Borůvkový drobenkový koláč s tvarohem

Nedávno jsem šla v sobotu do práce. Souhlasím, zní to hrozně… 😀 Ale jak se v angličtině říká, every cloud has a silver lining. Nechodím do práce na 7, ale na 10 a to má tu výhodu, že jsem mohla vystoupit na Karláku a zajít se mrknout na Náplavku. Nebyla jsem tam už ani nepamatuju, pořád mi to jaksi nevychází a vzhledem k mému pracovnímu rozvrhu to vypadá, že tyto předpracovní rychlonávštěvy budou na dlouhou dobu jedinou možností. Ale to neva, i za půl hoďky se dá utratit spousta peněz za sezónní ovoce a zeleninu a sýry. A i sklenka frizzante se stihne. Ale to pšt… 😉

Trhem jsem si pomalu prošla od začátku až do konce a hned jsem věděla, že musím mít borůvky a hříbky (já bych fakt chtěla zajít na houby, ale krom toho, že nemám kdy, stejně,  bez jakéhokoliv přehnaného pesimismu, vím, že nic nenajdu…). Na co jsem využila hříbky, se dozvíte v některém z dalších článků. Ale co podniknout s prvními letošními opravdovými borůvkami, to byla naprosto jednoznačná volba. Drobenkový koláč s tvarohem. Je to jeden z mých nejoblíbenějších koláčů a krátká sezóna lesních borůvek zkrátka nepotřebuje žádné experimenty. Drobenka vylepší prakticky cokoliv a jemný tvaroh se s nakyslými borůvkami krásně doplňuje. Přidala jsem trochu vanilky a skořice a ta vůně linoucí se z trouby byla absolutně neodolatelná…IMG_3920

Přiznávám se, tenhle koláč jsem pekla jen pro sebe. V mrazáku mám teď zásobu snídaní na dva týdny dopředu, což je prostě sen. 🙂 Ale o pár dní později jsem velmi podobný, jen v klasické „neozdravené“ podobě pekla i v práci kolegům a byli nadšení. Občas jsou zkrátka nejlepší ty nejjednodušší věci.

Tento můj koláč je celozrnný a malinko míň sladký, což asi není nic nového. Vždyť už mě znáte… 🙂 Tvaroh ale použijte určitě tučný, nízkotučný při pečení příliš ztvrdne, kdežto tučný zůstane krásně krémový.

Ingredience

  • Drobenka
    • 350g špaldové celozrnné mouky
    • 200g másla
    • 100g světlého cukru muscovado
    • 1 lžička skořice
    • 1 lžička vanilky
  • Náplň
    • 500g tučného tvarohu
    • 2 vejce
    • 50g medu
  • Borůvky
    • 500g borůvek
    • 30g kukuřičného škrobu
    • 30g světlého cukru muscovado

Máslo, tvaroh i vejce si vytáhněte zhruba hodinku před začátkem pečení (při hodně horkém počasí stačí i míň). Troubu si rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch)

Na drobenku smíchejte mouku s cukrem vanilkou a skořicí, přidejte máslo a zpracujte špičkami prstů, dokud vám nevzniknou malé žmolky.

Na náplň smíchejte tvaroh s vejci a medem. Zvlášť smíchejte borůvky se škrobem a cukrem.

Do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem nasypejte větší polovinu drobenky a prsty trochu upěchujte. Vlijte tvarohovou náplň a na ni lžící poklaďte borůvky. Posypejte zbytkem drobenky.

Pečte asi 25-30 minut, dokud drobenka není krásně zlatavá. A teď přijde ta nejtěžší část. Před krájením nechte zcela vychladnout. 🙂

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s