• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Skořicová babka

27 února, 2018 od elikatesy

Mám hrozně ráda sladké kynuté těsto. Sice se k němu až tak často neodhodlám, ale když už buchty, briošky, rolky či třeba vánočku peču, neuvěřitelně si užívám tu nádhernou vůni, linoucí se z trouby. A napjatě čekám, až pečivo vytáhnu a budu moct „zakrojit“. Čas, po který musí upečené kynuté těsto chladnout, aby se po rozkrojení nesrazilo, je někdy až mučivě dlouhý… A tato skořicová babka rozhodně stojí na vyzkoušení.

skořicová babka

Babku jsem pekla už několikrát a je to opravdu jedno z nejlepších kynutých těst, které znám. Vláčným a hebkým, na jazyku se rozplývajícím těstem se linou cestičky slaďoučké skořicové náplně a dohromady vše tvoří dokonalou souhru. Každé sousto je prostě a jednoduše blaho a vy chcete jíst dál a dál. Používám z poloviny špaldovou celozrnnou mouku (nejčastěji tuto), díky níž má těsto zajímavější, lehce oříškovou chuť. Třtinový cukr vyberte co nejjemnější. Pokud máte nějaký hodně hrubý, je dobré ho do náplně nejdřív namlít v robotu. Nebo použijte muscovado, ten je nejlepší, jen je potřeba ho protřít sítem, abyste se ujistili, že v něm nejsou žádné hrudky.

skořicová babka

Pokud jste extra mlsní a máte rádi, když vám v dezertu něco křupe, můžete náplň ještě navíc posypat nasekanými ořechy, třeba vlašskými či pekanovými. Nebo můžete do babky použít úplně jinou náplň, třeba čokoládovou s mandlemi, lískovými či pekanovými ořechy (nebo, pst, nutellu), ale třeba i makovou nebo ořechovou jako do buchet. Skořicová babka je ale rozhodně nejlepší. 🙂

Já většinou toto těsto připravuju rovnou z dvojité dávky. Je totiž úžasně variabilní. I na blogu postupně přibude spousta receptů… 😉

Tisk
5 from 1 vote

Skořicová babka

Ingredience

Kynuté těsto

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 10 g čerstvého droždí
  • 70 g másla
  • 1 vejce
  • 100 g mléka nebo vody
  • 50 g jemného třtinového nebo krupicového cukru

Náplň

  • 75 g másla
  • 75 g světlého cukru muscovado
  • 2 lžičky cejlonské skořice
  • 1/2-1 lžička kardamomu

Postup přípravy

  • Vejce, droždí a máslo na náplň si vytáhněte nejlépe hodinu předem. Smíchejte obě mouky se solí a prosejte do mísy robotu. V trošce vody či mléka si rozpusťte droždí, přidejte trochu cukru a nechte vzejít kvásek. 
  • Zbytek vody prošlehejte s vejcem a cukrem. Jak droždí, tak vaječno-cukrovou směs přilijte k mouce a promíchejte. Nechte míchat na nízké otáčky, dokud se ingredience nespojí a těsto nezačne být trochu elastické. Postupně do těsta zapracujte velmi mírně změklé máslo (stačí jej vytáhnout z lednice asi 10 minut předem a nakrájet na kostičky). Dál míchejte na nižší otáčky asi 8-10 minut, dokud těsto není hladké a elastické. Vyklopte na vál a ještě chvilku prohněťte v ruce. Vytvarujte bochánek a vložte do olejem vymazané mísy. Přetáhněte fólií a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem. Popřípadě můžete nechat těsto kynout přes noc v lednici. 
  • Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. jednoduše utřete změklé máslo s cukrem a kořením. Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše na obdélník. Potřete náplní, jen zhruba centimetr od kraje nechte volný. Nejlíp to jde cukrářskou kartou nebo paletovým nožem. 
  • Těsto zarolujte a rolku podélně rozkrojte ostrým nožem na půlky. 
  • Zamotejte a přitom se snažte, aby rozkrojená část byla nahoře. 
  • Vložte do máslem vymazané formy 10x25cm (pokud není nepřilnavá, vyložte ji raději i pečicím papírem) a znovu přikryjte a nechte kynout asi půl až tři čtvrtě hodiny.
  • Troubu si v dostatečném předstihu rozpalte na 180°C. Jakmile je těsto vykynuté, vložte formu do trouby a nechte ji tam asi 35-45 minut. Po 20 minutách zkontrolujte a pokud příliš tmavne, přikryjte alobalem.
  • Hotovou babku nechte chvíli zchladnout ve formě a pak ji přesuňte na mřížku. A užívejte si tu nádhernou vůni...

 

Kam dál?

  • Nejlepší kynuté těstoNejlepší kynuté těsto
  • Ořechová babkaOřechová babka
  • Skořicové motanceSkořicové motance
  • Čokoládový věnec s lískovými oříškyČokoládový věnec s lískovými oříšky
  • Meruňkové rolky s pistáciemiMeruňkové rolky s pistáciemi
  • Javorové pekanové rolkyJavorové pekanové rolky

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: kynuté těsto, skořice

Předchozí článek « Uzená kachní prsa
Další článek: Ovesné sušenky s mandlemi a brusinkami »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Martina Vojtíšková

    14 března, 2021 at 12:33 pm

    Včera jsem skořícovou babku upekla a moc děkuji za recept…
    Je vynikající.

    Odpovědět
    • elikatesy

      14 března, 2021 at 2:33 pm

      Děkuju! Je to mé nejoblíbenější těsto, musím ji brzy znovu upéct. 🙂

      Odpovědět
  2. Anna

    13 března, 2022 at 7:03 pm

    5 stars
    Babku dle vašeho receptu jsem dělala již 2x, jednou s ořechama a dneska makovou;
    obě babky se povedli a moc chutnali manželovi a synovi. Vřelé díky !!!

    Odpovědět
    • elikatesy

      14 března, 2022 at 9:16 am

      Jé, to jsem moc ráda. Děkuji. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy