• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Meruňkové rolky s pistáciemi

11 února, 2019 od elikatesy

Kdo mě trochu sledujete na instagramu, možná jste si všimli, že mám takový projekt „plundrové těsto“. Za posledních pár týdnů jsem několikrát pekla croissanty a kouign amann, abych vše vychytala a tak nějak dostala do ruky. A mohla vám pak s čistým svědomím předat recepty. I croissanty budou. 🙂 Ale mám ještě druhý projekt, sladké kynuté těsto. A tak zkouším různé recepty a postupy a srovnávám. A zkouším přitom i různé způsoby, jak těsto zamotat a čím jej naplnit. Skořicová babka je sice má oblíbená, ale měla jsem chuť  zkusit i něco nového, trochu inspirovaného blízkým Východem a orientálními chutěmi. A tak vznikly tyto meruňkové rolky s pistáciemi, ovoněné pomerančem, skořicí a kardamomem. A povedly se moc. Pokud máte chuť na méně tradiční variaci, určitě je vyzkoušejte taky.

meruňkové rolky

S těstem jsem moc spokojená a nejspíš jej už takto budu dělat nadále. Maximálně s drobnými úpravami v poměru surovin. Zejména pomalé kynutí přes noc v lednici je moc fajn. Zaprvé jste časově mnohem flexibilnější, zadruhé se se studeným těstem lépe pracuje a zatřetí se delší kynutí pozitivně projeví i na chuti. Zkrátka samé výhody. Ale pokud naopak spěcháte, můžete těsto nechat vykynout klasicky hodinku až dvě v pokojové teplotě, dělala jsem to tak mnohokrát a taky to jde. 🙂

Na náplň použijte kvalitní džem s vysokým obsahem ovoce. Doporučuju džemy z DM, ty nejsou ani moc drahé. Džem by měl být spíše hustší, což většina z obchodů či trhu splňuje. Pokud máte domácí a je trochu řidší, zkuste ho svařit. Místo pistácií můžete použít i mandle, ale pistácie jsou lepší, protože mají výraznější chuť. Pokud chcete chuť rolek ještě zintenzivnit, můžete do náplně přidat pár kapek růžové vody nebo vody z pomerančových květů.

Tento typ pečiva se často polévá cukrovým sirupem. Je pak opravdu vláčné a sladce ulepené, navíc déle vydrží. Já to nemusím, ale pokud máte raději sladší pečivo a chcete to vyzkoušet, jednoduše svařte 100g cukru se 100g vody, dokud se cukr nerozpustí, nechte trochu zchladnout a upečené rolky ještě za tepla potřete. Můžete to ještě trochu vytunit a do rozvaru přidat výše zmíněnou pomerančovou nebo růžovou vodu, tyčinku skořice, vanilku nebo panáka něčeho ostřejšího. Hodí se třeba kvalitní rum nebo cointreau. 😉

Plněné sladké pečivo z kynutého těsta je jedna z nejlepších snídaní (ale samozřejmě se skvěle hodí i k odpolednímu kafíčku) a už teď mám v plánu další variace. Na blogu je určitě ještě párkrát uvidíte. 🙂

Tisk

Meruňkové rolky s pistáciemi

Ingredience

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 50 g světlého třtinového cukru
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 70 g másla
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • špetka soli

na náplň: 150g kvalitního meruňkového džemu, 50g másla, kůra z 1 pomeranče, půl lžičky skořice, 100g pistácií

Postup přípravy

  • Všechny ingredience na těsto si z lednice vytáhněte asi hodinu před začátkem přípravy. V míse robotu smíchejte obě mouky, sůl a kardamom. Do menší misky rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a přisypte špetku cukru. Rozmíchejte a nechte asi 10-15 minut odstát, než se začnou tvořit bublinky. Zbytek cukru rozmíchejte s vajíčkem. 
  • K mouce vlijte vajíčko s cukrem i vzešlý kvásek a začněte míchat na pomalé otáčky. Jakmile se ingredience alespoň částečně spojí, začněte po kouscích přidávat změklé máslo. Na pomalé otáčky míchejte asi 6 minut, dokud těsto není kompaktní a pak ještě chvíli propracujte ručně a vykoulejte si pěkný, hladký bochánek. Vložte do olejem vymazané misky, potřete olejem i zvrchu, přikryjte fólií a uložte na 8-12hodin do lednice. 
  • Na náplň smíchejte změklé máslo, meruňkový džem, pomerančovou kůru a skořici. Pistácie nasekejte nahrubo. 
  • Těsto vytáhněte z lednice a vyválejte na obdelník zhruba 35x20cm. Se studeným těstem se pracuje dobře a není potřeba skoro vůbec podsypávat, tak zkuste použít opravdu jen minimum mouky, ať nejsou rolky zbytečně suché. Potřete náplní a posypejte pistáciemi. 
  • Těsto zarolujte a rozkrájejte na 8-10 kousků. Naskládejte do máslem vymazané a/nebo pečicím papírem vyložené formy. 
  • Přikryjte fólií a nechte asi půl hodinu až hodinu kynout na teplém místě, dokud téměř nezdvojnásobí objem. Mezitím si rozehřejte troubu na 180°C (160°C horkovzduch). Vykynuté rolky vložte do trouby a pečte zhruba 20- 25 minut, dokud nejsou na povrchu krásně zlatavé. 
  • Po vytažení z trouby nechte chvíli zchladnout, pak vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce. 

meruňkové rolky

Kam dál?

  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Dýňové skořicové rolkyDýňové skořicové rolky
  • Skořicová babkaSkořicová babka
  • Pečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkemPečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkem
  • Kořeněné ořechové řezyKořeněné ořechové řezy
  • Mandlovo-medové trojúhelníčkyMandlovo-medové trojúhelníčky

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: džem, koření, kynuté těsto, meruňky, pistácie

Předchozí článek « Dýňové kari s cizrnou
Další článek: Pho ga »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy