• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Lemon meringue pie

17 ledna, 2022 od elikatesy

Tak konečně! Je tady první recept od narození Sofinky. Kdo mě sledujete i na instagramu, určitě víte, že k nám v listopadu přibyl ten nejsladší přírůstek. 🙂 Teď má Sofinka dva měsíce a je naprosto skvělá. Jen toho času na pečení, focení či psaní poněkud ubylo. V prosinci jsem pekla trochu cukroví a teď v lednu jsem si řekla, že se musím opět pustit i do nějakých příspěvků na blog. První dezert, který pro vás mám je variace na lemon meringue pie.

lemon meringue pie

Klasický lemon meringue je koláč z křehkého těsta s krémovou citronovou náplní schovanou pod sněhovou čepicí. Já se tímto dezertem inspirovala a připravila jej jako individuální malé dortíky sestávající ze sušenky z mandlového křehkého těsta, citronové mousse, sněhových pusinek a citronové namelaky. A pro ozvláštnění jsem přidala tymián. Ten se totiž k citronu skvěle hodí.

Křehké těsto zpracovávám drobenkovou metodou, tedy studené máslo a sypké suroviny propracuji do drobenky a pak přidám žloutek a krátce zapracuji. Opakuji to vždy, ale čím míň křehké těsto zpracováváte, tím líp. Přílišné hnětení aktivuje lepek a způsobí tuhé těsto, které se navíc často výrazně smrští a různě se vlní. Na dokonale rovné sušenky je nejlepší pořídit perforované podložky. Ty využijete jak na křehké, tak třeba na odpalované těsto. Seženete je třeba tady. Další faktor mající na křehké těsto neblahý vliv je teplo, takže nezapomeňte během přípravy na důkladné chlazení.

Pak tu máme mousse. Základ této mousse je tzv. pâté à bombe. To je příprava ze žloutků vyšlehaných s vroucím cukrovým sirupem. Mousse je samozřejmě zpevněna želatinou (používám tuto) a odlehčena smetanou ušlehanou do měkkých špiček. Používám většinou 40% a doporučuju nejít pod 35%. Dejte pozor a smetanu ušlehejte opravdu jen do měkkých špiček. Přešlehaná smetana se do základu špatně zapracovává, přijdete o dost objemu a možná se i srazí. První část smetany můžete vešlehat metličkou a další část pak zapracujte opatrně stěrkou.

Mousse jsem plnila do těchto forem na fashion éclairs. Je k nim i vykrajovátko, které využijete na podkladové sušenky.

Namelaku už jsme připravovali několikrát. Tato je prakticky totožná jako u těchto borůvkových tartaletek, jen je infuzovaná nejen citronovou kůrou, ale i tymiánem. Tymiánu se opravdu nebojte, je to příjemné zpestření a citronovou chuť hezky zakulatí.

Meringue jsem připravila švýcarskou metodou, tedy zahřátím cukru s bílky nad vodní lázní a následným vyšleháním. Bílky s cukrem zahřívejte za občasného zamíchání, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přesná teplota není v tomto případě až tak zásadní, ale pokud chcete měřit, jděte na 65ºC.

Meringue můžete udělat i víc, než budete potřebovat. Malé množství se v robotu špatně šlehá. Hotové pusinky navíc vydrží ve vzduchotěsné nádobě celkem dlouho, tak si můžete nastříkat různými špičkami různé velikosti a použít je i na ozdobu jiných dezertů. Dejte si pozor hlavně na dokonale odmaštěnou mísu, zcela rozpuštěný cukr před šleháním (při šlehání se už nerozpustí), důkladné vyšlehání a pomalé sušení. Sušte dokud nejdou pusinky snadno odloupnout z podložky. Na povrchu mohou vypadat hotové, ale pokud je uvnitř ještě nějaká vlhkost, tak pak rychle zvlhnout celé. Problém zvlhnutí platí i pro hotový dezert, meringue od dezertu vcelku rychle nasákne vlhkost a proto doporučuju zdobit až těsně před podáváním nebo maximálně několik hodin.

Finální dozdobení jsem volila jako vždy spíše minimalistické, tentokrát mou oblíbenou kandovanou kůrou a snítkou tymiánu. Myslím, že to úplně stačí. 🙂

 

Tento dezert má tu výhodu, že jej můžete připravit kdykoliv během  roku. Hodí se připravovat teď v zimě, protože citrusy jsou v zimě v top kondici. Seženete je ale samozřejmě kdykoliv. V létě dezert zase potěší svou svěžestí a dobře vybalancovanou sladce kyselkavou chutí. Mám ráda souhru různých chutí a struktur a i v tomto dezertu je moc příjemná kombinace křupavé sušenky a pěnové mousse s křehkou pusinkou a krémovou namelakou.

Tak co, jak se vám tato variace na klasický lemon meringue pie líbí? 🙂

Tisk

Lemon meringue pie

Počet porcí: 10 kousků

Potřebné vybavení

  • silikonová forma na fashion éclairs
  • vykrajovátko k formě na fashion éclairs
  • hladká zdobící špička vel. 10
  • francouzská řezaná špička vel. 10
  • silikonová podložka
  • airmat podložka

Ingredience

Sablé

  • 70 g másla
  • 25 g moučkového cukru
  • 95 g hladké mouky
  • 35 g mandlové mouky
  • 10 g žloutků

Citronový mousse

  • 200 g krupicového cukru
  • 100 g citronové šťávy
  • 50 g vody
  • 80 g žloutků
  • 6 plátků (15g) želatiny
  • 400 g 35% smetany

Citronová namelaka s tymiánem

  • 68 g bílé čokolády Velvet
  • 35 g mléka
  • pár snítek tymiánu
  • kůra z poloviny citronu
  • 1/2 plátku (1,25g) želatiny
  • 70 g 35 % smetany

Meringue

  • 45 g bílků
  • 70 g krupicového cukru

Kandovaná citronová kůra

  • kůra z jednoho citronu
  • 100 g krupicového cukru

Na dokončení

  • tymián
  • bílá čokoláda

Postup přípravy

  • Přípravu dezertu si rozdělte minimálně do dvou dnů. První den připravte a zamrazte mousse, připravte namelaku a pusinky a můžete i upéct podkladové sušenky (nebo si alespoň připravit těsto). Pokud si dopředu připravíte i kandovanou kůru, tak už pak další den dezert jen sestavíte.
  • Na mousse si dejte do ledové vody nabobtnat želatinu. V mixéru začněte na střední výkon šlehat žloutky. Dejte ho rendlíku vodu, citronovou šťávu a cukr a vařte do 120°C. Ztlumte rychlost robotu a zhruba 2/3 sirupu nalijte na šlehající se žloutky. Ve zbytku rozpusťte vyždímanou želatinu a také přilejte k žloutkům. Opět zrychlete na střední výkon a šlehejte dokud směs nemá zhruba 30°C. Smetanu ušlehejte do měkkých špiček. Třetinu vešlehejte metličkou k žloutkovému základu a zbytek opatrně zatřete stěrkou. Mousse nalijte do formy, zarovnejte a dejte zamrazit.
  • Na namelaku dejte do ledové vody nabobtnat želatinu. Mléko s citronovou kůrou a tymiánem ohřejte k bodu varu, odstavte a nechte 10 minut infuzovat. Zceďte, odvažte 35g, ohřejte na zhruba 50°C a rozpusťte v něm vyždímanou želatinu. Čokoládu rozpusťte, přilijte mléko a vymíchejte hladkou emulzi. Přilijte smetanu a promixujte tyčovým mixérem. Potáhněte fólií (aby se dotýkala povrchu) a nechte do dalšího dne ztuhnout v lednici. Přesuňte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou vel.10.
  • Na meringue smíchejte bílky a cukr v čisté misce a za občasného míchání nahřívejte nad parou dokud se cukr nerozpustí. Vyšlehejte pevný sníh. Přesuňte do zdobicího sáčku s francouzskou řezanou špičkou vel.10 a na plech vyložený silikonovou podložkou nastříkejte pusinky o průměru zhruba 1,5cm. Vložte do trouby rozehřáté na 80°C a sušte několik hodin, dokud nejdou odloupnout z podložky.
  • Na sušenky prosejte suché ingredience, přidejte studené máslo nakrájené na kousky a prsty nebo v robotu s K-nástavcem propracujte v drobenku. Přidejte žloutek, krátce zapracujte, vyklopte na pracovní plochu a dopracujte hranou dlaně. Zploštěte, zabalte do potravinářské fólie a dejte minimálně na hodinu odpočinout do lednice.
  • Vytáhněte z lednice, nechte chvilku povolit a vyválejte na tloušťku okolo 4mm. Vykrájejte tvary, nechte ztuhnout a vyloupněte. Zbytek těsta znovu vyválejte a pokračujte, dokud nebudete mít alespoň deset sušenek. Pečte ztuhlé z lednice či mrazáku na perforované podložce v troubě vyhřáté na 180°C (nebo 160°C horkovzduch) zhruba 10-12 minut dozlatova.
  • Na kandovanou kůru oloupejte kůru z citronu (jen žlutou část) a nakrájejte na tenké proužky. Dejte do rendlíku s vodou, přiveďte k varu , sceďte a to ještě dvakrát zopakujte. Pak dejte do rendlíku se 100g cukru a 100g vody, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte do měkka. Uchovávejte v sirupu.
  • Zmrzlou mousse vyloupněte a pomocí čokolády přilepte na sušenku. Nechte rozmrznout. Ozdobte třemi pusinkami a mezi ně nastříkejte namelaku. Ozdobte snítkou tymiánu a kandovanou kůrou.

Kam dál?

  • Borůvkové tartaletkyBorůvkové tartaletky
  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem
  • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem
  • Hruškové tartaletky s karamelem a lískovými ořechyHruškové tartaletky s karamelem a lískovými ořechy
  • Domácí praline pastaDomácí praline pasta
  • Lískoořechové sablé s meruňkamiLískoořechové sablé s meruňkami

Rubriky: Mousse dezerty, Recepty Štítky: citron, mousse, tymián

Předchozí článek « Pražský koláč
Další článek: Tropický cheesecake s bílou čokoládou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy