• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Dinner by Heston Blumenthal

19 dubna, 2017 od elikatesy

Tento víkend byl „slavnostní“ ve dvou ohledech. Zaprvé byly Velikonoce a díky tomu nás čekal čtyřdenní víkend a zadruhé jsem se z kolonky „late twenties“ přehoupla do kolonky „early thirties“. A to si zasloužilo něco trošku speciálního. A vzhledem k tomu, že jsem to já, tak čím jiným slavit, než jídlem…

V sobotu jsme měli i se Srishti sraz u Saeeda a všichni jsem se společně vypravili do hotelu Mandarin Oriental u Hyde Parku, kde má svou londýnskou restauraci Dinner Heston Blumenthal. Pro ty, co jim toto jméno nic neříká, Heston Blumenthal je jedním z nejslavnějších britských šéfkuchařů, neuvěřitelný kreativec a inovátor, který k vaření přistupuje jako k alchymii, čerpá velkou inspiraci z historie pokrmů, ale také zapojuje nové techniky (např. sous vide) a přezkoumává zavedené postupy. Jeho „výkladní skříní“ je restaurace Fat Duck se třemi michelinskými hvězdičkami, kde naplno nechává popustit uzdu své fantazii a hraje si se všemi smysly. Nevybíráte si z klasického à la carte, ale celé menu je sestavené jako příběh trvající několik hodin, při němž vás čeká nejen skvělé jídlo, ale také mnohá překvapení. Dinner se drží trochu víc při zemi, je to klasický fine dining, ale se dvěma michelinskými hvězdičkami je to pořád restaurace, kde vás čeká opravdu neuvěřitelný gastronomický zážitek. Nedávno byla dokonce umístěna jako 36. nejlepší restaurace na světě. No, asi netřeba zdůrazňovat, že jsem se fakt moc těšila… 🙂

Všichni jsme si dali tři chody, předkrm, hlavní chod a dezert. Na menu je vysvětlen název restaurace, dinner znamená „The main meal of the day, taken either around MIDDAY or in the EVENING. A formal evening meal, typically one in honour of a person or event.“ (překlad: „Hlavní jídlo dne, podáváno buď v poledne, nebo večer. Formální večerní pokrm typicky na počest události nebo osoby.“). Menu čerpá z historie britské gastronomie a u každé položky se nalézá letopočet vztahující se k receptuře, která daný pokrm inspirovala. Na přebalech menu jsme také objevili nejrůznější zajímavé historické fakty o použitých ingrediencích.poučení

Jako pozornost podniku jsme na začátek dostali chleba s máslem, člověk si řekne, že to se teda jako moc nevycajchnovali, blbej chleba… Ovšem po prvním soustu zjistíte, že ten chleba je tak vynikající, že jim to rádi „odpustíte“.chleba

Jako předkrm jsme si se Srishti obě daly „Meat Fruit“ (1500), jednu z Hestonových signature dish. Jedná se o dokonale jemný, na jazyku se rozplývající parfait z kuřecích jater, ovšem v převleku za mandarinku. Skoro se zdráhám pro tuto lahodnost použít slovo paštika, ale byla to jedna z nejlepších paštik, co jsem kdy měla. 🙂meat fruit

Saeed si dal „Frumenty“ (1390), což byla grilovaná chobotnice v uzeném vývaru s dulse řasami a špaldou. Prý taky dokonalé. 🙂octopus

Jako hlavní chod jsem měla „Powdered Duck Breast“ (1850), kachní prsa s červeným zelím, nakládanými třešněmi a kořeněnými „umbles“, což úplně nevím, co je, ale strejda Google říká, že nějaké vnitřnosti. Úplně nespecifikuje jaké a já to též nebyla schopná přesně určit, každopádně to bylo výborné. Kachní prsa byla krásně růžová a měkkounká, a zelí i třešně se s nimi krásně doplňovaly. duckO přílohy jsme se podělili a dali jsme si mrkev s kmínem (ovšem bez kmínu, kmín byl nejspíš v podobě oleje či jiné infuse) a Hestonovy slavné „triple cooked chips“,  tedy natřikrát vařené hranolky.mains

Srishti si dala „Hereford Ribeye“ (1830), steak s morkem, houbovým kečupem a hranolkami.steak

Saeed si dal „Cod in Cider“ (1940), tresku na cideru s mořskými plody a uzenými artyčoky.cod

Před tím, než jsme se do restaurace vypravili, jsme si dělali legraci, že to určitě budou tak titěrné porce, že se pak půjdeme dojíst do McDonalda. No nakonec to bylo právě naopak, po hlavních chodu už jsme docela odfukovali. To ale samozřejmě neznamenalo, že bychom se vzdali dezertu…

Já jsem si dala „Brown Bread Ice Cream“ (1830), zmrzlinu z tmavého chleba s karamelem ze slaného másla, hruškou a sladovým sirupem. Bylo mi doporučeno se vždy pokusit nabrat na lžičku všechny komponenty a mělo to něco do sebe. Zmrzlina byla celkem slaná, karamel velmi sladký, ale společně to tvořilo dokonalou harmonii. Doplněno křupkami z chleba a jemnou hruškou pro příjemný kontrast ve struktuře.ice cream

Srishti si dala „Tipsy Cake“ (1810), v podstatě takovou opilou briošku s grilovaným ananasem.tipsy cake

Saeed si objednal „Sambocade“ (1390), cheesecake z kozího mléka s bezinkou, podávaný s karamelizovanými ořechy a hruškami pošírovanými v perry (perry je hrušková obdoba cideru). Sousto cheesecaku jsem ochutnala a byl chuťově opravdu vyvedený. „Koza“ tam byla cítit sice výrazně, ale rozhodně ne nepříjemné a jemné tóny bezinky tomu dodaly ten správný šmrnc.cheesecake

Na závěr jsme dostali ještě jednu pozornost podniku, ganache se sušenkou. Můj talířek mi přinesli ozdobený nápisem „Happy Birthday, Eli“, což mě tak překvapilo, až jsem se až začervenala. Ale naštěstí nezpívali… 🙂ganache

Ganache byla vynikající a navíc jsem měla dvě. Byl tam totiž alkohol (a to jakože hodně alkoholu), tak jsem dostala i Saeedovu. Na oplátku jsem mu věnovala svou sušenku, linecká s kmínem mi nějak moc neseděla, pro něj to naopak nebylo nic zvláštního, přesně takové prý dělávala jeho babička. 🙂

Celkově tento zážitek nemůžu hodnotit jinak, než kladně. Jednička s dvěma michelinskými hvězdičkami jak vyšitá! Jídlo bylo naprosto dokonalé a obsluha příjemná, nevtíravá, ale neuvěřitelně pozorná. Jasně, nebyla to nejlevnější záležitost, ale rozhodně to stálo za to… Pokud budete někdy v Londýně něco slavit a budete hledat opravdu speciální místo, tak tady vás zcela jistě nezklamou.

 

Kam dál?

  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 10 – ExamsSuperior Cuisine & Pâtisserie, Week 10 – Exams
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 6Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 6
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 5Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 5
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 3Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 3
  • Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 11 – ExamsIntermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 11 – Exams
  • Degustační menu v Typing RoomDegustační menu v Typing Room

Rubriky: Londýn Štítky: londýnské restaurace

Předchozí článek « Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 2
Další článek: Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 3 »

Reader Interactions

Comments

  1. Anonym

    19 dubna, 2017 at 7:24 pm

    Perfect! Killing it! Love these posts! Xx

    Odpovědět
    • elikatesy

      26 dubna, 2017 at 7:22 am

      You were there, you can tell it was perfect! 🙂 Thanks! xx

      Odpovědět
  2. Vlasta

    20 dubna, 2017 at 7:29 am

    Děkuji za super přenesený zážitek – sliny mi budou kapat celý den !!!

    Odpovědět
    • elikatesy

      26 dubna, 2017 at 7:23 am

      Byl to velmi výjimečný zážitek… Děkuju, Vlasti. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy