• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jak vás změní studium na kulinární škole v Londýně?

24 března, 2017 od elikatesy

Tak. Hotovo, certifikáty za Basic jsou doma. Dokonce je to nakonec i s menší pochvalou.

diplomy

Certifikáty za Basic

Mám za sebou první semestr na Cordon Bleu a skoro tři měsíce života v Londýně. A za tu dobu se pár věcí změnilo. Co se může za tak krátký čas změnit? Třeba toto…

Jak vás může změnit kulinářská škola:

1) Je docela možné, že se vám změní tělo. Pokud se nebude kontrolovat a budete mocně ochutnávat vše, co uvaří či upeče chef na demu (i když v tomto případě pár kalorií spálíte při boji s ostatními nenasytnými spolužáky), sežerete vše, co si navaříte na praktické jako fajn svačinku (průměrně 100 gramů másla na recept), plus se dáte ze pár porcí z dezertů a pak ve volných chvílích budete se spolužáky objevovat, jaká skvělá jídla Londýn nabízí, tak se nejspíš trochu zakulatíte. Ale pravděpodobně to nebude nijak katastrofální. Navíc co, jste tu jen pár měsíců, na diety bude v životě času ještě dost…
Může se ale stát i opak, zhubnete, protože budete tak nasycení všech těch vůní okolo a tak vystresovaní ze všeho nového, že ani nebudete mít chuť jíst. Taky se to stává (mně tedy ne).

2) Změní se i další aspekty vaší vizáže. Zplihlé vlasy z toho, jak je máte pořád pod síťkou. Oči opuchlé a trošku podlité krví z nedostatku spánku. Pleť bez make-upu (nemá to smysl a zašpiníte si tím čepku). Nehty nenalakované a ostříhané tak krátce, jak jen to jde. Dost často jsou ruce navíc ozdobeny modrými náplastmi, případně hojícími se spáleninami. Vaše ruce už prostě nikdy nebudou výstavní a dokonale zmankýrované, zato budou vaše ruce vyprávět příběhy…

3) Budete si připadat jako totální “badass”. Namočit ruce do vroucího cukru? No jasně! Vzít do ruky živého kraba, jehož klepeta vám můžou zlomit prsty (a ne, na těch klepetech nejsou gumičky) a hodit ho do vroucí vody? Bez problémů! Šlehat půl hodiny vejce do pěny? Jo, karpální tunel se ozývá, ale to dáme! Řízli jste se tak, že se vám dělají mžitky před očima? To ještě není důvod nedokončit hodinu. A pokud náhodou něco z toho neuděláte, my ostatní “drsňáci” se na vás budeme dívat s lehkým despektem.

4) Potkáte lidi, které jídlo zajímá stejně jako vás. A naráz to, že za ideální program na sobotní dopoledne považuje vstát o půl sedmé a jít na farmářské trhy, nebude nic divného. Nebo, že když jedete někam na dovolenou nejvíc se těšíte, až si tam zajdete do supermarketu. Nebo to, že většina pořadů které sledujete jsou gastronomického zaměření a pokud už si koupíte časopis, tak je samozřejmě o vaření. Konverzace jsou sice poněkud monotematické (co kdy kdo uvařil, kam se půjdeme najíst, pořady o vaření, kuchařky atd.), ale jste mezi svými. A vzhledem k tomu, že toto je teď vaše primární sociální skupina, všichni ti, kteří jídlo mají jen jako “pohon” a tak nějak je vlastně ani moc nezajímá co jí, vám začnou postupně připadat jako z jiné planety… Jak jako ses zapomněl najíst?

5) V kuchyni se naučíte na sebe upozorňovat. Když jdete s plechem, křičíte “hot!”, když jdete s noži “sharp!”, když dáváte něco do trouby “oven open!” a když procházíte kuchyní, tak kříčíte “behind!”, “backs!” nebo třeba “coming through!”. To vše je samozřejmě především kvůli bezpečnosti, ale taky je to tak trochu kód pro “uhni!” Tak si na to zvyknete, že se to stane téměř reflexem a pak máte co dělat, abyste nekřičeli “coming through”, když jdete po ulici plné lidi a spěcháte…

6) Je docela pravděpodobné, že už doma máte slušnou sbírku kuchyňského náčiní, ale začnete navíc toužit po balónové metle, mandolíně a barevně rozlišených prkýnkách.

Jak vás může změnit Londýn:

1) Jste tak trošku otlučení, protože pořád do někoho narážíte. Keep left? Rozhodně to není univerzální. Turisti, kterých jsou tu mraky to nerespektují a místní jsou taky docela anarchisti. Jediné, co se dodržuje až s fanatickou urputností je to, že na eskalátoru v metru musíte stát na pravé straně, aby vlevo byla ulička pro ty, co chtějí jít. Ale není jasně daná strana ulice, po které se pohybovat a tak většinu času kličkujete a narážíte (někdo má styl “buldozer”, já se svou fyzickou konstitucí preferuju styl “myš”). Krom toho, pokud náhodou jezdíte metrem ve špičce, tak budete mít modřin a taky intimního fyzického kontaktu ještě o něco víc…

2) S tím souvisí, že vaše nejčastější věta se stane “Sorry.” Ale málokdy to budete myslet upřímně…

3) Protože tak trošku začnete nenávidět lidi.

4) Ale když se náhodou stane, že ulice nebo stanice metra bude prázdná, tak vás to vážně vyděsí. Neposunul se čas? Není náhodou bank holiday?

5) Přecházíte na červenou, případně se zcela mimo přechod proplétáte mezi čekajícími auty. Někdy blikne zelená, ale vy ji prošvihnete, protože se nedíváte na semafor, ale rozhlížíte se, jestli nejedou auta a můžete přejít na červenou…

6) Začnete očekávat, že v momentě kdy dorazíte na zastávku či do stanice metra, dopravní prostředek by měl přijet do minuty. Přistihla jsem se, že když jsem na obrazovce viděla “next train in 3 minutes”, tak mě to vážně rozladilo. Tři minuty? Dělají si srandu nebo co?

7) Po několika prvních momentech zděšení při pohledu do jídelního lístku (jo, věděli jste, že je Londýn drahý, ale že je takto drahý?!) si postupně zvyknete a víno za 5 liber či jídlo za 10 liber vám bude připadat jako “great deal”. A přestanete se divit i sendviči ze stánku za 8 liber…

8) Opět po prvotním zděšení přijdete na to, že se musíte smířit s tím, že za cenu, za kterou byste v Praze měli třípokojový luxusní byt v centru tady budete mít pokoj v průměrném, už trochu ošoupaném domě s pár spolubydlícími.

9) S největší pravděpodobností skoro přestanete vařit. Zaprvé není čas, zadruhé, je zde tolik míst, kde se najíst…Od řetězců, které najdete doslova a do písmene na každém kroku (Pret, Eat – saláty, sendviče, polévky; Itsu, Wasabi – sushi; Wagamama, Leon – asijská inspirace; Costa, Starbucks, Nero – kavárny), přes supermarkety jako Sainsbury, Tesco, Waitrose či Marks&Spencer, které mají nepřebernou nabídku hotových nebo mikrovlnkových jídel (sendviče, polévky, saláty, kari, těstoviny, zdravější varianty,…) a všudypřítomný streetfood (přijde mi, že nejvíc frčí trhané maso a falafel, ale najdete tam opravdu skoro všechno; burgery, saláty, asijská jídla, sendviče, sladkosti,…) až po restaurace, které nabízí snad každou světovou kuchyni, moderní i tradiční pokrmy, vše v různých cenových relacích, od relativně levných (v Londýnském kontextu, tedy kolem těch 10 liber za pokrm) až po michelinské zážitky. Londýn je, co se jídla týče, město nekonečných možností. A vlastně nejen co se jídla týče…

10) Prakticky si nebudete vybírat peníze z bankomatu. Vše platíte bezkontaktně, i libru za jablko a vodu ke svačině. Vybrala jsem si, když jsem v lednu přijela a většinu těch peněz ještě pořád mám.

Kam dál?

  • Chřestový salát s hráškem a mátouChřestový salát s hráškem a mátou
  • Piňa ColadaPiňa Colada
  • Domácí bountyDomácí bounty
  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
  • Chřestová polévka se špenátemChřestová polévka se špenátem
  • Perníkový dort s brusinkamiPerníkový dort s brusinkami

Rubriky: Basic, Londýn, Londýn & Cordon Bleu

Předchozí článek « Basic Cuisine & Patisserie, Week 10 (Exams)
Další článek: Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 1 »

Reader Interactions

Comments

  1. Anonym

    5 dubna, 2017 at 12:04 pm

    Pěkné a pravdivé

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy