Kynuté těsto a já, to je taková nekonečná romance… 🙂 Peču jej často, protože je to jedna z mých nejoblíbenějších snídaní. A ani Sofi nepohrdne. 🙂 Většinou dělám těsta dvojitou dávku, z jedné upeču skořicové motance a s druhou experimentuju. A pistáciové motance, to byl moc fajn experiment.
Se způsobem přípravy kynutého těsta jsem si během let taky trochu pohrála, poslední roky jej připravuji takto. Nejprve si připravím kvásek. Není to úplně nutné, ale ověříte si tím funkčnost droždí a trochu jej „nastartujete“. Odeberu trochu tekutiny, ohřeju na teplotu těla (jednoduše vyzkouším prstem), přidám špetku cukru a droždí. Rozmíchám a dám na teplé místo. U nás je to vršek kávovaru, někdo používá třeba router. 😀 Nechám zhruba 10 minut, za tu dobu by směs měla hezky bublat a výrazně zvětšit objem. Pokud se tak neděje, může to být tím, že je droždí už staré a nefunkční nebo to může být příliš vysokou teplotou tekutiny (droždí jste uvařili, RIP) nebo příliš nízkou teplotou tekutiny (dejte mu čas).
Mezitím, co se kvásek probouzí k životu, přichystám si zbytek surovin. Obě mouky a sůl dám do mísy robotu. Můžete použít i čistě hladkou mouku, já to mám ale s celozrnnou raději. Používám Pernerku, má výhodu, že je namletá hezky najemno. V misce vedle si promíchám tekutinu s cukrem a vejcem. Tuto směs, společně s kváskem naliju k mouce a na nejnižší otáčky několik minut zpracuju, dokud se lepek hezky nezaktivuje a těsto není už celkem hladké. Pak postupně začnu přidávat máslo. Studené nebo jen velmi mírně změklé. A nechám dál hnětat, dokud se všechno máslo nezapracuje. Většinou je potřeba robot párkrát zastavit a máslo setřít ze stěn mísy.
Hotové těsto můžete nechat nakynout klasicky při pokojové teplotě, já jej ale většinou dávám kynout do lednice. Je to jak z důvodu zlepšení vlastností těsta, tak především z důvodu časové flexibility. To se prostě se dvěma dětmi opravdu hodí. 🙂
Postup naplnění a zamotání těsta máte nafocený v receptu, je to úplně jednoduché. Pokud se vám těsto nebude dařit dostatečně natáhnout, dejte mu chvilku čas. Možná je příliš natažené z vyvalování. Po pár minutách se lepek znovu uvolní a půjde to krásně.
Na náplň můžete použít jakoukoliv pistáciovou pastu (ale měla by to být 100% pasta, jen z pistácií). Pokud chcete hezky zelené pistácie na posypání, použijte blanšírované. Já posypala až téměř upečené motance, pokud byste je posypali už před pečením, tak by pistácie zhnědly.
Jestli máte kynuté těsto rádi jako já, určitě tyto pistáciové motance vyzkoušejte. Tyto jemné oříšky jsou společně s lehkým aroma kardamomu a pomerančů opravdu neodolatelné.
Pistáciové motance
Ingredience
Kynuté těsto
- 150 g hladké mouky
- 150 g celozrnné hladké špaldové mouky
- 10 g droždí
- 50 g cukru krupice
- 1 vejce
- 120 g mléka či vody
- 70 g másla
- 3 g soli
Pistáciová náplň
- 50 g změklého másla
- 50 g pistáciové pasty
- 50 g cukru krupice
- kůra z 1 bio pomeranče
- 1 lžička mletého kardamomu
- 50 g sekaných pistácií
Na sirup a dokončení
- 50 g cukru krupice
- 50 g vody
- ¼ lžičky vody z pomerančových květů (není nutné)
- sekané pistácie na posypání
Postup přípravy
- Nejprve připravte kynuté těsto. Droždí rozmíchejte v troše vlažného mléka, přidejte špetku cukru a nechte na teplém místě vzejít. Zbytek mléka rozšlehejte s vejcem a cukrem. Obě mouky a sůl dejte do mísy robotu. Přidejte tekutinu s cukrem a kvásek a několik minut nechte na nejnižší otáčky propracovat v robotu, aby se aktivoval lepek. Pak postupně přidejte studené, nebo jen velmi mírně změklé, na kostičky nakrájené máslo a nechte zapracovat. Podle potřeby robot zastavte a máslo ze stěn mísy setřete.
- Hotové těsto dejte do mísy vymazané olejem, zlehka potřete i svrchu, přikryjte fólií a dejte kynout do lednice přes noc. Nebo nechte těsto klasicky kynout při pokojové teplotě asi hodinu až dvě, dokud nezdvojnásobí objem.
- Na náplň promíchejte změklé máslo se ostatními ingrediencemi.
- Těsto vyválejte na obdélník a dvě třetiny potřete náplní.

- Nepotřenou třetinu přehněte do středu.

- A poslední třetinu také přehněte do středu. Pokud máte dojem, že je náplň moc měkká, tak dejte složené těsto na 10 minut do lednice.

- Obdélník rozkrájejte na 12 proužků.

- Každý proužek natáhněte a zamotejte a pak stočte do "šnečka". Oba konce by měly být schované, jeden ve středu, druhý vespod.

- Motance naskládejte na plech a nechte nakynout, zhruba hodinu až hodinu a půl, dokud nejsou skoro dvojnásobné.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 20minut dozlatova.
- Mezitím si připravte cukrový sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a promíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte vodu z pomerančových květů.
- Motance vytáhněte, potřete sirupem, posypte drcenými pistáciemi a ještě na minutu vraťte do trouby. Po vytažení znovu potřete sirupem.
Napsat komentář