• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Celozrnné perníkové muffiny

22 ledna, 2018 od elikatesy

Muffiny jsou hrozně vděčná záležitost. Není snad nic jednoduššího a rychlejšího, variace jsou prakticky nekonečné a snesou skoro cokoliv. Jediné speciální vybavení, které potřebujete, je plech na muffiny. Jasně, jde to i s dvěma až třemi vrstvami papírových košíčků (pokud máte husté těsto), ale osobně preferuju teflonovou formu bez papírových košíčků. Dřív jsem košíčky používala, ale vždycky mě hrozně štvalo, že polovina muffinu zůstane přilepená na papíru. Takové plýtvání! Zkusila jsem to bez nich a pokud formu zlehka vymažete, bez problémů půjdou ven. Nebo si kupte silikonovou, ta je taky fajn. Pokud si formu už jednou pořídíte, určitě ji budete používat často. Ať už na tyto perníkové muffiny, nebo třeba i na cupcaky.

Možná občas přemýšlíte nad tím, jaký je vlastně rozdíl mezi muffinem a cupcakem. Možná máte na práci důležitější věci. 🙂 Ale pokud by vás náhodou rozdíl mezi muffinem a cupcakem zajímal, tak na následujících řádcích si to objasníme…

Zjevný rozdíl je v tom, že cupcaky jsou ozdobené krémem a případně dalšími více či méně kýčovitými dekoracemi (třeba cukrovými kytičkami či třpytivým zdobením). Ale není to jen to. Těsto na cupcaky je vlastně těžší dortové těsto (těžší oproti lehkému piškotovému) a většinou zahrnuje tření vajec či másla s cukrem. Těsto na muffiny je jiné, je z rodiny tzv. „quick breads“ (rychlých chlebíčků), kdy se zvlášť smíchají suché suroviny (mouka, prášek do pečiva, soda, koření) a vlhké suroviny (mléko, jogurt, džus, cukr, vejce, tuk), a pak jen společně velmi zlehka promíchají. Hlavně nepřemíchat, aby nebyly gumové!

Další věc je to, že muffiny jsou zpravidla snídaňová záležitost a jako takové se alespoň snaží předstírat, že jsou trochu zdravé. Celozrnná mouka, méně cukru, ovoce, oříšky,… Cupcaky jsou naopak už z definice dezerty a na nějakou výživovou hodnotu se u nich opravdu nehraje. Jsou hódně moc sladké, z bílé mouky i cukru, hrají všemi barvami, jsou zdobené, cukrové a máslové. Jsou to prostě dortíky a jako takové se nemají jíst každý den. Muffiny se každý den jíst můžou. Fakt, nekecám. 🙂

Konkrétně tyto perníkové muffiny vznikly proto, že jsem chtěla spotřebovat zbytek sušených švestek, který se nám smutně krčil ve spíži. Vzpomněla jsem si na perníkový štrůdl s povidly a ořechy, který jsme dělávaly s babičkou a napadlo mě, že je to fajn inspirace. V receptu jsem použila celozrnnou špaldovou mouku, protože u muffinů nevadí, že má trochu jinou strukturu a nižší množství lepku. 100% celozrnné pečivo je sice vždycky trošku těžší a hutnější, než bílé, ale chuť je zase podle mě mnohem komplexnější a zajímavější. Tyto muffiny jsou navíc díky jablku a jogurtu krásně vláčné. Není v nich žádný cukr, jen to jablko, med a sušené ovoce. Spousta vlákniny a docela rozumné množství cukrů i tuků z nich dělá prostě ideální snídani.    švestkové muffiny

celozrnné perníkové muffiny
Tisk

Perníkové muffiny

Ingredience

  • 280 g celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečivaíku
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • na špičku nože mletý hřebíček, mletý kardamom, mletý badyán, mletý zázvor, mletý muškátový oříšek nebo použijte 3 lžičky kvalitního koření do perníku
  • 2 vejce
  • 150 g polotučného nebo tučného jogurtu
  • 100 g rozpuštěného vlažného másla
  • 100 g medu
  • 2 větší sladká jablka
  • 100 g sušených švestek (naložte do čaje či rumu) nebo použijte rozinky
  • 50 g vlašských ořechů

Postup přípravy

  • Formu na 12 muffinů vytřeme tukem nebo vyložíme papírovými košíčky. Rozehřejeme troubu na 210°C. Ořechy a sušené švestky nahrubo nasekáme. Smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu a koření a vše společně prosejeme. Pokud nám v sítu zůstanou otruby z mouky, vsypeme je zpět k suché směsi. 
  • Jablka oloupeme a najemno nastrouháme. V míse smícháme jogurt, vejce, rozpuštěné máslo a med. Prošleháme metličkou. Přidáme nastrouhané jablko i s veškerou šťávou a zamícháme.
  • Do suchých ingrediencí vmícháme ořechy a sušené ovoce. Přidáme mokrou směs. Zlehka promícháme tak, aby se ingredience spojili, ale nemícháme zbytečně dlouho. Těsto přesuneme do vymazané formy (já většinou zdobicím pytlíkem, dobře to jde naběračkou na zmrzlinu, ale poslouží i obyčejná lžíce). 
  • Vložíme do trouby a pečeme 5 minut. Teplotu snížíme na 180°C a dopékáme dalších 10-12 minut. Můžeme zkusit špejlí, muffiny jsou hotové, když na ní ulpí jen pár vlhkých drobečků. Po vytažení z trouby necháme chvilku vychladnout ve formě, pak vyklopíme, přesuneme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

Kam dál?

  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Dýňové sconesDýňové scones
  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: bez cukru, celozrnné, koření, muffiny

Předchozí článek « Zapečené žampiony se špenátem
Další článek: Tvarohová bábovka s citronem a kokosem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy