• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládový koláč s třešněmi

16 července, 2021 od elikatesy

Uznávám, že třešňový recept už je teď lehce s křížkem po funuse, ale tento čokoládový koláč s třešněmi jsem pekla o víkendu z třešní z trhu a nechce se mi čekat další rok, než se s vámi o něj podělím. Třeba budete mít taky ještě štěstí na trhu nebo máte hodně pozdní odrůdu nebo třeba máte třešně v mrazáku a nebo holt budete na tento koláč myslet celý rok a těšit se, až si jej příští červen upečete. 😉

čokoládový koláč s třešněmi

Koláč je to vlastně poměrně jednoduchý. Kakaové křehké těsto, třešňová náplň a čokoládová ganache. O křehkém těstě jsem vám psala už několikrát, ale myslím, že neuškodí si pár zásad práce s křehkým těstem zopakovat.

Příprava křehkého těsta může být buď třenou nebo drobenkovou metodou, pro koláče preferuju metodu drobenkovou, těsto je pak o chlup pevnější. To znamená, že zpracujete suché ingredience se studeným máslem do drobenky a pak přidáte tekutinu (v tomto receptu je to jeden žloutek). Jakmile přidáte žloutek, je potřeba být velmi opatrní a těsto zpracovávat už jen minimálně. Žádné hnětení!  Jen lehce zapracovat v robotu a pak několika tahy hranou dlaně těsto dopracovat do kompaktní hmoty. Jasně, nesmíte vidět nezapracovaný žloutek, ale opravdu těsto nezpracovávejte o nic déle.

Druhá zásada při zpracování křehkého těsta je chlad a odpočinek. Těsto musí několikrát odpočívat v chladu, po prvním zpracování a taky po vyválení a vyložení formy. Formu s těstem můžete před pečením i zamrazit. Předpéká se většinou zatížené (po zamrazení nebo pokud máte perforované ráfky to není potřeba, ale jistota je jistota) a pak dopéká s náplní. V případě tohoto koláče s nepečenou náplní se korpus upeče zcela a až po vychladnutí naplní.

Já používám formu s vlnkovým okrajem (a odnímatelným dnem pro snazší manipulaci), protože se mi takové koláče líbí víc. Mám tuto od Tescomy. Ale víc profi a snazší na vyložení (kruh na dno a pak pásek po okraji) je nízký ráfek. Asi takový.

Náplň koláče je z čerstvých třešní jen s malým množstvím cukru. Drží kombinací pektinu a agaru. Pektin lépe funguje s cukrem a proto přidávám i trochu agaru na zpevnění. Chcete-li koláč ala Mon Cheri, dejte 3g agaru a do uvařené náplně přidejte ještě malého panáka kvalitního rumu nebo griotky.

Pokud chcete korpus z křehkého těsta udržet dokonale pevný, můžete jej před plněním třešňovou náplní vymazat čokoládou. Pokud náplň dáte přímo na těsto, samozřejmě trochu změkne, ale podle mě to v případě tohoto koláče není na škodu. Představte si odleželé versus neodleželé linecké cukroví. Obojí je fajn a záleží tak na vašich preferencích. 🙂

Poslední část koláče je ganache. Nejjednodušší možná verze z jednoho dílu čokolády a jednoho dílu 30% smetany. Tuto ganache lze připravovat tak, že čokoládové pecky (já volím 54% Callebaut) zalijete vroucí smetanou, necháte chvilinku odstát a pak rozmícháte metličkou do hladké emulze. Takto připravená ganache by se neměla srazit, to se častěji stává u ganache, kterou připravujete z rozpuštěné čokolády a horké smetany a bývá to špatnou teplotou. Pokud se vám náhodou srazí i tato ganache, můžete ji zkusit trochu nahřát a znovu rozmíchat, případně promixovat tyčákem.

Co se zdobení týče, je to čistě na vaší fantazii a touze si pohrát. 🙂 Já měla doma ještě zbytky ganache z focení makronek (použila jsem tmavou a ruby), tak jsem je na koláč nastříkala a přidala nějaké sněhové pusinky, čokoládové hobliny, pár rozpůlených třešní, trochu máty a pár sušenek upečených z odkrojků těsta. Koláč můžete zdobit jako já, do půlměsíce, nebo jej ozdobit po celém okraji nebo naopak jen ve středu. Nebo úplně celý. A nebo jej taky nemusíte zdobit vůbec… 😀

čokoládový koláč s třešněmi

Tento čokoládový koláč s třešněmi není nic extra složitého na přípravu, ale chuť je opravdu skvělá. A pokud si trochu pohrajete se zdobením, tak s ním k nedělní kávičce uděláte velkou parádu. 🙂

Tisk

Čokoládový koláč s třešněmi

Ingredience

Těsto

  • 265 g hladké mouky
  • 35 g kvalitního kakaa
  • 75 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 žloutek

Třešňová náplň

  • 750 g třešní
  • 65 g cukru krupice
  • 6 g pektinu
  • 2 g agaru

Čokoládová náplň

  • 200 g tmavé čokolády
  • 200 g 30% smetany

Postup přípravy

  • Začněte přípravou těsta a třešňové náplně, klidně den předem. Na těsto prosejte mouku, kakao a moučkový cukr a přesypte do mísy robotu s K-nádstavcem. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a zpracujte v drobenku. Přidejte žloutek a krátce zapracujte. Vyklopte na pracovní linky a několika tahy hranou dlaně zpracujte v kompaktní těsto. Opatrně, ať těsto nepřepracujete. Zploštěte, zabalte do fólie a dejte minimálně na půl hodiny do lednice.
  • Na náplň vypeckujte třešně a nakrájejte na čtvrtinky. Dejte vařit na mírný plamen. Po asi 10 minutách by třešně měly být měkké, nevařte zbytečně déle. Cukr, pektin a agar promíchejte a přidejte k třešním. Promíchejte a povařte asi 2 minuty. Přelijte do misky, překryjte fólií (aby se třešní dotýkala) a nechte zcela vychladnout.
  • Těsto vytáhněte z lednice, nechte pár minut změknout a na pomoučené ploše vyválejte na 3-4mm. Propíchejte. Pomocí válečku přeneste do formy velikosti 28cm a do formy upěchujte. Nechte opět minimálně půl hodiny ztuhnout v lednici (můžete i zamrazit).
  • Troubu předehřejte na 175°C. Formu s těstem vyložte pečicím papírem a vysypte kamínky, rýží nebo fazolí. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut. Vytáhněte zátěž a dopečte zhruba dalších 10 minut. Nechte vychladnout.
  • Na vychladlý korpus natřete třešňovou náplň a dejte na chvíli do lednice. Do misky dejte čokoládu a smetanu v rendlíku přiveďte k varu. Přelijte přes čokoládu, nechte minutu odstát a metličkou vymíchejte hladký krém. Přelijte přes třešňovou náplň, rozetřete stěrkou a trošku zatřeste, aby se čokoláda rovnoměrně rozprostřela. Nechte ztuhnout v lednici.
  • Vytáhněte z formy a ozdobte dle libosti.

Kam dál?

  • Čokoládové tartaletky s karamelemČokoládové tartaletky s karamelem
  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
  • Hruškový koláč s ořechyHruškový koláč s ořechy
  • Jahodový koláč s pistáciemiJahodový koláč s pistáciemi
  • Švestkový koláč s vlašskými ořechyŠvestkový koláč s vlašskými ořechy
  • Veganský čokoládový cheesecakeVeganský čokoládový cheesecake

Rubriky: Recepty, Tartaletky a koláče z křehkého těsta Štítky: čokoláda, křehké těsto, třešně

Předchozí článek « Makronky
Další článek: Borůvkové tartaletky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy