• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jak vás změní studium na kulinární škole v Londýně?

24 března, 2017 od elikatesy

Tak. Hotovo, certifikáty za Basic jsou doma. Dokonce je to nakonec i s menší pochvalou.

diplomy

Certifikáty za Basic

Mám za sebou první semestr na Cordon Bleu a skoro tři měsíce života v Londýně. A za tu dobu se pár věcí změnilo. Co se může za tak krátký čas změnit? Třeba toto…

Jak vás může změnit kulinářská škola:

1) Je docela možné, že se vám změní tělo. Pokud se nebude kontrolovat a budete mocně ochutnávat vše, co uvaří či upeče chef na demu (i když v tomto případě pár kalorií spálíte při boji s ostatními nenasytnými spolužáky), sežerete vše, co si navaříte na praktické jako fajn svačinku (průměrně 100 gramů másla na recept), plus se dáte ze pár porcí z dezertů a pak ve volných chvílích budete se spolužáky objevovat, jaká skvělá jídla Londýn nabízí, tak se nejspíš trochu zakulatíte. Ale pravděpodobně to nebude nijak katastrofální. Navíc co, jste tu jen pár měsíců, na diety bude v životě času ještě dost…
Může se ale stát i opak, zhubnete, protože budete tak nasycení všech těch vůní okolo a tak vystresovaní ze všeho nového, že ani nebudete mít chuť jíst. Taky se to stává (mně tedy ne).

2) Změní se i další aspekty vaší vizáže. Zplihlé vlasy z toho, jak je máte pořád pod síťkou. Oči opuchlé a trošku podlité krví z nedostatku spánku. Pleť bez make-upu (nemá to smysl a zašpiníte si tím čepku). Nehty nenalakované a ostříhané tak krátce, jak jen to jde. Dost často jsou ruce navíc ozdobeny modrými náplastmi, případně hojícími se spáleninami. Vaše ruce už prostě nikdy nebudou výstavní a dokonale zmankýrované, zato budou vaše ruce vyprávět příběhy…

3) Budete si připadat jako totální “badass”. Namočit ruce do vroucího cukru? No jasně! Vzít do ruky živého kraba, jehož klepeta vám můžou zlomit prsty (a ne, na těch klepetech nejsou gumičky) a hodit ho do vroucí vody? Bez problémů! Šlehat půl hodiny vejce do pěny? Jo, karpální tunel se ozývá, ale to dáme! Řízli jste se tak, že se vám dělají mžitky před očima? To ještě není důvod nedokončit hodinu. A pokud náhodou něco z toho neuděláte, my ostatní “drsňáci” se na vás budeme dívat s lehkým despektem.

4) Potkáte lidi, které jídlo zajímá stejně jako vás. A naráz to, že za ideální program na sobotní dopoledne považuje vstát o půl sedmé a jít na farmářské trhy, nebude nic divného. Nebo, že když jedete někam na dovolenou nejvíc se těšíte, až si tam zajdete do supermarketu. Nebo to, že většina pořadů které sledujete jsou gastronomického zaměření a pokud už si koupíte časopis, tak je samozřejmě o vaření. Konverzace jsou sice poněkud monotematické (co kdy kdo uvařil, kam se půjdeme najíst, pořady o vaření, kuchařky atd.), ale jste mezi svými. A vzhledem k tomu, že toto je teď vaše primární sociální skupina, všichni ti, kteří jídlo mají jen jako “pohon” a tak nějak je vlastně ani moc nezajímá co jí, vám začnou postupně připadat jako z jiné planety… Jak jako ses zapomněl najíst?

5) V kuchyni se naučíte na sebe upozorňovat. Když jdete s plechem, křičíte “hot!”, když jdete s noži “sharp!”, když dáváte něco do trouby “oven open!” a když procházíte kuchyní, tak kříčíte “behind!”, “backs!” nebo třeba “coming through!”. To vše je samozřejmě především kvůli bezpečnosti, ale taky je to tak trochu kód pro “uhni!” Tak si na to zvyknete, že se to stane téměř reflexem a pak máte co dělat, abyste nekřičeli “coming through”, když jdete po ulici plné lidi a spěcháte…

6) Je docela pravděpodobné, že už doma máte slušnou sbírku kuchyňského náčiní, ale začnete navíc toužit po balónové metle, mandolíně a barevně rozlišených prkýnkách.

Jak vás může změnit Londýn:

1) Jste tak trošku otlučení, protože pořád do někoho narážíte. Keep left? Rozhodně to není univerzální. Turisti, kterých jsou tu mraky to nerespektují a místní jsou taky docela anarchisti. Jediné, co se dodržuje až s fanatickou urputností je to, že na eskalátoru v metru musíte stát na pravé straně, aby vlevo byla ulička pro ty, co chtějí jít. Ale není jasně daná strana ulice, po které se pohybovat a tak většinu času kličkujete a narážíte (někdo má styl “buldozer”, já se svou fyzickou konstitucí preferuju styl “myš”). Krom toho, pokud náhodou jezdíte metrem ve špičce, tak budete mít modřin a taky intimního fyzického kontaktu ještě o něco víc…

2) S tím souvisí, že vaše nejčastější věta se stane “Sorry.” Ale málokdy to budete myslet upřímně…

3) Protože tak trošku začnete nenávidět lidi.

4) Ale když se náhodou stane, že ulice nebo stanice metra bude prázdná, tak vás to vážně vyděsí. Neposunul se čas? Není náhodou bank holiday?

5) Přecházíte na červenou, případně se zcela mimo přechod proplétáte mezi čekajícími auty. Někdy blikne zelená, ale vy ji prošvihnete, protože se nedíváte na semafor, ale rozhlížíte se, jestli nejedou auta a můžete přejít na červenou…

6) Začnete očekávat, že v momentě kdy dorazíte na zastávku či do stanice metra, dopravní prostředek by měl přijet do minuty. Přistihla jsem se, že když jsem na obrazovce viděla “next train in 3 minutes”, tak mě to vážně rozladilo. Tři minuty? Dělají si srandu nebo co?

7) Po několika prvních momentech zděšení při pohledu do jídelního lístku (jo, věděli jste, že je Londýn drahý, ale že je takto drahý?!) si postupně zvyknete a víno za 5 liber či jídlo za 10 liber vám bude připadat jako “great deal”. A přestanete se divit i sendviči ze stánku za 8 liber…

8) Opět po prvotním zděšení přijdete na to, že se musíte smířit s tím, že za cenu, za kterou byste v Praze měli třípokojový luxusní byt v centru tady budete mít pokoj v průměrném, už trochu ošoupaném domě s pár spolubydlícími.

9) S největší pravděpodobností skoro přestanete vařit. Zaprvé není čas, zadruhé, je zde tolik míst, kde se najíst…Od řetězců, které najdete doslova a do písmene na každém kroku (Pret, Eat – saláty, sendviče, polévky; Itsu, Wasabi – sushi; Wagamama, Leon – asijská inspirace; Costa, Starbucks, Nero – kavárny), přes supermarkety jako Sainsbury, Tesco, Waitrose či Marks&Spencer, které mají nepřebernou nabídku hotových nebo mikrovlnkových jídel (sendviče, polévky, saláty, kari, těstoviny, zdravější varianty,…) a všudypřítomný streetfood (přijde mi, že nejvíc frčí trhané maso a falafel, ale najdete tam opravdu skoro všechno; burgery, saláty, asijská jídla, sendviče, sladkosti,…) až po restaurace, které nabízí snad každou světovou kuchyni, moderní i tradiční pokrmy, vše v různých cenových relacích, od relativně levných (v Londýnském kontextu, tedy kolem těch 10 liber za pokrm) až po michelinské zážitky. Londýn je, co se jídla týče, město nekonečných možností. A vlastně nejen co se jídla týče…

10) Prakticky si nebudete vybírat peníze z bankomatu. Vše platíte bezkontaktně, i libru za jablko a vodu ke svačině. Vybrala jsem si, když jsem v lednu přijela a většinu těch peněz ještě pořád mám.

Kam dál?

  • Chřestový salát s hráškem a mátouChřestový salát s hráškem a mátou
  • Malinové éclairsMalinové éclairs
  • Kuřecí maso a omáčka z pečených paprikKuřecí maso a omáčka z pečených paprik
  • Sýrové scones s medvědím česnekem a ořechySýrové scones s medvědím česnekem a ořechy
  • Paris BrestParis Brest
  • VánočkaVánočka

Rubriky: Basic, Londýn, Londýn & Cordon Bleu

Předchozí článek « Basic Cuisine & Patisserie, Week 10 (Exams)
Další článek: Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 1 »

Reader Interactions

Comments

  1. Anonym

    5 dubna, 2017 at 12:04 pm

    Pěkné a pravdivé

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy