• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky

19 května, 2020 od elikatesy

Myslím, že mít doma v zásobě nějakou zdravou svačinku je vždycky výhra. Přijde hlad či chuť a nespráskáte první věc, co vidíte (třeba, v mém případě, nezaboříte lžíci do arašídového másla). Protože víte, že ve spíži na vás čeká jiná, lepší dobrota. Já si teď proto připravila tyto vynikající datlovo-ořechové domácí müsli tyčinky. A upřímně, tyčinky jsem chodila uzobávat pořád. Ani jsem nemusel mít hlad nebo chuť. Protože jsou prostě tááák dobré. 🙂

domácí müsli tyčinky

Jsou samozřejmě úplně jednoduché… Prostě se vše jen zamíchá, nechá hodinku nasáknout, upeče, nechá vychladnout a nakrájí. A máte připraveno zdravé zobání. Tyto domácí müsli tyčinky jsou bez cukru, slazené jsou jen banánem a datlemi. Datle jsou ve formě datlového sirupu a kousků šťavnatých medjool datlí.

Mohou být snadno bezlepkové a to v tom případě, že použijete certifikované ovesné vločky. Krom vloček, banánů a datlí obsahují ještě semínky a ořechy. Chia, lněné, mandle, pekany (nebo vlašské) a kokos. A pro doladění chutí špetka skořice a trocha pomerančové kůry. Já většinou volím úspornější kombinace chutí, ale tentokrát jsem se trochu odvázala a byla moc příjemně překvapená. Vše spolu dokonale ladí a tyčinky chutnají skvěle. Skoro se mi o ně nechtělo dělit… 🙂

domácí müsli tyčinky

Ale podělila jsem se, vzala jsem je domů na Moravu a byly schváleny i dětmi a muži. Což myslím znamená, že jsou fakt dobrý. 🙂

Můžete samozřejmě použít i jiné ořechy nebo i další semínka, třeba dýňové či slunečnicové. Nebo místo datlí použít třeba rozinky, brusinky nebo sušené meruňky či švestky. Ale tato verze se tak povedla, že doporučuju vyzkoušet v nezměněné podobě. A určitě nevynechávejte chia a lněná semínka, pomáhají vše držet pohromadě.

domácí müsli tyčinky

Tyto domácí müsli tyčinky nejsou moc sladké, obsahují spoustu vlákniny, zdravých sacharidů a tuků. Perfektně vás zasytí a hodí se na rychlou snídani, zdravou svačinu i na dobytí energie na výletě.

Ve vzduchotěsné krabici vydrží určitě týden, nejspíš i dva, případně je můžete zamrazit.

domácí müsli tyčinky

Tisk

Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky

Počet porcí: 12 tyčinek

Ingredience

  • 150 g ovesných vloček
  • 50 g vlašských nebo pekanových ořechů
  • 50 g mandlových plátků
  • 50 g mandlové mouky (mletých mandlí)
  • 30 g drceného lněného semínka
  • 20 g chia semínek
  • 50 g bio kokosu
  • 1 přezrálý banán
  • 50 g datlového sirupu
  • 60 g kokosového oleje
  • 50 g datlí medjool
  • 1 lžička skořice
  • kůra z půlky pomeranče nemusí být

Postup přípravy

  • Pokud chcete, můžete začít tím, že ořechy a mandle opečete nasucho v troubě předehřáté na 160°C. Zintenzivní se tím jejich chuť. Trvá to jen pár minut, často kontrolujte, ať se nespálí. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo. Datle vypeckujte a nakrájejte na menší kousky.
  • Připravte si menší pekáček velikosti zhruba 25x15cm a vyložte pečicím papírem. Ve větší míse rozmačkejte banán, přidejte datlový sirup a kokosový olej a prošlehejte. Přidejte všechny ostatní ingredience a důkladně promíchejte. Přendejte do pekáčku, povrch uhlaďte a nechte hodinu odpočinout, aby se vločky a semínka nasákly.
  • Mezitím si předehřejte troubu na 160°C a pečte zhruba 40minut, dokud nejsou okraje zlatavé. Po upečení nechte zcela vychladnout. Ostrým nožem nakrájejte na 12 tyčinek.

Kam dál?

  • Energetické kuličkyEnergetické kuličky
  • Banánový chlebíček s lněným semínkemBanánový chlebíček s lněným semínkem
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky
  • Banánovo-arašídové flapjackyBanánovo-arašídové flapjacky
  • Banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: banány, bez cukru, bezlepkové, chia, datle, lněné semínko, mandle, ovesné vločky, pekanové ořechy, semínka, vlašské ořechy

Předchozí článek « Chřestový salát s hráškem a mátou
Další článek: Chřestová polévka se špenátem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy