• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Broskvový koláč s drobenkou

26 srpna, 2019 od elikatesy

A i dnes pokračujeme v sérii „pečeme s letním ovocem“. Tentokrát s receptem na broskvový koláč s drobenkou. Já zkrátka miluju drobenkové koláče. Nejsou to možná prvoplánoví krasavci a většinou jsou tak trochu pocuchaní. A vyfotit takový drobenkový koláč je trochu boj. 🙂 Ale ta chuť! Sladké křupnutí zkrátka vylepší téměř jakýkoliv moučník. Pamatuju, jak jsem kdysi doma dvojctihodné koláče podle babiččina receptu zasypávala drobenkou zhruba v poměru 1:1 (tedy vrstva drobenky zhruba stejně vysoká, jako vrstva těsta). Mamka se mě s obavou v hlase ptala: „A nedáváš tam té drobenky trochu moc?“. Nechápavě jsem se na ni podívala. Jak jako moc drobenky? Nic takovýho přece neexistuje, to je jasnej oxymóron. A tento broskvový koláč s drobenkou je toho důkazem. Drobenky je tam tak akorát. Takže dost. 🙂

broskvový koláč s drobenkou

Těsto na tento koláč je úplně jednoduché, smícháte suché ingredience, vedle v misce prošleháte mokré ingredience, pak to dáte dohromady, nalijete na pekáč a je to. 🙂  Díky podmáslí, medu, olivovému oleji a mandlové mouce je těsto krásně vláčné. Já jej dělala komplet z celozrnné špaldovky, ale pokud máte raději tradičnější „neozdravené“ moučníky, dejte třeba z poloviny nebo i víc hladkou mouku. Drobenku ovšem doporučuju dělat z celozrnné mouky, lehce oříškové tóny jí opravdu sluší.

Těsto na tento broskvový koláč je nejen vláčné, ale i krásně sladce voňavé díky přidané vanilce a pomeranči. Krom špetky mleté vanilky jsem použila i vanilkový olivový olej  a kůru hned ze dvou bio pomerančů. A tak to není jen podklad pod náplň, těsto je výborné i samo o sobě. Pro ještě intenzivnější vůni můžete přidat i špetku skořice či kardamomu. Buď do těsta nebo do drobenky nebo klidně obojí.

Tento koláč by byl výborný i s jahodami nebo meruňkami, ale taky si jej můžete schovat až na sezónu švestek či hrušek. V tom případě ovšem skořici přidejte určitě. 🙂

A pokud máte drobenku taky tak rádi jako já, určitě vyzkoušejte i tento borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem. V sobotu jsem byla na trhu a tak vím, že malinké lesní borůvky ještě jsou. Mňam!

Tisk

Broskvový koláč s drobenkou

Ingredience

  • 225 g celozrnné špaldové mouky nebo kombinace s bílou hladkou moukou
  • 200 g mandlové mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 150 g olivového oleje
  • 200 g medu
  • 2 vejce
  • 250 g podmáslí
  • kůra ze 2 pomerančů
  • vanilka
  • cca 750 g broskví

Na drobenku

  • 175 g celozrnné špladové mouky
  • 125 g másla
  • 75 g jemného třtinového cukru

Postup přípravy

  • Hodinu předem si z lednice vytáhněte máslo na drobenku, vejce a podmáslí. Připravte si menší pekáček asi 30x20 cm, vymažte jej a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch).
  • Připravte si drobenku. Máslo, cukr a mouku v misce promněte prsty, dokud nepřipomíná vlhký písek. Odložte stranou. Broskve omyjte, rozpulte, vyjměte pecku a nakrájejte na větší kousky.
  • Špaldovou mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl společně prosejte do mísy. V jiné misce prošlehejte (metličkou nebo tyčákem) podmáslí, vejce, olej a med. Přidejte najemno nastrouhanou pomerančovou kůru a promíchejte. Mokrou směs vlijte k suché směsi a stěrkou promíchejte. Opatrně, nepřemíchejte, ať není těsto zbytečně tuhé.
  • Těsto nalijte do pekáčku, rozprostřete, poklaďte broskvemi a zasypte drobenkou a mandlovými plátky. Vložte do trouby a pečte asi 35-40 minut.

 

Kam dál?

  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Čokoládový koláč s hruškamiČokoládový koláč s hruškami
  • Jak využít vydlabanou vanilkuJak využít vydlabanou vanilku

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: broskve, drobenka, koláč, mandle, pomeranč, vanilka

Předchozí článek « Amaretto cheesecake s meruňkami
Další článek: Rajčatový salát s jahodami »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy