• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Borůvkové tartaletky

29 července, 2021 od elikatesy

Léto je pro mě ve znamení dezertů z letního ovoce. Začíná to jahodami, pokračuje třešněmi, teď tady máme borůvky, které budou hned následovány meruňkami. Je zajímavé, že když jsem se pracovně věnovala profi cukrařině, pekla jsem doma spíše jednoduché a zdravější moučníky, teď mi ale cukrařina začala nejspíš trochu chybět a tak i doma občas peču trošku složitější dezerty. Třeba tyto borůvkové tartaletky. 🙂

borůvkové tartaletky

Ale nebojte, není to nic až tak složitého, jen je to složitější ve srovnání s drobenkovou buchtou na plech. 🙂 Dezert se zkrátka skládá z více komponentů a je třeba si přípravu trochu rozdělit. Křehké těsto musí před pečením dostatečně odpočívat v chladu, kompot a citronová kůra potřebují vychladnout, cremeux ztuhnout a namelaka taktéž. Na tyto borůvkové tartaletky si proto vyhraďte pár chvilek v alespoň dvou po sobě následujících dnech.

borůvkové tartaletky

Pojďme si teď jednotlivé komponenty projít podrobněji. Křehké těsto jsme si probírali už několikrát, naposled u čokoládového koláče s třešněmi. Je to stále stejné. Nepřepracovat těsto a dostatečně jej chladit. Příliš mnoho manipulace aktivuje lepek a aktivovaný lepek způsobuje tuhé a žvýkavé těsto. Jakmile do těsta zapracujete vejce (tedy tekutinu, po jejímž přidání se lepek aktivuje), zacházejte s těstem už opatrně. Druhá zásada, chlazení, je stejně důležitá. Zaprvé se s vychlazeným těstem mnohem lépe pracuje a zadruhé musí být opravdu dobře vychlazené před pečením (ideálně zmrazené), jinak by se při pečení zkroutilo a rozteklo.

Já si konečně domů koupila perforované ráfky na pečení tartaletek. Mimochodem, v obchodě Pastry.cz seženete prakticky vše, co na profi cukraření můžete potřebovat, určitě se tam mrkněte.

Tyto ráfky se vykládají tak, že nejprve vyložíte dno a pak strany (jde to i opačně, tedy nejdřív stěny a pak dno). Je to čistější a elegantnější, než formičky, do nichž vkládáte těsto v celku. Navíc se díky perforaci nekroutí strany. Tyto formy ale mají i malou nevýhodu. Dno a strany mohou od sebe odpadnout, pokud je k sobě dost nepřitisknete. Můžete tomu zabránit tak, že okraje dna lehounce potřete vajíčkem, případně pokud už upečené strany odpadnou, můžete je přilepit třeba čokoládou. Tartaletky upečené v perforovaných formičkách mají malé tečky, pokud vám to vadí, můžete tartaletky velmi opatrně obrousit o jemné síto.

Pokud máte podložku airmat a tartaletky před pečením dostatečně vychladíte, nemusíte propíchávat ani dno a už vůbec není potřeba péct tartaletky zatížené. Pokud máte klasické formičky, upečte je raději zatížené. Já upečené tartaletky ničím nevymazávala. Ani kompot ani cremeux nejsou tak vodnaté, aby těsto promočily. Ale pokud chcete, můžete tartaletky po vychladnutí vymazat rozpuštěnou bílou čokoládou nebo kakaovým máslem.

borůvkové tartaletky

Borůvkový kompot je úplně jednoduchý a pro ztužení používám kombinaci pektinu a agaru. Vaří se jen chvilinku a s minimem cukru, aby chuť zůstala co nejčerstvější. Je to asi jasné, ale je nutné použít lesní borůvky, velké kanadské v sobě nemají dost chuti.

Lesní borůvky patří i do borůvkového cremeux, kde se borůvky používají ve formě pyré. Můžete použít kupované pasterované pyré (třeba Ponthier, který je dostupný v Makru) nebo si uvařit vlastní. Pokud si budete vařit vlastní pyré, použijte pro tento recept 300g borůvek a 30g cukru a povařte doměkka. Rozmixujte a pak přepasírujte přes velmi jemné síto (klidně dvakrát). Možná vám trochu pyré zbyde, je výborné do jogurtu nebo do kaše. 🙂

U cremeux je velmi důležité ohřát pyré se smetanou a žloutky na teplotu mezi 75 a 80°C. Míň a krém by mohl být řídký, víc a žloutky by se srazily. Doporučuju opravdu zkontrolovat kuchyňským teploměrem. Čerstvě uvařené cremeux je polotekuté a tartaletky se jím dají snadno naplnit. Po zatuhnutí se dá krásně stříkat zdobicí špičkou.

Namelaka je hedvábný čokoládový krém, něco mezi ganache a mousse. Je ztužená trochou želatiny, ale neobsahuje žloutky. Když jsme u želatiny, vždy používám plátkovou, konkrétně tuto. S běžnou plátkovou želatinou nemám recepty vyzkoušeny. Možná budete muset množství trochu upravit. Čokoládu používám jako vždy Velvet od Callebaut.

Poslední drobný komponent je kandovaná citronová kůra. Kůru z citronu se musí dobře oškrábat (jen žlutá část, žádná bílá), hezky nakrájet a pak třikrát spařit a scedit. Pak se kůra vaří v cukrovém rozvaru doměkka. Není to nic složitého, ale zabere to trochu času. Kandovaná kůra je ale příjemné zpestření a dotáhne vzhled těchto tartaletek. Doporučuju si tu práci dát. 🙂

borůvkové tartaletky

Tyto borůvkové tartaletky a taky meruňkové koláčky (na které se můžete těšit už brzy) jsem zanesla klukům do mé bývalé práce a zmizely až neuvěřitelně rychle. Prý má chodit častěji. 🙂 Aby ne, kombinace borůvek, bílé čokolády a citronu, křupavého křehkého těsta a jemné náplně z borůvek a bílé čokolády je zkrátka neodolatelná.

Tisk

Borůvkové tartaletky

Počet porcí: 12 kusů

Potřebné vybavení

  • 12 perforovaných ráfků na tartaletky (8cm)
  • airmat podložka
  • hladká špička vel. 4-6
  • řezaná špička vel. 4-6

Ingredience

Křehké těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 85 g mandlové mouky
  • 190 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 1 vejce

Borůvkový kompot

  • 250 g lesních borůvek
  • 25 g cukru
  • 3 g pektinu NH
  • 1 g agaru

Borůvkové cremeux

  • 180 g borůvkového pyré
  • 60 g 30% smetany
  • 60 g žloutků
  • 30 g cukru krupice
  • 1 plátek (2,5g) želatiny
  • 200 g bílé čokolády

Citronová namelaka

  • 135 g bílé čokolády
  • 70 g mléka
  • 1 plátek (2,5g) želatiny
  • 140 g 40% smetany
  • kůra z 1/2 citronu

Kandovaná citronová kůra

  • kůra z 1/2 citronu
  • 100 g cukru

Na dokončení a ozdobu

  • borůvky
  • mikrobylinky

Postup přípravy

  • Přípravu si rozdělte alespoň do dvou dnů, protože jednotlivé komponenty musí nějakou dobu odpočívat. Například si první den připravte křehké těsto a nechte odpočinout. Mezitím připravte kompot, namelaku a kandovanou citronovou kůru. Pak upečte tartaletky. Další den připravte cremeux, tartaletky naplňte kompotem a cremeux a nechte ztuhnout. O pár hodin později můžete tartaletky dokončit.
  • Křehké těsto připravte tzv. drobenkovou metodou. Mouku, mandlovou mouku a cukr prosejte do mísy robotu, přidejte studené na kostky nakrájené máslo a K-metlou zpracujte v drobenkou (jde to i špičkami prstů). Pak přidejte rozšlehané vejce a chvilku zapracujte. Vyklopte na pracovní desku a několika tahy hranou dlaně zpracujte v kompaktní těsto. Nepřežeňte to s hnětením, aby těsto nebylo tuhé. Zabalte do potravinářské fólie, splácněte a dejte minimálně na hodinu do lednice.
  • Po odpočinutí těsto nechte několik minut změknout a na pomoučené ploše nebo mezi dvěma archy pečicího papíru vyválejte na 3mm. Nechte opět trochu ztuhnout v lednici. Vykrájejte kolečka o velikosti vašich formiček, vyložte dno a ze zbytku těsta nakrájejte proužky a vyložte i boky. Nechte chvilku ztuhnout a pak odkrojte okraje. Propíchejte dno a dejte alespoň na 15 minut zamrazit. Pečte na 165°C asi 20minut do zlatova. Nechte chvilku vychladnout a vyklopte z formiček.
  • Na borůvkový kompot povařte asi 5 minut borůvky. Cukr promíchejte s agarem a pektinem, přidejte k borůvkám a povařte další 2 minuty. Přendejte do misky, potáhněte fólií a nechte vychladnout.
  • Škrabkou okrájejte kůru z citronu a část nakrájejte na tenké proužky. Z těch připravíte kandovanou kůru a ze zbytku připravíte namelaku. Na kandovanou kůru dejte proužky kůry do malého rendlíku s vodou, přiveďte k varu a sceďte. Toto ještě dvakrát zopakujte. Pak tuto třikrát spařenou kůru dejte do rendlíku a přidejte 100g cukru a 100g vody. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte vařit dokud kůra není měkká. Uchovávejte v sirupu.
  • Na namelaku rozpusťte čokoládu, želatinu dejte nabobtnat do ledové vody. Mléko s citronovou kůrou ohřejte asi na 90°C, přidejte želatinu a nechte asi 15minut infuzovat. Mléko zceďte a zkontrolujte teplotu, měla by být asi 50°C. Postupně přilijte k rozpuštěné čokoládě a vymíchejte do hladka. Přidejte studenou smetanu, promixujte, překryjte fólií a nechte minimálně 8 hodin ztuhnout.
  • Připravte cremeux. Čokoládu rozpusťte a želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě. Borůvkové pyré a smetanu ohřejte na 80°C. Žloutky rozšlehejte s cukrem, zalijte ohřátým pyré a promíchejte. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání stěrkou vařte do 80°C. Přidejte želatinu a přeceďte na čokoládu. Promixujte tyčovým mixérem.
  • Upečené tartaletky naplňte borůvkovým kompotem a pak cremeux (asi 3-4mm pod okraj). Dejte do lednice minimálně na 4 hodiny. Zbytek cremeux přesuňte do pytlíku s řezanou špičkou (vel. 4-6) a nechte taky ztuhnout.
  • Namelaku přesuňte do pytlíku s hladkou špičkou (vel. 4-6). Nejprve na tartaletky nastříkejte zbytek cremeux a pak doplňte namelakou. Do středu dejte několik borůvek a tartaletky dozdobte osušenou citronovou kůrou a mikrobylinkami.

Kam dál?

  • Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohemBorůvkový koláč s drobenkou a tvarohem
  • Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala FraisierTvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier
  • Čokoládový koláč s třešněmiČokoládový koláč s třešněmi
  • Jahodový koláč s pistáciemiJahodový koláč s pistáciemi
  • Citronový dort s borůvkami a rozmarýnemCitronový dort s borůvkami a rozmarýnem
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami

Rubriky: Recepty, Tartaletky a koláče z křehkého těsta Štítky: bílá čokoláda, borůvky, citron, křehké těsto

Předchozí článek « Čokoládový koláč s třešněmi
Další článek: Lískoořechové sablé s meruňkami »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy