• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Cizrnové blondies

29 června, 2020 od elikatesy

Jestli je toto poprvé, co slyšíte o cizrnových blondies, dost možná si trochu klepete na čelo a říkáte si, jestli jsem se už úplně nezbláznila. Já vím, já vím, poslední dobou je to tady samé vegan, bez cukru, bez lepku,… Ale ne, opravdu nezbláznila. A pokud se necháte zlákat a tyto cizrnové blondies vyzkoušíte, zaručuju vám, že pochopíte. Tyto blondies jsou totiž taková dobrota, že neuvěříte, že jsou vegan, bez cukru a bez lepku. 🙂 Vlastně v nich najdete jen samé dobré a zdravé věci. Můžete zkonzumovat půl pekáčku a je to skoro to samé, jako byste si šli zaběhat… 😉

cizrnové blondies

V těchto blondies najdete cizrnu, arašídové máslo a javorový sirup. Já vím, to nezní jako běžný základ blondies. Ale když tyto tři ingredience promixujete a upečete, vzniknou vám ultra vláčná, lehounce sladká oříškovo-čokoládová dobrota. Škoda, že v češtině neexistuje pořádný ekvivalent slova „fudgy“. Protože přesně takové jsou tyto cizrnové blondies. Kousnete do zlatavé popraskané krustičky a blondies se vám doslova rozplynou na jazyku.

Teoreticky se dá použít jakékoliv ořechové máslo. Hodně zajímavá by mohla být i varianta s tahini. Ale stejně si myslím, že s arašídovým máslem jsou opravdu nejlepší. Je mnohem výraznější, než třeba mandlové nebo kešu máslo a skvěle doplní trochu mdlou cizrnu. Ovšem to, že je cizrna mdlá je samozřejmě výhoda. Nikdo nechce v dezertu cítit luštěniny.  A navíc! Technicky vzato i arašídy patří mezi luštěniny, takže když snídáte tyto cizrnové blondies s arašídovým máslem, tak vlastně snídáte dvojitou dávku luštěnin! Přitom v neskutečně lahodné slaďoučké dobrotě! A to zkrátka chceš… 🙂

cizrnové blondies

Recept by ani nemohl být jednodušší. Scedíte cizrnu (nálev nevylévat! hned v dalším článku vám ukážu, co s ním), promixujete s arašídovým máslem, javorovým sirupem, špetkou soli a vanilky a trochou kypřicího prášku a jedlé sody. Ochutnáte a v tento moment se možná rozhodnete, že nic péct nebudete a celou misku této sladké ségry hummusu sníte na posezení. A nebo přidáte nasekanou čokoládu (případně čokoládové čočky) a upečete. Ochutnáte a nebudete si jistí, jestli je lepší pečená nebo nepečená varianta. A tak příště rovnou uděláte dvojitou dávku. 🙂 Pokud už dopředu víte, že chcete raději sníst samotné „těsto“, tak vynechte kypřicí prášek (ale sodu použijte).

Hotové upečené blondies vydrží zhruba týden v lednici, ale moc bych na to nesázela. Myslím, že maximálně za dva dny budou pryč. 🙂 Mně nejvíc chutnají ještě teplé, nebo trošku ohřáté (asi 20 vteřin v mikrovlnce), aby se čokoláda znovu rozpustila…

cizrnové blondies

Pokud jste sladkosti z cizrny ještě nezkoušeli, rozhodně doporučuju to napravit! Budete opravdu mile překvapeni. 🙂

Tisk

Cizrnové blondies

Počet porcí: 12 menších řezů

Ingredience

  • 1 konzerva cizrny
  • 100 g arašídového másla
  • 75 g javorového sirupu
  • ¼ lžičky kypřicího prášku
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • na špičku nože mleté vanilka nebo ½ lžičky extraktu
  • 100 g nasekané čokolády nebo čokoládových čoček

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 170°C a připravte si malý pekáček 20x15 cm (nebo menší kruhovou dortovou formu) a dno vyložte pečicím papírem.
  • Cizrnu sceďte (tekutinu si schovejte do jiného receptu), vložte do mixéru se sekacím nádstavcem a přidejte všechny ingredience krom čokolády. Rozmixujte do hladkého krému.
  • Přidejte čokoládu, promíchejte stěrkou a rozetřete do připravené formy. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova. Nechte vychladnout a až poté nakrájejte. Před podáváním můžete znovu trochu ohřát.

Kam dál?

  • Pohankové sušenkyPohankové sušenky
  • Nejlepší arašídové sušenkyNejlepší arašídové sušenky
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Banánovo-arašídové flapjackyBanánovo-arašídové flapjacky
  • Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémemČokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem
  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty, Vegan a raw Štítky: arašídové máslo, bezlepkové, cizrna, čokoláda, javorový sirup, vegan

Předchozí článek « Kokosové muffiny s kešu
Další článek: Veganská čokoládová pěna »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Rom

    20 října, 2023 at 8:36 am

    Dobrý den,
    kolik gramů vařené cizrny je potřeba?
    Děkuji

    Odpovědět
    • elikatesy

      20 října, 2023 at 7:17 pm

      Dobrý den, standardně má plechovka cizrny 400g a po slití zhruba 240g.

      Odpovědět
      • Rom

        2 prosince, 2023 at 7:27 am

        Moc děkuji za odpověď. Blondies jsou moc dobré. Jen se chci zeptat, jakou funkci má v tomhle receptu kypřící prášek a soda? Těsto mně nijak nenakynulo.

        Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy