. Sladké bych mohla jíst od rána do večera a nebylo snad nic sladkého, co bych nejedla. Asi jediná jídla, na které jsem se ve školní jídelně opravdu těšívala, bývala právě sladká jídla. Žemlovka, ovocné knedlíky, palačinky, buchtičky s krémem… Někomu to možná nepřijde jako opravdové jídlo, mně už dnes vlastně taky ne, ale že bych v osmi letech přemýšlela o nutričních hodnotách, obsahu vlákniny či dostatečném množství zeleniny v mé stravě, to fakt né. 🙂

Tehdy mělo jídlo jediné kritérium: chutná vs. nechutná. Od školních let ovšem uplynulo mnoho času, začala jsem se víc zabývat zdravou stravou a hlavně bydlím už přes 10 let sama a vařit sama pro sebe ovocné knedlíky nebo žemlovku se mi ani nechce… A tak se tak nějak stalo, že jsem sladký oběd neměla už opravdu hodně dlouho…

Až když jsme nedávno v práci dělali buchtičky, dostala jsem na ně najednou hroznou chuť. Mou slabost pro kynuté těsto jsem už tady zmiňovala, a když se k tomu přidá ještě poctivý žloutkový krém, tak se jen těžko odolává.

Můj krém na buchtičky je vlastně taková variace crème pâtissière neboli cukrářského krému. Je to vážně luxusní pudink zjemněný máslem a dochucený pravou vanilkou a opravdu štědrou dávkou rumu. Množství záleží na vás, ale doporučuji nešetřit. 😉 V některých předpisech na krém na buchtičky se používají pouze žloutky, jedná se pak o crème anglaise (mrkněte do slovníčku). Při jeho přípravě je potřeba být opravdu opatrný, aby se krém nezačal vařit. Pokud čistě žloutkový krém překročí teplotu asi 82°C, tak se srazí a máte sladká míchaná vajíčka, což je úplně stejně hnusné, jak to zní.

Krom toho, že je tento krém záludnější, je taky oproti crème pat o něco řidší. Já mám ale raději krém hustší a proto preferuju krém zpevněný trochou škrobu. Tento krém je naopak potřeba provařit, aby nebyl syrový škrob cítit. Na míchání používejte metličku, a jakmile začne houstnout, opravdu se do toho opřete a míchejte jako o život. Pokud se vám i tak utvoří hrudky, propasírujte krém přes sítko. Vyřešeno. 🙂

Ano, jasně, nutriční hodnoty tohoto pokrmu jsou prakticky nulové a v dnešní době posedlosti zdravím a správnou výživou  se takové jídlo rovná téměř zločinu. Je to bílá mouka, bílý cukr a spousta másla a mléka, ale víte co? Jednou za čas to nezabije a občas je třeba nakrmit i něco jiného, než tělo. Udělá to dobře na duši a je to ták dobré, že to rozhodně spíš prospěje. Mně to tedy určitě prospělo. 🙂

buchtičky s krémem
Buchtičky s krémem
Buchtičky
  • 370g hladké mouky
  • 150-170g mléka
  • 15g droždí
  • 60g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 100g másla
  • špetka soli
  • další máslo na potírání (asi 100g) a třtinový rum
Postup

Hodinku před přípravou si z lednice vytáhněte droždí a vejce, mléko a máslo. Mléko trošku ohřejte, jen aby bylo vlažné, ne horké. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Připravte si kvásek. Do malé misky dejte droždí, lžičku cukru, trochu mléka a rozmíchejte. Nechte asi 10-15minut v teple, dokud trochu nebublinkuje.

Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte sůl a zbytek cukru, promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Vlijte do něj vzešlý kvásek, zbytek mléka s rozmíchaným vajíčkem a rozpuštěné máslo. Na nízké otáčky zpracovávejte asi 6 minut a pak minutu až dvě na vyšší otáčky, dokud těsto není hladké, pružné a nelepí. Propracujte ještě chvíli v ruce, vytvořte bochánek a přesuňte do mísy vymazané olejem. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte v teple kynout asi hodinu až hodinu a půl, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Vyklopte na vál, rozválejte na obdélník a rozkrájejte na malé čtverečky.

Pekáček si důkladně vymažte máslem. Z kousků těsta šoulejte kuličky, potírejte máslem a postupně skládejte na pekáček. Snažte se je dělat co nejmenší, budou pak hezčí. Jakmile je pekáček plný, nechte buchtičky ještě asi 15 minut kynout. Troubu rozehřejte na 170°C a pečte asi 20-30 minut do zlatova. Zbytek másla z potírání smíchejte s trochou rumu a buchtičky hned po upečení a vytažení z trouby směsí potřete. Nechte trochu vychladnout, vyklopte a podávejte s krémem.

Krém
  • 600ml mléka
  • 80g cukru
  • 120g žloutků (asi 8 žloutků)
  • 30g škrobu
  • 50 – 75ml třtinového rumu
  • 50g másla
  • 1-2 vanilkové lusky
Postup

Vanilkové lusky podélně rozřízněte, vyškrábněte semínka a jak lusky, tak semínka vložte společně s mlékem do rendlíku a ohřejte asi na 80°C (z mléka začne stoupat pára a u okrajů se tvoří malé bublinky). Žloutky a cukr společně rozšlehejte, přidejte škrob a vše promíchejte. K žloutkové směsi přilijte horké mléko a rozšlehejte. Vytáhněte vanilkové lusky a vraťte zpět do hrnce a za stálého míchání metličkou vařte na středním plameni, dokud krém nezhoustne a nezačne vařit. Odstavte, přidejte máslo a míchejte do rozpuštění. Přidejte rum a promíchejte. Pokud nepodáváte hned, tak potáhněte potravinářskou fólií, tak, aby se krému dotýkala, jinak se udělá škraloup. Ohřívejte nejlépe na vodní lázni.

Kam dál?

  • Pražský koláčPražský koláč
  • Malinové tartaletkyMalinové tartaletky
  • Sablé breton s bezinkami a lesním ovocemSablé breton s bezinkami a lesním ovocem
  • Jahodové koláčeJahodové koláče
  • Jahodový koláč s pistáciemiJahodový koláč s pistáciemi
  • Pistáciové motancePistáciové motance

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: cukrářský krém, kynuté těsto, vanilka

Předchozí článek « Banánové bábovičky s karamelovým sosíkem
Další článek: Krémová houbová polévka s rozmarýnem »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Pan Jan

    9 dubna, 2018 at 11:53 pm

    První odstavec je o mě, ale jinak jsi čím dál tím lepší

    Odpovědět
    • elikatesy

      10 dubna, 2018 at 9:12 am

      Ty to máš tak doteď. 🙂 Ale pravda, já bych vlašák nebo kupovanou pomazánku taky nepozřela…

      Odpovědět

Trackbacks

  1. Jak využít vydlabanou vanilku | Elikatesy napsal:
    13 dubna, 2018 (10:48 am)

    […] a parádně se rozvoní. Dá se použít jak na pečení či ochucení krémů (například tento na buchtičky), tak samozřejmě i do koktejlů. 😉 Stejně tak můžete několik vyškráblých […]

    Odpovědět
  2. Nejlepší arašídové sušenky | Elikatesy napsal:
    23 dubna, 2018 (9:03 am)

    […] 100g bílků, pokud vám náhodou zbývají v lednici, třeba po vaření žloutkového krému na buchtičky 🙂 […]

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy