• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládový koláč s třešněmi

16 července, 2021 od elikatesy

Uznávám, že třešňový recept už je teď lehce s křížkem po funuse, ale tento čokoládový koláč s třešněmi jsem pekla o víkendu z třešní z trhu a nechce se mi čekat další rok, než se s vámi o něj podělím. Třeba budete mít taky ještě štěstí na trhu nebo máte hodně pozdní odrůdu nebo třeba máte třešně v mrazáku a nebo holt budete na tento koláč myslet celý rok a těšit se, až si jej příští červen upečete. 😉

čokoládový koláč s třešněmi

Koláč je to vlastně poměrně jednoduchý. Kakaové křehké těsto, třešňová náplň a čokoládová ganache. O křehkém těstě jsem vám psala už několikrát, ale myslím, že neuškodí si pár zásad práce s křehkým těstem zopakovat.

Příprava křehkého těsta může být buď třenou nebo drobenkovou metodou, pro koláče preferuju metodu drobenkovou, těsto je pak o chlup pevnější. To znamená, že zpracujete suché ingredience se studeným máslem do drobenky a pak přidáte tekutinu (v tomto receptu je to jeden žloutek). Jakmile přidáte žloutek, je potřeba být velmi opatrní a těsto zpracovávat už jen minimálně. Žádné hnětení!  Jen lehce zapracovat v robotu a pak několika tahy hranou dlaně těsto dopracovat do kompaktní hmoty. Jasně, nesmíte vidět nezapracovaný žloutek, ale opravdu těsto nezpracovávejte o nic déle.

Druhá zásada při zpracování křehkého těsta je chlad a odpočinek. Těsto musí několikrát odpočívat v chladu, po prvním zpracování a taky po vyválení a vyložení formy. Formu s těstem můžete před pečením i zamrazit. Předpéká se většinou zatížené (po zamrazení nebo pokud máte perforované ráfky to není potřeba, ale jistota je jistota) a pak dopéká s náplní. V případě tohoto koláče s nepečenou náplní se korpus upeče zcela a až po vychladnutí naplní.

Já používám formu s vlnkovým okrajem (a odnímatelným dnem pro snazší manipulaci), protože se mi takové koláče líbí víc. Mám tuto od Tescomy. Ale víc profi a snazší na vyložení (kruh na dno a pak pásek po okraji) je nízký ráfek. Asi takový.

Náplň koláče je z čerstvých třešní jen s malým množstvím cukru. Drží kombinací pektinu a agaru. Pektin lépe funguje s cukrem a proto přidávám i trochu agaru na zpevnění. Chcete-li koláč ala Mon Cheri, dejte 3g agaru a do uvařené náplně přidejte ještě malého panáka kvalitního rumu nebo griotky.

Pokud chcete korpus z křehkého těsta udržet dokonale pevný, můžete jej před plněním třešňovou náplní vymazat čokoládou. Pokud náplň dáte přímo na těsto, samozřejmě trochu změkne, ale podle mě to v případě tohoto koláče není na škodu. Představte si odleželé versus neodleželé linecké cukroví. Obojí je fajn a záleží tak na vašich preferencích. 🙂

Poslední část koláče je ganache. Nejjednodušší možná verze z jednoho dílu čokolády a jednoho dílu 30% smetany. Tuto ganache lze připravovat tak, že čokoládové pecky (já volím 54% Callebaut) zalijete vroucí smetanou, necháte chvilinku odstát a pak rozmícháte metličkou do hladké emulze. Takto připravená ganache by se neměla srazit, to se častěji stává u ganache, kterou připravujete z rozpuštěné čokolády a horké smetany a bývá to špatnou teplotou. Pokud se vám náhodou srazí i tato ganache, můžete ji zkusit trochu nahřát a znovu rozmíchat, případně promixovat tyčákem.

Co se zdobení týče, je to čistě na vaší fantazii a touze si pohrát. 🙂 Já měla doma ještě zbytky ganache z focení makronek (použila jsem tmavou a ruby), tak jsem je na koláč nastříkala a přidala nějaké sněhové pusinky, čokoládové hobliny, pár rozpůlených třešní, trochu máty a pár sušenek upečených z odkrojků těsta. Koláč můžete zdobit jako já, do půlměsíce, nebo jej ozdobit po celém okraji nebo naopak jen ve středu. Nebo úplně celý. A nebo jej taky nemusíte zdobit vůbec… 😀

čokoládový koláč s třešněmi

Tento čokoládový koláč s třešněmi není nic extra složitého na přípravu, ale chuť je opravdu skvělá. A pokud si trochu pohrajete se zdobením, tak s ním k nedělní kávičce uděláte velkou parádu. 🙂

Tisk

Čokoládový koláč s třešněmi

Ingredience

Těsto

  • 265 g hladké mouky
  • 35 g kvalitního kakaa
  • 75 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 žloutek

Třešňová náplň

  • 750 g třešní
  • 65 g cukru krupice
  • 6 g pektinu
  • 2 g agaru

Čokoládová náplň

  • 200 g tmavé čokolády
  • 200 g 30% smetany

Postup přípravy

  • Začněte přípravou těsta a třešňové náplně, klidně den předem. Na těsto prosejte mouku, kakao a moučkový cukr a přesypte do mísy robotu s K-nádstavcem. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a zpracujte v drobenku. Přidejte žloutek a krátce zapracujte. Vyklopte na pracovní linky a několika tahy hranou dlaně zpracujte v kompaktní těsto. Opatrně, ať těsto nepřepracujete. Zploštěte, zabalte do fólie a dejte minimálně na půl hodiny do lednice.
  • Na náplň vypeckujte třešně a nakrájejte na čtvrtinky. Dejte vařit na mírný plamen. Po asi 10 minutách by třešně měly být měkké, nevařte zbytečně déle. Cukr, pektin a agar promíchejte a přidejte k třešním. Promíchejte a povařte asi 2 minuty. Přelijte do misky, překryjte fólií (aby se třešní dotýkala) a nechte zcela vychladnout.
  • Těsto vytáhněte z lednice, nechte pár minut změknout a na pomoučené ploše vyválejte na 3-4mm. Propíchejte. Pomocí válečku přeneste do formy velikosti 28cm a do formy upěchujte. Nechte opět minimálně půl hodiny ztuhnout v lednici (můžete i zamrazit).
  • Troubu předehřejte na 175°C. Formu s těstem vyložte pečicím papírem a vysypte kamínky, rýží nebo fazolí. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut. Vytáhněte zátěž a dopečte zhruba dalších 10 minut. Nechte vychladnout.
  • Na vychladlý korpus natřete třešňovou náplň a dejte na chvíli do lednice. Do misky dejte čokoládu a smetanu v rendlíku přiveďte k varu. Přelijte přes čokoládu, nechte minutu odstát a metličkou vymíchejte hladký krém. Přelijte přes třešňovou náplň, rozetřete stěrkou a trošku zatřeste, aby se čokoláda rovnoměrně rozprostřela. Nechte ztuhnout v lednici.
  • Vytáhněte z formy a ozdobte dle libosti.

Kam dál?

  • Čokoládové tartaletky s karamelemČokoládové tartaletky s karamelem
  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
  • Hruškový koláč s ořechyHruškový koláč s ořechy
  • Jahodový koláč s pistáciemiJahodový koláč s pistáciemi
  • Švestkový koláč s vlašskými ořechyŠvestkový koláč s vlašskými ořechy
  • Veganský čokoládový cheesecakeVeganský čokoládový cheesecake

Rubriky: Recepty, Tartaletky a koláče z křehkého těsta Štítky: čokoláda, křehké těsto, třešně

Předchozí článek « Makronky
Další článek: Borůvkové tartaletky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy