• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Tropický cheesecake s bílou čokoládou

26 ledna, 2022 od elikatesy

Jaké dezerty máte v zimě nejraději? Zima je podle mě ideální čas na čokoládové dezerty nebo dezerty s oříšky a kořením. Horší je to ovšem pokud máte chuť na něco trochu lehčího či svěžejšího. Můžete zvolit citrusy (třeba lemon meringue), ale ovoce není v sezóně a jahody cestující přes půl světa nejsou zrovna v nejlepší kondici. Je tu však záchrana v podobě ovoce, které u nás neroste ani v červenci. 🙂 Tropické ovoce. Zima je totiž podle mě ideální čas na dezerty s tropickým ovocem. A tak tady pro vás jeden takový dezert mám. Co byste řekli na tropický cheesecake mangem, pomerančem a bílou čokoládou?

tropický cheesecake

Tento dezert jsem připravila jako monoporce a každý malý tropický cheesecake sestává z mandlového sablé, jemného nepečeného cheesecake krému s kokosovým mlékem a bílou čokoládou, mangového středu, kokosové šlehané ganache a mangového gelu s pomerančem. Zdobila jsem kousky vyfiletovaného pomeranče, kandovanou pomerančovou kůrou a trochou máty.

tropický cheesecake

Sablé je křehké těsto a o tom jsem psala už mockrát. Takže už všichni víme, že dvě zásady jsou co nejmíň zpracovávat a dostatečně chladit. Už jsem s tím skoro otravná, co? 🙂 Těsto vyvaluju většinou mezi dvěma archy pečicího papíru a nerada jej  převaluju víc než dvakrát. Zbytek vždy upeču jako beztvaré kousky a schovám třeba na podklad pod klasický cheesecake. Nebo do skleničkových dezertů. Upečené sušenky zavakuujte nebo zamrazte. Tak vydrží v ideální kondici, až dokud je nebudete potřebovat.

Pak tu máme cheesecake krém. Klasicky je z větší části z krémového sýra, ale tady je krémový sýr půl na půl s mascarpone. Je to proto, že se krém mrazí a samotný krémový sýr by po rozmrazení byl hrudkovitý. V tomto poměru to funguje dobře a po rozmrazení je krém stále krásně krémový. 🙂 Většinou se používá Philadelphie, já mám ale raději českou bio Matyldu. Bílou čokoládu použijte nejlépe Callebaut Velvet, je méně sladká.

Mango v dezertu používám ve formě pyré, které koupíte buď v Makru (Ponthier) nebo třeba na Pastry.cz (Ravifruit). Tam koupíte i glukózu a želatinu kterou v dezertu používám (stříbrný Ewald, která má bloom 150-180 a jeden plátek váží 2,5g). Pokud byste měli jinou želatinu s jinou sílou, musíte množství přepočítat. Nejen podle váhy, ale hlavně podle síly, což je právě ten bloom. Ale doporučovala bych, pokud pečete častěji, pořiďte si tuto. U želatin z obchodu bloom většinou nejde dohledat a přepočet je pak víceméně spíš odhadem. A to, jak je vám určitě jasné, není úplně ideální.

Abych nezapomněla, na Pastry.cz koupíte i silikonové formy, do kterých jsem tyto mini cheesecaky připravovala. I formu na inserty, ale na inserty klidně můžete použít i jinou, co máte doma. Třeba polo kuličky. 😉

V receptu používám kokosové mléko v plechovce. Většinou kupuju bio, protože ty nebio obsahují zbytečná aditiva. Plechovku dejte do lednice, tak se oddělí tuhá a tekutá část. Použijte jen tuhou část.

Šlehanou ganache použijte hned po ušlehání, časem tuhne a nešla by hezky nastříkat. Prohlubeň je vytvořená nahřátým vykrajovačem na kuličky (něco takového).

Mangový gel je úplně jednoduchý a spolu s kouskem vyfiletovaného pomeranče zajistí dezertu ideální svěží tečku. Gelu budete mít víc, než co budete potřebovat, ale menší množství by se vám špatně vařilo a hlavně špatně mixovalo. Zbytek si dejte do jogurtu nebo na chleba místo džemu. 🙂

tropický cheesecake

Myslím, že tento mini tropický cheesecake s bílou čokoládou je ideální dezert teď v zimě, když máte chuť na něco trochu lehčího, než čokoládový dort. I když… i ten bychom si mohli upéct, co? 🙂

Tisk

Tropický cheesecake s bílou čokoládou

Počet porcí: 6 porcí

Potřebné vybavení

  • silikonová forma na 6 kulatých dortíků (133ml)
  • silikonová forma na inserty
  • airmat podložka
  • kulaté vykrajovátko 8cm
  • hladká zdobící špička vel. 10
  • vykrajovač na kuličky

Ingredience

Sablé

  • 70 g másla
  • 25 g moučkového cukru
  • 95 g hladké mouky
  • 35 g mandlové mouky
  • 10 g žloutku

Mangový insert

  • 25 g 30% smetany
  • 5 g glukózy
  • kůra z půlky pomeranče
  • 1/2 plátku (1,25g) želatiny
  • 30 g bílé čokolády velvet
  • 50 g mangového pyré

Cheesecake krém

  • 215 g mascarpone
  • 215 g krémového sýra
  • 2 plátky (5g) želatiny
  • 145 g kokosového mléka
  • 145 g bílé čokolády Velvet

Šlehaná kokosová ganache

  • 45 g kokosového mléka (tuhá část)
  • 10 g glukózy
  • 60 g bílé čokolády Velvet
  • 1/2 plátku (1,25g) želatiny
  • 100 g 35% smetany
  • 10 g Malibu

Mangový gel s pomerančem

  • 150 g mangového pyré
  • 50 g pomerančové šťávy
  • 2 g agaru

Na ozdobu

  • pomeranč
  • 100 g cukru
  • máta
  • bílá čokoláda

Postup přípravy

  • Na sablé prosejte do mísy robotu všechny suché ingredience, přidejte na kostičky nakrájené na kostičky a pomocí K-metly zpracujte v drobenku. Přidejte žloutek a několika pulsy zapracujte. Vyklopte na pracovní plochu a dopracujte několika tahy hranou dlaně. Opatrně, ať těsto nepřepracujete. Zabalte do fólie, zploštěte a dejte minimálně na hodinu odpočinout do lednice.
  • Těsto nechte chvíli povolit, vyválejte na sílu 3-4mm, vykrájejte kolečka o průměru 8cm a dejte opět ztuhnout do lednice (nebo mrazáku). Opakujte, dokud nemáte alespoň 6 koleček.
  • Ztuhlá kolečka pečte nejlépe na perforované podložce (nebo na pečicím papíře) v troubě vyhřáté na 180°C (nebo 160°C horkovzduch) asi 10-12 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
  • Na inserty namočte želatinu do ledové vody. Smetanu s glukózou ohřejte k bodu varu s pomerančovou kůrou a nechte infuzovat. Čokoládu rozpusťte. Pyré ohřejte a rozpusťte v něm vymačkanou želatinu. Když má smetana zhruba 50°C sceďte ji na čokoládu a promíchejte. Přidejte ohřáté mangové pyré (taky zhruba 50°C) a promixujte. Nalijte do 6 formiček na inserty (uvedená forma nebude plná, jen zhruba do výše 1cm). Nechte důkladně zamrazit.
  • Na cheesecake krém vytáhněte z lednice mascarpone a krémový sýr a nechte dojít pokojové teploty. Nechte nabobtnat želatinu v ledové vodě. Rozpusťte čokoládu. Ohřejte kokosové mléko, rozpusťte v něm želatinu a postupně vmíchejte k čokoládě. Nechte zchladnout. Ganache i sýry by měly mít přibližně stejnou teplotu. Vše smíchejte a promixujte tyčovým mixérem. Pokud je směs příliš řídká, nechte ji za občasného míchání trochu ztuhnout, tak aby se dala stříkat do forem a insert se do ní neponořil. Přesuňte do cukrářského pytlíku.
  • Část krému nastříkejte do forem, rozmázněte po stranách a do středu vložte mangový insert. Zakryjte zbytkem krému a zarovnejte paletkou. Dejte zamrazit.
  • Na kokosovou šlehanou ganache dejte nabobtat želatinu do ledové vody. Čokoládu rozpusťte. Ohřejte kokosové mléko s glukózou, rozpusťte v něm vymačkanou želatinu a postupně nalijte na čokoládu a vymíchejte ganache. Přidejte studenou smetanu a Malibu a promixujte tyčovým mixérem. Přikryjte fólií (aby se ganache dotýkala) a nechte přes noc ztuhnout.
  • Další den ganache opatrně vyšlehejte, dejte do cukrářského pytlíku s hladkou špičkou velikosti 10 a ihned použijte.
  • Na mangový gel prošlehejte mangové pyré, pomerančovou šťávu a agar a přiveďte k varu. Přelijte do misky a nechte ztuhnout. Promixujte tyčovým mixérem, propasírujte a přesuňte do cukrářského pytlíku.
  • Pokud chcete na ozdobu použít kandovanou kůru, tak oloupejte pomeranč (jen oranžovou část) a nakrájejte na tenké proužky. Dejte do rendlíku, zalijte vodou, přiveďte k varu a sceďte. Toto dvakrát zopakujte. Pak dejte do rendlíku 100g cukru a 100g vody a přiveďte k varu. Ztlumte na mírný var, přidejte pomerančovou kůru a vařte do měkka.
  • Pomeranč vyfiletujte a filetky nakrájejte na malé kousky. Mátu oberte.
  • Cheesecaky vyloupněte z formy a pomocí rozpuštěné bílé čokolády je přilepte na sablé. Nechte rozmrznout. Ozdobte kokosovou šlehanou ganache, nahřátým vykrajovačem na kuličky vytvořte malé prohlubně a ty naplňte gelem. Ozdobte kůrou a mátou.

Kam dál?

  • Raffaello dortRaffaello dort
  • Kokosový dort s mangemKokosový dort s mangem
  • Skořicový cheesecake se švestkamiSkořicový cheesecake se švestkami
  • Nepečený cheesecake s borůvkamiNepečený cheesecake s borůvkami
  • Domácí bountyDomácí bounty
  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: bílá čokoláda, cheesecake, kokos, mango, pomeranč

Předchozí článek « Lemon meringue pie
Další článek: Jablečné cupcaky s javorovým sirupem »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Martiba Chlupová

    17 dubna, 2022 at 4:52 pm

    Dobrý den,dezert byl luxusni v chuti i skvele vypadal,ale nevim,kde jsem udelala chybu, ale po rozmraženi mi neco poustelo,asi kokosové mléko z chessecake, nevite radu,kde jsem udelala chybu. Držela hsem se receptu. Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • elikatesy

      18 dubna, 2022 at 6:52 pm

      Dobrý den, to mě mrzí, alespoň, že chutnalo. 🙂 Pokud dezert pouštěl vodu, tipovala bych, že jste možná použila nějaký krémový sýr s větším obsahem vody. Druhá možnost je želatina, možná menší množství nebo slabší nebo moc zahřátá.

      Odpovědět
  2. Petra

    23 dubna, 2023 at 6:46 pm

    Pěkný večer, Eliško, bude desertu stačit cca 12 hodin zamražení? Moc děkuji

    Odpovědět
    • elikatesy

      23 dubna, 2023 at 7:27 pm

      Zdravím, Petro, ono dost záleží na teplotě v mrazničce, ale pokud ji nemáte přeplněnou či špatně nastavenou, tak by 12 hodin mělo v pohodě stačit. 🙂

      Odpovědět
  3. Bohumila Kopačková

    27 května, 2024 at 5:05 am

    Dobrý den, je možné udělat sablé celé jen z mandlové mouky? Potřebovala bych bezlepkovou sušenku. děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • elikatesy

      27 května, 2024 at 5:28 pm

      Dobrý den, ne, jen z mandlové mouky to fungovat nebude. Můžete použít klasickou bezlepkovou směs, nebo kombinaci rýžové mouky a kukuřičného škrobu (80g mouky, 15g škrobu).

      Odpovědět
  4. Lenka

    24 června, 2024 at 5:41 am

    Dobrý den, můžu z receptu udělat klasický dort z jedné formy? Případně jak velikou formu použít?
    Děkuji!

    Odpovědět
    • elikatesy

      29 června, 2024 at 4:49 pm

      Dobrý den, pokud chcete recept udělat jako dort, bude potřeba recept přepočítat, sama jsem jej dělala pouze do těchto forem. Doporučovala bych pak ale klasický podklad z máslových sušenek (můžete si je upéct i sama podle receptu na sablé). Podívejte se na recept na nepečený cheesecake s borůvkami, recept je na stejném principu, tam je množství na 22cm formu.

      Odpovědět
  5. Markéta

    19 dubna, 2025 at 10:45 am

    Dobrý den, prosím o radu. Mám doma formu na 8 dortíků o objemu 123ml. Mám všechny ingredience navýšit poměrově k objemu formy? Budou na krém stačit 2 plátky želatiny na 984ml krému? Moc děkuji za radu a pomoc,
    Markéta

    Odpovědět
    • elikatesy

      23 dubna, 2025 at 8:15 pm

      Dobrý den, myslím, že si budeme muset každý komponent přepočítat zvlášť. U insertů, sablé a ganache spíš z 6 na 8. Gel vám bohatě vystačí. Objem krému dejme tomu z 800ml na 1000ml. Snad to tak vyjde. 🙂 Želatinu dle poměru, mně to vychází na 2,5 plátku.

      Odpovědět
      • Jana

        21 května, 2025 at 4:40 am

        Dobrý den, recept vypadá skvěle a mám velkou chuť ho vyzkoušet. Bohužel však nemůžu tu kokosovou tuhou část, napadá Vás čim to nahradit nebo je to blbost? 🤔🙂

        Odpovědět
        • elikatesy

          21 května, 2025 at 7:04 pm

          V obou případech můžete kokosové mléko nahradit 30% smetanou. 🙂

          Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy