Krémová houbová polévka s rozmarýnem

Jsem velmi nadšený houbař. Ale zároveň jsem taky totální houbař smolař a úspěšnou lesní výpravu jsem zažila snad jen jednou, možná dvakrát. Břeclav sice není vyloženě houbařský ráj, ale to není jen tím. Můžete si být jistí, že pokud se chystám do Chřibů nebo na Vysočinu, kde se celé léto houby sbírají kosou do prádelních košů, tak týden před mou návštěvou přijdou katastrofální sucha a v době mé dovolené tam neroste ani prašivka. A já mám přitom houby tak ráda! Jedno z mých největších dětských potěšení na návštěvách u babičky a dědečka v Hradišti bývaly sklenky zavařených hříbků ve spíži. To bych si tak dala! Jenže mně se ještě nikdy nepodařilo nasbírat tolik hub, aby mělo smysl je zavařovat. Většinou je to tak na jednu smutnou smaženici. Ale stále to nevzdávám a doufám, že jednou se to povede. Případně, pokud někdy nasbíráte tolik hříbků, že nebudete vědět co s nimi, myslete na mě. Nějaká sladká odměna vás jistojistě nemine. 😉

V práci jednou na houbaření nějak přišla řeč a kolegyně mi vyprávěla, jak loni nacházela tolik hub, že už ani nevěděla, co s nimi. Tiše (no, ne až tak tiše) jsem záviděla a vnucovala se, že teda letos budu chodit s ní. Ale nevím, jestli jí to mám udělat a své houbařské prokletí přenést i na ni. 😀

Vypadala jsem ale asi tak smutně, že mi nejhodnější Míša alespoň pro útěchu donesla pytlík sušených hub. Tolik radosti!

Hned jsem dostala chuť na houbovou polévku. Rozhodla jsem se pro krémovou variaci ovoněnou rozmarýnem. Recept je úplně jednoduchý a nezabere dlouho. Nezahušťuju moukou, žampiony a créme fraîche se postarají o krásnou konzistenci. A jde to i vegansky nebo chcete-li bezmléčně, pokud mléčné výrobky nejíte. Žampiony jednoduše orestujte na oleji a společně se sušenými hříbky namočte i velkou hrst kešu ořechů a vařte pak vše společně. Vynechte créme fraîche a nakonec rozmixujte. Budete ale potřebovat opravdu výkonný mixér, případně po rozmixování polévku ještě propasírujte.IMG_3555

Ingredience  

  • 500g žampionů
  • 2 hrsti sušených lesních hub
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Snítka rozmarýnu
  • 2 lžíce másla
  • 2-3 lžíce créme fraîche nebo hodně tučné zakysané smetany
  • Citronová šťáva
  • Sůl, pepř

Alespoň půl hodinky předem zalijte sušené houby vroucí vodou a nechte nasáknout. Cibuli nakrájejte najemno a nechte na másle zesklovatět. Je lepší nechat cibulku dusit opravdu pomalu, na nízkém plameni a dlouho, můžete ji i trošku posolit a přikrýt pokličkou. Mezitím, co se cibulka dusí, si nakrájejte žampiony a česnek na plátky. Přidejte ke změklé cibuli, zvyšte plamen a nechte vydusit. Přidejte sušené houby i s veškerou tekutinou a zalijte asi třičtvrtě litrem až litrem vody. Raději méně, doředit můžete vždycky. Osolte, opepřete a přidejte snítku rozmarýnu. Vařte asi 20minut, až jsou houby měkké. Odstavte z ohně, vyjměte rozmarýn, přidejte créme fraîche a polévku rozmixujte. Dolaďte chuť kapkou citronové šťávy a podávejte s nějakým dobrým křupavým chlebem, nejlépe domácím kváskovým. 🙂

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s