• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Dinner by Heston Blumenthal

19 dubna, 2017 od elikatesy

Tento víkend byl „slavnostní“ ve dvou ohledech. Zaprvé byly Velikonoce a díky tomu nás čekal čtyřdenní víkend a zadruhé jsem se z kolonky „late twenties“ přehoupla do kolonky „early thirties“. A to si zasloužilo něco trošku speciálního. A vzhledem k tomu, že jsem to já, tak čím jiným slavit, než jídlem…

V sobotu jsme měli i se Srishti sraz u Saeeda a všichni jsem se společně vypravili do hotelu Mandarin Oriental u Hyde Parku, kde má svou londýnskou restauraci Dinner Heston Blumenthal. Pro ty, co jim toto jméno nic neříká, Heston Blumenthal je jedním z nejslavnějších britských šéfkuchařů, neuvěřitelný kreativec a inovátor, který k vaření přistupuje jako k alchymii, čerpá velkou inspiraci z historie pokrmů, ale také zapojuje nové techniky (např. sous vide) a přezkoumává zavedené postupy. Jeho „výkladní skříní“ je restaurace Fat Duck se třemi michelinskými hvězdičkami, kde naplno nechává popustit uzdu své fantazii a hraje si se všemi smysly. Nevybíráte si z klasického à la carte, ale celé menu je sestavené jako příběh trvající několik hodin, při němž vás čeká nejen skvělé jídlo, ale také mnohá překvapení. Dinner se drží trochu víc při zemi, je to klasický fine dining, ale se dvěma michelinskými hvězdičkami je to pořád restaurace, kde vás čeká opravdu neuvěřitelný gastronomický zážitek. Nedávno byla dokonce umístěna jako 36. nejlepší restaurace na světě. No, asi netřeba zdůrazňovat, že jsem se fakt moc těšila… 🙂

Všichni jsme si dali tři chody, předkrm, hlavní chod a dezert. Na menu je vysvětlen název restaurace, dinner znamená „The main meal of the day, taken either around MIDDAY or in the EVENING. A formal evening meal, typically one in honour of a person or event.“ (překlad: „Hlavní jídlo dne, podáváno buď v poledne, nebo večer. Formální večerní pokrm typicky na počest události nebo osoby.“). Menu čerpá z historie britské gastronomie a u každé položky se nalézá letopočet vztahující se k receptuře, která daný pokrm inspirovala. Na přebalech menu jsme také objevili nejrůznější zajímavé historické fakty o použitých ingrediencích.poučení

Jako pozornost podniku jsme na začátek dostali chleba s máslem, člověk si řekne, že to se teda jako moc nevycajchnovali, blbej chleba… Ovšem po prvním soustu zjistíte, že ten chleba je tak vynikající, že jim to rádi „odpustíte“.chleba

Jako předkrm jsme si se Srishti obě daly „Meat Fruit“ (1500), jednu z Hestonových signature dish. Jedná se o dokonale jemný, na jazyku se rozplývající parfait z kuřecích jater, ovšem v převleku za mandarinku. Skoro se zdráhám pro tuto lahodnost použít slovo paštika, ale byla to jedna z nejlepších paštik, co jsem kdy měla. 🙂meat fruit

Saeed si dal „Frumenty“ (1390), což byla grilovaná chobotnice v uzeném vývaru s dulse řasami a špaldou. Prý taky dokonalé. 🙂octopus

Jako hlavní chod jsem měla „Powdered Duck Breast“ (1850), kachní prsa s červeným zelím, nakládanými třešněmi a kořeněnými „umbles“, což úplně nevím, co je, ale strejda Google říká, že nějaké vnitřnosti. Úplně nespecifikuje jaké a já to též nebyla schopná přesně určit, každopádně to bylo výborné. Kachní prsa byla krásně růžová a měkkounká, a zelí i třešně se s nimi krásně doplňovaly. duckO přílohy jsme se podělili a dali jsme si mrkev s kmínem (ovšem bez kmínu, kmín byl nejspíš v podobě oleje či jiné infuse) a Hestonovy slavné „triple cooked chips“,  tedy natřikrát vařené hranolky.mains

Srishti si dala „Hereford Ribeye“ (1830), steak s morkem, houbovým kečupem a hranolkami.steak

Saeed si dal „Cod in Cider“ (1940), tresku na cideru s mořskými plody a uzenými artyčoky.cod

Před tím, než jsme se do restaurace vypravili, jsme si dělali legraci, že to určitě budou tak titěrné porce, že se pak půjdeme dojíst do McDonalda. No nakonec to bylo právě naopak, po hlavních chodu už jsme docela odfukovali. To ale samozřejmě neznamenalo, že bychom se vzdali dezertu…

Já jsem si dala „Brown Bread Ice Cream“ (1830), zmrzlinu z tmavého chleba s karamelem ze slaného másla, hruškou a sladovým sirupem. Bylo mi doporučeno se vždy pokusit nabrat na lžičku všechny komponenty a mělo to něco do sebe. Zmrzlina byla celkem slaná, karamel velmi sladký, ale společně to tvořilo dokonalou harmonii. Doplněno křupkami z chleba a jemnou hruškou pro příjemný kontrast ve struktuře.ice cream

Srishti si dala „Tipsy Cake“ (1810), v podstatě takovou opilou briošku s grilovaným ananasem.tipsy cake

Saeed si objednal „Sambocade“ (1390), cheesecake z kozího mléka s bezinkou, podávaný s karamelizovanými ořechy a hruškami pošírovanými v perry (perry je hrušková obdoba cideru). Sousto cheesecaku jsem ochutnala a byl chuťově opravdu vyvedený. „Koza“ tam byla cítit sice výrazně, ale rozhodně ne nepříjemné a jemné tóny bezinky tomu dodaly ten správný šmrnc.cheesecake

Na závěr jsme dostali ještě jednu pozornost podniku, ganache se sušenkou. Můj talířek mi přinesli ozdobený nápisem „Happy Birthday, Eli“, což mě tak překvapilo, až jsem se až začervenala. Ale naštěstí nezpívali… 🙂ganache

Ganache byla vynikající a navíc jsem měla dvě. Byl tam totiž alkohol (a to jakože hodně alkoholu), tak jsem dostala i Saeedovu. Na oplátku jsem mu věnovala svou sušenku, linecká s kmínem mi nějak moc neseděla, pro něj to naopak nebylo nic zvláštního, přesně takové prý dělávala jeho babička. 🙂

Celkově tento zážitek nemůžu hodnotit jinak, než kladně. Jednička s dvěma michelinskými hvězdičkami jak vyšitá! Jídlo bylo naprosto dokonalé a obsluha příjemná, nevtíravá, ale neuvěřitelně pozorná. Jasně, nebyla to nejlevnější záležitost, ale rozhodně to stálo za to… Pokud budete někdy v Londýně něco slavit a budete hledat opravdu speciální místo, tak tady vás zcela jistě nezklamou.

 

Kam dál?

  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 10 – ExamsSuperior Cuisine & Pâtisserie, Week 10 – Exams
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 6Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 6
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 5Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 5
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 3Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 3
  • Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 11 – ExamsIntermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 11 – Exams
  • Degustační menu v Typing RoomDegustační menu v Typing Room

Rubriky: Londýn Štítky: londýnské restaurace

Předchozí článek « Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 2
Další článek: Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 3 »

Reader Interactions

Comments

  1. Anonym

    19 dubna, 2017 at 7:24 pm

    Perfect! Killing it! Love these posts! Xx

    Odpovědět
    • elikatesy

      26 dubna, 2017 at 7:22 am

      You were there, you can tell it was perfect! 🙂 Thanks! xx

      Odpovědět
  2. Vlasta

    20 dubna, 2017 at 7:29 am

    Děkuji za super přenesený zážitek – sliny mi budou kapat celý den !!!

    Odpovědět
    • elikatesy

      26 dubna, 2017 at 7:23 am

      Byl to velmi výjimečný zážitek… Děkuju, Vlasti. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy