• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Kokosové tartaletky s čokoládou

26 března, 2024 od elikatesy

Dnes mám pro vás recept na kokosové tartaletky s čokoládou. Dlouho jsem přemýšlela nad tím, že bych chtěla vyzkoušet na dezertu dekor kokosu. Ale většina receptů na „kokos“ obsahuje ovocný střed z manga a marakuji a já kombinaci těchto druhů ovoce s čokoládou moc nemusím. A pak mě napadlo, proč do toho plést ovoce, když kokos a čokoláda si vlastně bohatě vystačí sami. 🙂 A tak jsem vymyslela tyto tartaletky.

kokosové tartaletky s čokoládou

Tartaletky se skládají z kakaového křehkého těsta, kokosového financieru, křupavé vrstvy z kokosu a bílé čokolády, lehounké kokosové pěny, čokoládové namelaky a křupavé čokoládové polevy. Jako vždy si jednotlivé komponenty projdeme a řekneme si, na co si dát pozor. 😉

Křehké těsto se tu opakovalo už mnohokrát a vždycky říkám, že teď už vám to napíšu vážně jen ve zkratce (a většinou to nevyjde). Tak pojďme na to, třeba to konečně klapne. 🙂 Aby křehké těsto bylo křehké, nesmíte v něm příliš aktivovat lepek. Aktivace lepku probíhá tehdy, když se k mouce přidá tekutina a začne se vypracovávat. Proto při přípravě křehkého těsta nejdříve zpracujete mouku (a ostatní suché ingredience) se studeným máslem do sypké drobenky a až pak přidáte tekutinu (žloutky). A pak už jen opravdu krátce vše spojíte dohromady. Jakmile je těsto hotové, dáte jej odpočinout do chladu. Pak těsto vyválíte, vyložíte tartaletkové ráfky a dáte opět do chladu (klidně do mrazáku).

Jakmile vyložené ráfky odpočívají v chladu, můžete připravit financier. Klasicky se dělá z oříškového másla (beurre noisette), což je máslo, které rozpustíte a necháte lehce zkaramelizovat. Ale toto je jemnější varianta, kdy se máslo a kokosový olej jen rozpustí. Příprava je celkově opravdu jednoduchá a není na tom co pokazit. 🙂 Takže zmíním jen to, ať použijete hrubý bio kokos, bez něj to opravdu nebude ono. Koupíte ve zdravé výživě nebo třeba na Dianě.

kokosové tartaletky s čokoládou

Namelaka je taky velmi jednoduchá, je to jemný krém na bázi ganache, který obsahuje mléko a je zpevněný želatinou. Většinou doporučuju tento krém promixovat, ale v tomto receptu je celkem malé množství, které by se mixovalo špatně, takže jej alespoň opravdu důkladně prošlehejte metličkou.

Kokosová mousse je opravdu lehounká, neobsahuje žloutky ani bílky. Takže je bezpečná, případně nemusíte shánět pasterované, což je myslím fajn. 🙂 Jaké použijete kokosové mléko je víceméně jedno, já preferuju s vyšším obsahem kokosu a bez přidaných stabilizátorů. Bílá čokoláda je taky na vás, já nejčastěji používám Belcolade nebo Callebaut Velvet. Želatinu používám tuto. Co se přípravy týče, necháte nabobtnat želatinu v ledové vodě a pak ji rozpustíte v ohřátém kokosovém mléce. Pak vmícháte k rozpuštěné čokoládě a přidáte Malibu. Malibu je v tomto receptu celkem důležité, dost zdůrazní kokosovou chuť. Nakonec vmícháte ušlehanou smetanu.

Smetanu do mousse šlehejte vždy jen do polotuha. Jakmile ji ušleháte do pevných špiček, bude se vám do základu špatně vmíchávat a finální mousse možná bude zrnitá. Pokud máte dojem, že je mousse příliš tekutá, aby se v ní udržel vklad z namelaky, dejte ji na chvíli do lednice (a pravidelně míchejte, aby vám neztuhla jen po okrajích).

Na crunch jednoduše rozpustíte čokoládu a přidáte ohřáté kokosové mléko a pastu (koupíte tady). A pak přimícháte suché ingredience. Můžete dát jen kokos, který můžete z části nebo úplně opražit, případně pokud máte doma můžete dát feuilletine. Dokud je crunch tekutější, tak jím zarovnáte tartaletky, aby na nich pak mousse hezky držela.

Když je mousse hezky zmrzlá, vyloupnete ji z formy, připravíte si polevu a pak do ní mousse postupně namočíte. Když poleva ztuhne, oškrábete ji ocelovým kartáčem, aby připomínala kokos. Nekupujte jiný, než ocelový kartáč, s plastovými štětinami tohoto efektu nedosáhnete.

kokosové tartaletky s čokoládou

A pak už mousse jen položíte na tartaletky a okraje dozdobíte kokosem, který přilepíte bílou čokoládou. Doporučuju každou tartaletku dělat tak natřikrát, čokoláda na zmrzlé mousse rychle tuhne.

Tak co, jak se vám tyto kokosové tartaletky s čokoládou líbí? Já z nich měla vážně radost. Ne vždy se dezert vzhledově povede přesně tak, jak bych si přála, ale v tomto případě tomu tak bylo. Celkově jsem sice recept dělala dvakrát, protože po prvním pokusu chtěl ještě trochu doladit, ale vůbec mi to nevadilo… A to škrábání kartáčem? To je prostě hrozně uspokojivá činnost. 😀

kokosové tartaletky s čokoládou

Tisk

Kokosové tartaletky s čokoládou

Počet porcí: 6 tartaletek

Potřebné vybavení

  • 6 perforovaných ráfků na tartaletky (8cm)
  • airmat podložka
  • forma Silikomart SF005
  • forma Silikomart SF002

Ingredience

Čokoládová namelaka

  • 40 g 54% čokolády
  • 1/4 listu (0,7g) želatiny
  • 20 g mléka
  • 50 g 30% smetany

Kokosový mousse

  • 150 g kokosového mléka
  • 2,5 listu (6,25g) želatiny
  • 50 g bílé čokolády
  • 20 g Malibu
  • 180 g 35% smetany

Kakaové křehké těsto

  • 135 g hladké mouky
  • 15 g kakaa
  • 100 g másla
  • 37 g moučkového cukru
  • 20 g žloutků

Kokosový financier

  • 50 g bílků
  • 40 g cukru krupice
  • 15 g hladké mouky
  • 28 g mandlové mouky
  • 23 g kokosu
  • 15 g kokosového oleje
  • 10 g másla

Kokosový crunch

  • 80 g bílé čokolády
  • 30 g kokosové pasty (100%)
  • 10 g kokosového mléka
  • 45 g kokosu
  • 25 g feuilletine (nebo opraženého kokosu)

Čokoládová poleva

  • 200 g 54% čokolády
  • 130 g kakaového másla
  • 20 g neutrálního oleje (např. olej z hroznových jader)

Na dokončení

  • Malibu na pokapání financieru
  • bílá čokoláda
  • kokos

Postup přípravy

  • Začněte přípravou čokoládové namelaky. Želatinu dejte nabobtnat do ledové vody, čokoládu rozpusťte a mléko ohřejte asi na 60°C. V mléku rozpusťte želatinu a přidejte k čokoládě. Vymíchejte hladkou emulzi a nakonec vmíchejte studenou smetanu. Promíchejte metličkou nebo promixujte a naplňte 6 důlků formy SF005. Dejte zamrazit.
  • Připravte kokosovou mousse. Želatinu dejte nabobtnat do ledové vody, čokoládu rozpusťte. Kokosové mléko ohřejte a rozpusťte v něm želatinu. Vmíchejte k čokoládě a přidejte Malibu. Jakmile má směs kolem 30°C, ušlehejte smetanu do polotuha. Opatrně vmíchejte k základu. Z části naplňte formu SF002 a mousse rozmázněte do okrajů. Do středu vložte zmrzlou namelaku a přikryjte zbylou mousse. Uhlaďte a dejte zmrznout.
  • Připravte křehké těsto. Mouku, moučkový cukr a kakao prosejte a společně se studeným máslem nakrájeným na kostičky dejte do robotu s K-nadstavcem. Zpracujte v sypkou drobenku. Přidejte studené žloutky a několika pulsy zapracujte. Těsto vyklopte na pracovní plochu a hranou dlaně dopracujte. Nehněťte. Těsto zabalte a dejte alespoň na hodinu odpočinout do lednice.
  • Těsto nechte pár minut změknout a vyválejte na tloušťku 3-4mm. Nejdříve vyložte okraje, zbylé těsto pak znovu rozválejte (pokud je to potřeba, dejte opět na chvíli ztuhnout) a vykrojte dna. Vyložené ráfky vyskládejte na plech s airmat podložkou a nechte ztuhnout v lednici (nebo mrazáku).
  • Připravte kokosový financier. Bílky a cukr zlehka našlehejte, tak aby se cukr úplně rozpustil, ale není potřeba do pevného sněhu. Vmíchejte suché ingredience a nakonec rozpuštěné zchladlé máslo a kokosový olej. Přesuňte do cukrářského pytlíku a nechte hodinu odpočinout v lednici.
  • Kokosový financier nastříkejte do ráfků a dejte péct na 170°C. Po 10 minutách můžete zkusit stáhnout ráfky (pokud to nejde, pečte ještě několik minut) a dopečte bez ráfků. Nechte vychladnout. Financier pokapejte Malibu.
  • Připravte crunch. Čokoládu rozpusťte a přidejte ohřátou kokosovou smetanu s kokosovou pastou. Vmíchejte kokos, případně feuilletine. Hmotou zarovnejte tartaletky a dejte ztuhnout do lednice.
  • Zmrzlou mousse vyloupněte a vraťte do mrazáku. Připravte si polevu. Čokoládu rozpusťte s kakaovým máslem a olejem. Mousse napíchněte na špejli či jehlu a namočte do polevy. Nechte ztuhnout a pak oškrábejte ocelovým kartáčem. Posaďte na tartaletky. Na okraje naneste rozpuštěnou bílou čokoládu a přilepte kokos.

Kam dál?

  • RocherRocher
  • Mangové tartaletky s kokosemMangové tartaletky s kokosem
  • Piňa ColadaPiňa Colada
  • Tropický cheesecake s bílou čokoládouTropický cheesecake s bílou čokoládou
  • Tartaletky s čokoládou a karamelemTartaletky s čokoládou a karamelem
  • Pistáciové tartaletky s čokoládouPistáciové tartaletky s čokoládou

Rubriky: Mousse dezerty, Recepty, Tartaletky a koláče z křehkého těsta Štítky: čokoláda, kokos, mousse, tartaletky

Předchozí článek « Paradis
Další článek: Jablečné řezy s pekany a karamelem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, ja Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, jak ta změna bude náročná záleží na tom, jaké se vám narodí miminko (Spí v noci? Spí přes den? Vydrží chvíli samo nebo chce pořád nosit? Má rádo kočárek nebo jen nosítko? Trápí ho bříško? Trápí ho zoubky? Je celkově citlivější?), jakou máte podporu v okolí i na tom, jestli se k této už tak velké změně pojí třeba i nějaká jiná změna (třeba v mém případě stěhování). Pro mě třeba změna z nula na jedna byla nesrovnatelně náročnější, než teď změna z jedna na dvě. Možná už jsem byla psychicky víc připravená, možná je Tomík trochu "jednodušší na údržbu", možná je to tím, že když mám k němu i Sofi, se kterou už si normálně povykládám, tak nemám dojem takové sociální deprivace... Ale to je vlastně jedno. 😊
Ať je to jak chce a ač mi mateřství přineslo a ještě přinese spoustu náročných momentů, pravdou je, že je to zároveň ta nejlepší věc, co mě kdy potkala a že teprve s mými dětmi mi život začal dávat opravdový smysl. Ta obrovská láska, kterou mi Sofi s Tomíkem přinesli do života je nejvíc na světě. ❤️
Tak krásný den matek všem mámám. 😊  Za fotky díky @photostoryjitka 😘
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanyc Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz tip na luxusní snídani. 
Mandlové či pistáciové croissanty. 🥐
Já je miluju a mohla bych je snídat každý den... Mohla, ale raději si je nechávám jen na speciální příležitost. 😅
Výhoda domácích mandlových croissantů spočívá především v tom, že si je můžete udělat podle sebe. Můžou být mandlové, ale taky pistaciové, lískové nebo pekanové... Můžete je dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou, vanilkou či skořicí. A co je podle mě hlavní výhoda, můžete je udělat mnohem méně sladké.
Tak pojďme na recept, věřím, že je taky budete chtít brzy upéct... 😉  🥐 Mandlové croissanty 🥐
10 den starých kupovaných či domácích máslových croissantů
Na sirup: 50g cukru krupice, 50g vody, ochucovadlo dle chuti (citronová či pomerančová kůra, vanilka, skořice,...)
Na frangipane: 100g másla, 80g cukru moučka, 2 vejce, 140g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu nahraďte polovinu množství mletými pistáciemi), špetka soli 
Na dokončení: mandlové plátky nebo mleté pistácie  Připravte si sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte do rozpuštění cukru. Přidejte ochucovadlo a nechte infuzovat. Na frangipane utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku. 
Croissanty rozpulte a řez potřete sirupem. Pak na spodní polovinu nastříkejte frangipane a přiklopte horní polovinou. Opět potřete sirupem, pak zbytkem frangipane a zasypeme mandlovými plátky. 
Zapečte na 180°C asi 10-15min.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodstyling
#foodphotography #croissant #almondcroissant #dnespecu
Tomášek, moje duhové miminko. 🌈 Má deset týdnů a já už si ani nepamatuju, jaké to bylo bez něj... Je to pohodář a život s ním je zase o kousek radostnější. ❤️
Sofi ho miluje, pořád ho objímá a pusinkuje, a i když to pro ni musí být určitě náročná změna, chová se k bráchovi vážne úžasně. Už se moc těším, až Tomík trochu povyroste a budou z nich parťáci. 😊
Těhotenství jsem na sítích tentokrát nesdílela. Bylo pro mě psychicky docela náročné a necítila jsem se na to. Ale upřímně, čekala jsem, že budu ještě víc vystrašená. Ona ta ztráta, zvlášť když o miminko přijdete v druhé polovině těhotenství, už v člověku zůstane, ale u mě to bylo především v tom, že jsem byla co nejopatrnější a snažila jsem se vyhýbat potenciálním infekcím a jiným rizikům, ne o tom, že bych panikařila.
Sofi jsem nakonec nedávala do školky právě proto, aby nenosila domů nemoci. A jasně, být teď doma s dvěma dětmi je dost náročné, ale zase se fakt nenudím. 😅 S novými recepty to teď nějaký čas bude trošku slabší, tak mi to prosím odpusťte a věřte, že jak jen to půjde, budu se pečení zase věnovat víc. 😊
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany recept na asi nejjednodušší domácí čokoládové bonbony. Ano, ještě jednodušší, než lanýže. 😄
Nugát. To je moc báječný vynález. Jen čokoláda a ořechová pasta a jakou to udělá parádu. 🤩
Můžete použít jakoukoliv čokoládu i ořechovou pastu. Bílá, ruby, gold, mléčná, tmavá, pasta arašídová, lísková, mandlová, pistáciová, pekanová... Pokud chcete, můžete si pohrát i s dochucením a přidat třeba špetku kvalitní vločkové soli, vanilku, skořici, tonku, kávu nebo prášek z lyofilizovaného ovoce... 
Pokud chcete, můžete hotový nugát ještě ozdobit celými či nasekanými ořechy nebo obalit v čokoládě. Nebo obojí. 😉
Nugát můžete nalít do formiček a po ztuhnutí vytáhnout. Nebo nalít do ráfku a po ztuhnutí nakrájet. 
Já připravila tři základní druhy, kterými se můžete inspirovat a pak se vrhnout do vlastních variací. 
Já mám ráda nugát v tomto poměru, kdy je stejně čokolády a ořechů. V tomto poměru je lepší jej skladovat v lednici a vytáhnout až chvíli před konzumací. Pokud chcete tužší nugát, můžete přidat 20g kakového másla. Nebo poměr čokolády a ořechové pasty trochu upravit (170g čokolády a 130g ořechové pasty). Bonbony pak ale budou samozřejmě sladší. 😊  🌰Gold a arašíd 
150g gold čokolády Callebaut
150g 100% arašídové pasty 
špetka Fleur de sel  🌰Mléčná a lískový ořech 
150g čokolády Power Callebaut 
150g 100% lískové pasty 
Špetka vanilky  🌰Pistácie 
150g čokolády Callebaut Velvet 
150g 100% pistáciové pasty  Čokoládu rozpusťte a přidejte ořechovou pastu. Promíchejte metličkou, nalijte do silikonových formiček či ráfku a dejte ztuhnout. Vyloupněte, případně rozkrájejte a uchovávejte v lednici.  #dianacompanycz #spoluprace #foodblog #czechfoodblog #foodphotography #nugat #gianduja
Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartalet Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartaletky s karamelem a pekanovými ořechy. Uvnitř tartaletky z křehkého těsta  se skrývá karamelovo-pekanová náplň a hrušková mousse. Dezert je pak ozdoben hruškovým tatinem, šlehanou mousse z gold čokolády a skořicovou tuile. Je to krásná harmonie sladké a nahořklé chuti, křupavé a hedvábně krémové struktury. 
Recept i se všemi tipy, aby se vám perfektně povedl, najdete na blogu. Odkaz v biu a ve stories. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #patisserie #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #cukrarina #pastryblog #pastrychef #tartaletky #tartlets
Na blogu najdete recept na další inspiraci na mé oblíbené kynuté. Tentokrát v pistáciové variantě. 😊 
Jednoduché motance plněné sladkou pistáciovou náplní se špetkou kardamomu a pomeranče pro lehce orientální závan. 😋
Pro recept můžete kliknout na link v biu nebo ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #pistachiobuns #pistaciovemotance #kynutetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy