• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Pistáciové motance

25 února, 2025 od elikatesy

Kynuté těsto a já, to je taková nekonečná romance… 🙂 Peču jej často, protože je to jedna z mých nejoblíbenějších snídaní. A ani Sofi nepohrdne. 🙂 Většinou dělám těsta dvojitou dávku, z jedné upeču skořicové motance a s druhou experimentuju. A pistáciové motance, to byl moc fajn experiment.

pistáciové motance

Se způsobem přípravy kynutého těsta jsem si během let taky trochu pohrála, poslední roky jej připravuji takto. Nejprve si připravím kvásek. Není to úplně nutné, ale ověříte si tím funkčnost droždí a trochu jej „nastartujete“. Odeberu trochu tekutiny, ohřeju na teplotu těla (jednoduše vyzkouším prstem), přidám špetku cukru a droždí. Rozmíchám a dám na teplé místo. U nás je to vršek kávovaru, někdo používá třeba router. 😀 Nechám zhruba 10 minut, za tu dobu by směs měla hezky bublat a výrazně zvětšit objem. Pokud se tak neděje, může to být tím, že je droždí už staré a nefunkční nebo to může být příliš vysokou teplotou tekutiny (droždí jste uvařili, RIP) nebo příliš nízkou teplotou tekutiny (dejte mu čas).

Mezitím, co se kvásek probouzí k životu, přichystám si zbytek surovin. Obě mouky a sůl dám do mísy robotu. Můžete použít i čistě hladkou mouku, já to mám ale s celozrnnou raději. Používám Pernerku, má výhodu, že je namletá hezky najemno. V misce vedle si promíchám tekutinu s cukrem a vejcem. Tuto směs, společně s kváskem naliju k mouce a na nejnižší otáčky několik minut zpracuju, dokud se lepek hezky nezaktivuje a těsto není už celkem hladké. Pak postupně začnu přidávat máslo. Studené nebo jen velmi mírně změklé. A nechám dál hnětat, dokud se všechno máslo nezapracuje. Většinou je potřeba robot párkrát zastavit a máslo setřít ze stěn mísy.

Hotové těsto můžete nechat nakynout klasicky při pokojové teplotě, já jej ale většinou dávám kynout do lednice. Je to jak z důvodu zlepšení vlastností těsta, tak především z důvodu časové flexibility. To se prostě se dvěma dětmi opravdu hodí. 🙂

Postup naplnění a zamotání těsta máte nafocený v receptu, je to úplně jednoduché. Pokud se vám těsto nebude dařit dostatečně natáhnout, dejte mu chvilku čas. Možná je příliš natažené z vyvalování. Po pár minutách se lepek znovu uvolní a půjde to krásně.

Na náplň můžete použít jakoukoliv pistáciovou pastu (ale měla by to být 100% pasta, jen z pistácií). Pokud chcete hezky zelené pistácie na posypání, použijte blanšírované. Já posypala až téměř upečené motance, pokud byste je posypali už před pečením, tak by pistácie zhnědly.

Jestli máte kynuté těsto rádi jako já, určitě tyto pistáciové motance vyzkoušejte. Tyto jemné oříšky jsou společně s lehkým aroma kardamomu a pomerančů opravdu neodolatelné.

Tisk

Pistáciové motance

Počet porcí: 12 motanců

Ingredience

Kynuté těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 10 g droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 120 g mléka či vody
  • 70 g másla
  • 3 g soli

Pistáciová náplň

  • 50 g změklého másla
  • 50 g pistáciové pasty
  • 50 g cukru krupice
  • kůra z 1 bio pomeranče
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 50 g sekaných pistácií

Na sirup a dokončení

  • 50 g cukru krupice
  • 50 g vody
  • ¼ lžičky vody z pomerančových květů (není nutné)
  • sekané pistácie na posypání

Postup přípravy

  • Nejprve připravte kynuté těsto. Droždí rozmíchejte v troše vlažného mléka, přidejte špetku cukru a nechte na teplém místě vzejít. Zbytek mléka rozšlehejte s vejcem a cukrem. Obě mouky a sůl dejte do mísy robotu. Přidejte tekutinu s cukrem a kvásek a několik minut nechte na nejnižší otáčky propracovat v robotu, aby se aktivoval lepek. Pak postupně přidejte studené, nebo jen velmi mírně změklé, na kostičky nakrájené máslo a nechte zapracovat. Podle potřeby robot zastavte a máslo ze stěn mísy setřete.
  • Hotové těsto dejte do mísy vymazané olejem, zlehka potřete i svrchu, přikryjte fólií a dejte kynout do lednice přes noc. Nebo nechte těsto klasicky kynout při pokojové teplotě asi hodinu až dvě, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Na náplň promíchejte změklé máslo se ostatními ingrediencemi.
  • Těsto vyválejte na obdélník a dvě třetiny potřete náplní.
  • Nepotřenou třetinu přehněte do středu.
  • A poslední třetinu také přehněte do středu. Pokud máte dojem, že je náplň moc měkká, tak dejte složené těsto na 10 minut do lednice.
  • Obdélník rozkrájejte na 12 proužků.
  • Každý proužek natáhněte a zamotejte a pak stočte do "šnečka". Oba konce by měly být schované, jeden ve středu, druhý vespod.
  • Motance naskládejte na plech a nechte nakynout, zhruba hodinu až hodinu a půl, dokud nejsou skoro dvojnásobné.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 20minut dozlatova.
  • Mezitím si připravte cukrový sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a promíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte vodu z pomerančových květů.
  • Motance vytáhněte, potřete sirupem, posypte drcenými pistáciemi a ještě na minutu vraťte do trouby. Po vytažení znovu potřete sirupem.

Kam dál?

  • Ořechové pletenceOřechové pletence
  • Pistáciové sušenky s bílou čokoládouPistáciové sušenky s bílou čokoládou
  • Skořicové motanceSkořicové motance
  • Pistáciové roládkyPistáciové roládky
  • Javorové pekanové rolkyJavorové pekanové rolky
  • Pistáciové Paris BrestPistáciové Paris Brest

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: kynuté těsto, pistácie

Předchozí článek « Borůvkový dort s mandlemi
Další článek: Hruškové tartaletky s pekanovými ořechy »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy