• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Pražský koláč

16 listopadu, 2021 od elikatesy

Pražský koláč jsem měla ve svém to-bake blog listu už nějaký čas. No a když se objevil jako nepovinný úkol v cukrářském maratonu, který sleduju a částečně se ho i účastním a tak jsem si řekla, že to je znamení! 🙂 Konečně jsem i vybalila nádobí a foťák a tak nebylo na co se vymlouvat. Snad jen na velký pupek. 😀

pražský koláč

Pražský koláč je kynutý koláč sypaný skořicovou drobenkou a plněný vanilkovým krémem. Je velmi podobný jinému slavnému koláči, tarte tropézienne, koláči z brioškového těsta, sypaného perlovým cukrem a plněného vanilkovým krémem s vůní pomeranče. Můj pražský koláč je vlastně takový kříženec pražského koláče a tarte tropézienne.

Historie tarte tropézienne je poměrně známá, vymyslel jej pekař polského původu Alexandre Micka v roce 1955. Recept prý měl od své babičky. Koláč si oblíbila Brigitte Bardot, která v té době v Saint-Tropez natáčela film A Bůh stvořil ženu, dala mu jméno a nejspíš se částečně zasloužila o jeho proslavení. Varianty pražského koláče se objevují už i ve starších českých kuchařkách, ale jejich původ není zcela jasný.

Co se mi líbí na tarte tropézienne je to, že je z opravdového brioškového těsta. Většina receptů na těsto na pražský koláč obsahuje majonézu. Nemyslím to nijak zle, ale prostě nevidím důvod k tomu dávat do těsta majonézu. Kupovaná majonéza skoro vždy obsahuje krom žloutků a oleje i hořčici a ocet a dost často i  nejrůznější konzervanty. No a to já v koláči prostě nechci. A abych se crcala s domácí majonézou a pak ji kydla do těsta, to se mi asi taky nechce. A co je vlastně majonéza? Emulze tuku a vody. A já raději volím jinou emulzi tuku a vody a to máslo. A koláč připravuji klasické brioškové těsto.

Další věc, kterou si beru z tarte tropézienne je náplň z cukrářského krému. Recept na pražský koláč většinou obsahuje krém z pudinkového prášku. Je to taková česká klasika, ale po nějakém čase opravdu poctivé cukrařiny vás pudinkový prášek na krém zkrátka přestane uspokojovat. Proto se vracím k neošizenému originálu. Pudink z prášku totiž není nic jiného, než ošizený cukrářský krém.

Cukrářský krém se může nastavit máslem (pak se nazývá mousseline) nebo smetanou (pak se nazývá diplomate). Vzhledem k obsahu másla v těstě jsem tento krém vyšlehala se smetanou a mascarpone. Další máslo už by myslím bylo přece jen příliš. 😀

Co ovšem oceňuji na pražském koláči je drobenka. Drobenka je určitě lepší, než perlový cukr. Takže drobenka musí být! Hodně drobenky! 🙂

pražský koláč

V koláči jsem spojila chutě pražského koláče i tarte tropézienne. Skořice a mandle v drobence, pomerančová kůra v těstě, vanilka a voda z pomerančových květů v krému. Protože to tak mám raději, do těsta jsem přidala i trochu celozrnné mouky, ale klidně koláče udělejte čistě z bílé.

Pokud jste briošku ještě nikdy nedělali, možná vás příprava trochu potrápí. Těsto obsahuje takové množství másla, že nikdy nebude úplně pevné, jako klasické kynuté těsto, ze kterého pečete třeba buchty. Zpracování navíc může trvat klidně i 20-30 minut, což jde proti tomu, co vám vždy říkám o přepracování kynutého těsta. Ale takto máslové těsto je prostě jiné a lepkové struktury jsou tukem chráněné, takže není třeba se bát. Nejprve těsto vypracujete několik minut bez másla a pak postupně zapracujete máslo. Máslo z lednice vytáhněte jen chvíli před tím, než těsto zaděláte. Tak, aby bylo jen lehce změklé, ale ne rozbředlé. Jde obojí, ale hodně změklé máslo se většinou rozmaže po stranách robotu a do těsta se zapracovává hůř. Po přidání všeho másla těsto vypracujte tak, aby se odlepovalo od stěn robotu. Těsto nechte kynout v chladu, to je opravdu důležité. A zastudena jej v ideálním případě i zpracujte. S měkkým teplým těstem by se vám pracovalo opravdu špatně a na tvarování byste použili zbytečné množství mouky.

Recept je na celkem malé množství těsta a ve velkém robotu se zpracovává trochu těžko. Pokud je vás doma víc, určitě se nebojte množství surovin zdvojnásobit. Těsto můžete mít v lednici klidně i tři dny a upéct si z něj třeba třeba sladké bulky nebo loupáky.

Tím, že je těsto potřeba připravit předem vám tedy příprava zabere dva dny, ale určitě to stojí za to. Tyto koláče jsou totiž vynikající. Jen jsem teda nepřišla na to, jak je „slušně“ jíst. Krém byl naprosto všude. 😀

pražský koláč

Tisk

Pražský koláč

Počet porcí: 8 koláčů

Ingredience

Brioška

  • 180 g hladké mouky
  • 90 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 30 g mléka
  • 10 g droždí
  • 35 g cukru
  • 5 g soli
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z 1 pomeranče
  • 125 g másla

Drobenka

  • 40 g celozrnné špaldové mouky
  • 25 g mandlové mouky
  • 30 g světlého cukru demerara
  • 35 g másla
  • ¼ lžičky cejlonské skořice

Krém diplomate

  • 350 g mléka
  • 80 g žloutků
  • 50 g cukru krupice
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 15 g hladké mouky
  • 1 vanilkový lusk
  • ½ lžičky vody z pomerančových květů
  • 15 g Grand Marnier
  • 70 g mascarpone
  • 120 g 40% smetany

Postup přípravy

  • Začněte přípravou brioškového těsta. Všechny ingredience si z lednice vytáhněte zhruba hodinu předem. Mléko trošku ohřejte, asi na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte špetičku cukru, rozmíchejte a nechte několik minut vzejít. Vejce, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošlehejte v misce.
  • Do mísy robotu nasypte obě mouky, přidejte kvásek, vaječnou směs a kůru z pomeranče. Začněte pomalu hníst. Po zhruba 5 minutách, kdy už by těsto mělo být hezky elastické, začněte přidávat máslo. Jakmile je všechno máslo zapracované, hněťte jej ještě dalších 10-15 minut, dokud se neodlepuje od stěn mísy.
  • Přesuňte do mísy, přetáhněte fólií a dejte kynout alespoň na 12 hodin do lednice.
  • Na drobenku promněte špičkami prstů změklé máslo se zbytkem surovin.
  • Vykynuté studené těsto rozdělte na 8 dílů (zhruba po 70g) a na pracovní ploše velmi lehounce poprášené moukou vykoulejte kuličky. Přesuňte na plech, potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou. Přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu až dvě kynout. Troubu rozehřejte na 200°C, vložte plech s koláči, stáhněte na 180°C a pečte asi 18-22 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce.
  • Na cukrářský krém ohřejte mléko s rozřízlým a vyškrábnutým vanilkovým luskem na teplotu 80°C. V misce prošlehejte žloutky s cukrem, přidejte kukuřičný škrob a mouku a promíchejte. Zalijte polovinou ohřátého mléka, promíchejte a vraťte na plotnu. Vařte za stálého míchání metličkou do hustého krému. Krém se musí důkladně provařit, aby nechutnal po škrobu. Hotový krém můžete přepasírovat, ale pokud je hladký, tak nemusíte. Přesuňte do misky, přetáhněte fólií (aby se krému dotýkala) a nechte vychladnout. Přesuňte do lednice.
  • Smetanu ušlehejte do pevných špiček. Cukrářský krém rozšlehejte s Grand Marnier a vodou z pomerančových květů. Zašlehejte mascarpone. Pak stěrkou vmíchejte smetanu. Hotový krém přesuňte do cukrářského pytlíku s kulatou či řezanou špičkou (vel. 10).
  • Koláče prokrojte a naplňte krémem. Nechte chvíli odležet v lednici. Před podáváním můžete pocukrovat.

Kam dál?

  • Dvojctihodné koláčeDvojctihodné koláče
  • Buchtičky s krémemBuchtičky s krémem
  • Javorové pekanové rolkyJavorové pekanové rolky
  • Ořechová babkaOřechová babka
  • Kouign AmannKouign Amann
  • Čokoládový věnec s lískovými oříškyČokoládový věnec s lískovými oříšky

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: cukrářský krém, drobenka, kynuté těsto, pomeranč, skořice, vanilka

Předchozí článek « Cukroví – rady a tipy
Další článek: Lemon meringue pie »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy