• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Pohankové sušenky

5 června, 2020 od elikatesy

Tohle jsou vážně skvělé sušenky! To je to první, co potřebujete vědět. To, že jsou bezlepkové, vegan a bez rafinovaného cukru, to není až tak podstatné… Mnohem důležitější je, že jsou vážně strašně dobrý… Tyto pohankové sušenky s čokoládou si zamiluje zkrátka každý. 🙂

pohankové sušenky

Obsahují jen pár ingrediencí, celozrnnou pohankovou mouku, nerafinovaný cukr, chia nebo lněná semínka, kokosový (případně řepkový) olej, špetku kypřicího prášku, vanilky a soli a čokoládu a/nebo vlašské ořechy. Pár zdravých ingrediencí a přitom výsledek vůbec zdravě nechutná. 🙂

pohankové sušenky

Díky pohankové mouce jsou sušenky krásně křehké a mají příjemnou, lehce oříškovou chuť. Používám tuto, Pernerku. Jako sladidlo můžete použít buď sucanat, který je hezky sypký, nebo kokosový cukr či rapaduru. Ty případně nejdřív namelte, bývají hrubší a hrudkové. Můžete ale použít i světlý třtinový cukr muscovado. Olej jsem zkoušela kokosový a řepkový, oba nerafinované. Kokosový má asi trochu lepší chuť, řepkový je zase lokálnější a obsahuje zdravé omega 3 mastné kyseliny. Rozhodnutí je na vás. 🙂

Sušenky jsem pekla už třikrát a všechny verze byly super. Chia semínka jsem použila jednou vcelku a jednou mleté. Jde obojí. Celá semínka budou v sušenkách lehce křupat a budou trochu méně pojit. O to křehčí ale sušenky budou. S mletými semínky jsou sušenky pevnější. Mletí chia semínek je ale upřímně řečeno trochu vopruz… Místo nich můžete proto použít i mletá lněná semínka nebo lněnou mouku, které se dají i koupit. Ve všech případech se semínka smíchají s vodou a nechají chvilku nasáknout. Slouží jako náhrada vajíčka a dodají zdravé tuky jako bonus. 🙂

pohankové sušenky

Čokoládu doporučuju použít s maximálním obsahem kakaa, ideálně slazenou třtinovým cukrem. Ale nemusíte zůstat jen u ní. Jsou to sice sušenky s čokoládou, ale čokoládu můžete nahradit i vlašskými nebo pekanovými ořechy. Nebo nasekanými lískáči či mandlemi. A nebo víte co? Dejte půl napůl ořechy a čokoládu. Protože čokoláda je boží, ořechy jsou boží a pohankové sušenky s čokoládou a ořechy budou dvojitě boží… 🙂

Tisk
5 from 1 vote

Pohankové sušenky

Počet porcí: 12 sušenek

Ingredience

  • 160 g pohankové mouky
  • 60 g sucanatu nebo kokosového cukru nebo rapadury
  • 75 g kokosového oleje nebo řepkového
  • 10 g chia semínek (mletých) nebo mletého lněného semínka plus 40g vody
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • špetka vanilky
  • špetka soli
  • 50 g tmavé čokolády a/nebo vlašských ořechů

Postup přípravy

  • Troubu rozehřejte na 170°C a jeden plech si vyložte pečicím papírem. Semínka smíchejte s 40g vody a nechte 10 minut odstát. Čokoládu a/nebo ořechy nasekejte nahrubo.
  • Ve větší míse smíchejte pohankovou mouku, sůl a kypřicí prášek. V jiné míse prošlehejte kokosový olej a sucanat a přidejte nabobtnané semínka a vanilku. Promíchejte a vlijte do mísy k mouce. Přidejte nasekanou čokoládu a/nebo vlašské ořechy a vše zpracujte nejprve nožem či kartou a pak v ruce v kompaktní těsto. Možná bude pořád trochu drobivé, ale to nevadí.
  • Odebírejte kousky těsta, v dlani vytvarujte kuličku a ty skládejte na plech. Zploštěte na požadovanou tloušťku, v troubě už se neroztečou.
  • Vložte do trouby a pečte 10 minut, dokud nejsou zespodu zlatavé. Nechte vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Čokoládové bábovičky bez lepkuČokoládové bábovičky bez lepku
  • Čokoládový koláč s hruškamiČokoládový koláč s hruškami
  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
  • Jahodové drobenkové řezyJahodové drobenkové řezy
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: bezlepkové, čokoláda, pohanka, vegan

Předchozí článek « Mouka a obiloviny
Další článek: Jahodový koláč s pistáciemi »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Martina

    19 dubna, 2022 at 3:35 pm

    5 stars
    Vyborne sušenky, delala jsem variantu s lnenymi semínky a orechy a jako cukr použila panelu. Děkuji za recept.

    Odpovědět
    • elikatesy

      19 dubna, 2022 at 6:41 pm

      Super, jsem moc ráda, že chutnaly. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy