• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Linecké a vanilkové rohlíčky, nejklasičtější klasika

8 prosince, 2017 od elikatesy

Linecké a vanilkové rohlíčky jsou asi nejklasičtější vánoční cukroví. Pečou se skoro v každé rodině a i přes nejrůznější pokusy o inovace se k nim rádi vracíme v jejich původní podobě. Oba recepty jsou staré, prastaré a oba pochází původně z Rakouska. Ale rakouská a česká kuchyně jsou historicky tak úzce propojeny, že myslím, že můžeme klidně říct, že jsou linecké a vanilkové rohlíčky prostě naše. Už jenom tím, kolik se jich u nás za posledních mnoho desítek let upeklo, si to určitě zasloužíme. 🙂

linecké a vanilkové rohlíčky

Linecké cukroví

Linecké je, stejně jako prakticky všechno vánoční vykrajované cukroví, typ cukroví ze sladkého křehkého těsta. Dvě základní metody přípravy sladkého těsta jsou třená a drobenková. Při třené metodě se tře změklé máslo s cukrem a žloutkem a na závěr se přidá mouka. Při drobenkové metodě se studené máslo zapracuje do mouky s cukrem a na závěr se přidá žloutek. Pro přípravu lineckého cukroví jsem zkusila obě a preferuju drobenkovou metodu, těsto je totiž trochu pevnější a odolnější proti přepracování. Každopádně v obou případech je potřeba být opatrný a těsto nehníst příliš energicky, aktivace lepku je totiž v tomto případě nežádoucí, těsto je pak tuhé. Ale co si budem povídat, ono i trochu tužší cukroví během těch pár týdnů odležení stejně nakonec zkřehne, takže se tím nenechte až tak moc stresovat.

linecké cukroví

Klasicky se na linecké doporučuje rybízová marmeláda, já preferuju lesní směs. Pokud si ji nestihnu uvařit sama (z mražené lesní směsi z Lidlu), tak kupuju v DM, ta se mi osvědčila konzistencí, složením i obsahem cukru. Právě marmeláda je ale prvek, kde se můžeme trochu odvázat, pokud už nás klasika nudí a můžeme použít něco šmrnclého exotikou, kořením či alkoholem (vždyť jsou přece Vánoce!).

Předek našeho malého lineckého cukroví je klasický rakouský koláč Linzer Torte. Je to velký koláč plněný marmeládou, ale těsto obsahuje oříšky a je kořeněné hřebíčkem a skořicí. Což taky není špatná inspirace. Třeba příště. 🙂

Ingredience:
  • 300g hladké mouky
  • 200g studeného másla, rozkrájeného na kostičky
  • 100g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • Najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu, špetka vanilky
  • Marmeláda (asi půl skleničky)

Mouku, citronovou kůru, vanilku, cukr a máslo zpracujeme v robotu (nebo ručně) na drobenku. Přidáme žloutky a několika pulsy robotu (nebo ručně kartou) zapracujeme na celistvé těsto. Přesuneme na vál a několika tahy prohněteme (opatrně, abychom těsto nepřepracovali). Zploštíme, zabalíme do fólie a necháme odpočinout v lednici (minimálně půl hodiny, nejlépe přes noc).

Těsto vytáhneme z lednice a necháme chvíli v pokojové teplotě, aby se dalo lépe rozválet. Zlehka propracujeme, aby mělo jednotnou teplotu, a mezi dvěma archy pečicího papíru vyválíme na tenkou placku (asi 3mm). Vykrojíme tvary, po dvojici plný a vykrojený a dáme do chladu ztuhnout. Tvary přeneseme na plech a opět necháme pár minut v chladu. Troubu si předehřejeme na 160°C horký vzduch/180° klasická trouba a linecké pečeme asi 8-10 minut, dokud po okrajích nezačne zlátnout. Necháme vychladnout a klidně na pár dní necháme odležet, není potřeba plnit hned.

linecké a vanilkové rohlíčkyMarmeládu ohřejeme a přepasírujeme. Naplníme cukrářský sáček (bez špičky) a marmeládu naneseme na plné tvary. Já používám cukrářský sáček skoro na všechno, je to čistější a rychlejší, ale pokud je vám to sympatičtější, tak klidně použijte nůž či lžičku. Přiklopíme vykrojeným tvarem a necháme přes noc zatuhnout.

Pocukrovat můžeme buď vykrojené tvary před přiklopením, nebo hotové cukroví další den po zatuhnutí marmelády (v tomto případě ale hrozí, že pokud máme s cukrem trošku těžší ruku, tak cukrem zakryjeme i marmeládu), co ale nedoporučuju je cukrovat zkompletované cukroví hned po spojení, kdy je marmeláda ještě tekutá. Záleží sice na typu marmelády, ale už se mi stalo, že se marmeláda do cukru vpila a to vůbec nevypadalo hezky. A já, protože jsem to já, jsem musela linecké dělat znova. Ale doma měli radost, stejně jako když mi spadl plech s rohlíčky a polámaly se, protože to znamenalo uvolnění přídělu už před Vánoci. 🙂

Vanilkové rohlíčky

Rohlíčky nechybí snad na žádném vánočním stole. Voňavé ořechové těsto poprášené sladkou vanilkovou pokrývkou má rád skoro každý a i ten, kdo je nerad jí, má rád jejich vůni. Když z trouby zavoní rohlíčky, udělá to vánoční atmosféru mnohem víc, než stovky Santů v obchodech.

vanilkové rohlíčky

Receptů je mnoho, především se liší v množství tuku, druhu použitých ořechů a přítomnosti či absenci vejce či alespoň žloutku. A pak taky samozřejmě v použití pravé vanilky či vanilinového cukru. Je fakt, že jsme všichni vyrostli na vanilinu a určitá nostalgická vzpomínka tam je, ale v tomto případě raději vytvářím nové vzpomínky a používám pravou vanilku. A to hned dvakrát, přidávám ji jak do těsta, tak do cukru. Vanilkový cukr si nejsnáze připravíte tak, že vyškrábnutý vanilkový lusk vložíte do sklenice s moučkovým cukrem. V mé sklenici s cukrem už jich mám alespoň 10. 🙂

Těsto jsem dříve dělala čistě z mandlí, ale nyní je dělám v kombinaci mandlí a vlašských ořechů. Vlašské jsou výraznější a taky tučnější a mandle jsou zase jemnější a voňavější. Ty mé jsou takový kompromis. Někdo používá i lískové, ale lze použít i pistácie, pekany nebo para. Lze použít jakékoliv ořechy. 🙂

Klasicky se rohlíčky v cukru obalují, já to nedělám a to z několika důvodů. Zbytečně se lámou, vrstva cukru je moc silná a jsou pak celé „ocapkané“. Raději rohlíčky zlehka popráším cukrem přímo na plechu.

Tyto rohlíčky jsou dobré hned, ale pár dnů odležení jim samozřejmě jen prospěje. Zkřehnou tak, že se budou na jazyku doslova rozplývat…

Ingredience
  • 300g hladké mouky
  • 250g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 60g mletých mandlí
  • 60g mletých vlašských ořechů
  • 100g moučkového cukru
  • Vyškrábnuté semínka z vanilkového lusku
  • Vanilkový cukr na obalení

Všechny ingredience na těsto vložíme do robotu s K-nádstavcem a zpracujeme těsto. A nebo pěkně ručně, špičkami prstů začneme zpracovávat drobenku, která se postupně spojí do celistvého těsta. Stejně jako u lineckého platí, že zbytečné hnětení těstu neprospěje, právě naopak. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu nebo přes noc odpočinout v lednici.

Další den těsto vytáhneme z lednice a necháme asi půl hodinky v pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo. Těsto si rozdělíme na několik dílů, z každého vytvarujeme váleček, který nakrájíme na kousky (já asi 6g), který ušouláme v rohlíček. Techniky jsou různé, já si v dlani vyšoulám kuličku a tu pak protáhnu v rohlíček. Někdo zase krájí už tenké šulánky, kterým jen ztenčí konce. Někdo používá strojek, což je ale podvádění. 🙂 Já jich letos ušoulala asi 650 (z kila mouky), takže z této normální dávky se to určitě zvládnout dá…

IMG_2592

Rohlíčky sázíme na plech (vymažeme, vyložíme pečicím papírem, nebo máme teflonové plechy a máme o starost méně) a necháme v chladu asi 10 minut ztuhnout. Pak pečeme na 160°C horký vzduch/180°C klasická trouba asi 10 minut. Opět záleží na troubě a na velikosti, takže rohlíčky sledujeme a vytahujeme je v momentě, kdy jim zlátnou špičky. Asi minutku počkáme a pak pocukrujeme.

linecké a vanilkové rohlíčkyNecháme zchladnout (já je nechávám na plechu, tyto teflonové teplo dlouho nedrží, takže nehrozí, že by se rohlíčky dodatečným teplem spálily) a přesuneme do krabice. Cukr štětečkem setřeme zpět do misky.

Linecké a vanilkové rohlíčky máte hotové, Vánoce jsou zachráněny. 🙂

Kam dál?

  • ÚlkyÚlky
  • SpekulatiusSpekulatius
  • Mandlovo-medové trojúhelníčkyMandlovo-medové trojúhelníčky
  • VánočkaVánočka
  • Jak využít vydlabanou vanilkuJak využít vydlabanou vanilku
  • Čokoládové sušenky s lískovými oříškyČokoládové sušenky s lískovými oříšky

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti Štítky: cukroví, křehké těsto, marmeláda, vanilka, Vánoce

Předchozí článek « Ořechové rohlíčky
Další článek: Spekulatius »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Anies Regnerová

    10 prosince, 2017 at 1:39 pm

    Kouzelné,tak jak každý Váš blog Eliško,…máte vše nádherné,jen tak dál

    Odpovědět
    • elikatesy

      11 prosince, 2017 at 9:09 am

      Moc děkuji, to jsou krásná slova, úplně mě to zahřálo.

      Odpovědět
  2. Linecké a vanilkové rohlíčky

    19 prosince, 2020 at 10:15 am

    Eliško, minuly rok jsme poprvé vyzkoušeli tvé linecké a rohlíčky a letos jsou jasnou volbou. Jsou dokonalé. Ani nás nenapadlo, že bychom zkoušeli jiný recept. Lepší totiž není! Jen tak dál a mockrát díky 🥳

    Odpovědět
    • elikatesy

      19 prosince, 2020 at 9:17 pm

      Páni, moc děkuju za krásný komentář. Toho si opravdu cením a jsem moc ráda, že se recept osvědčil. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy