• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Vánočka

16 prosince, 2019 od elikatesy

Před pár lety, když jsem ještě pracovala v kanceláři, ale už jsem byla poměrně známá tím, že ráda (a prý i docela dobře) peču, se mě tehdy skorošéf zeptal „A Eliško, co vánočka? Tu byste nám neupekla?“. V duchu jsem se zděsila. Vánočku jsem nikdy dřív nepekla. U nás doma vánočku vždycky pekla babička a já se to od ní bůhvíproč nikdy nenaučila (teď mě to samozřejmě mrzí). Ale protože neumím přiznat, že něco neumím (malý hrdý beránek) a navíc to byl skorošéf, řekla jsem suverénně „Jasně, žádnej problém.“ A tak jsem poprvé v životě vánočku upekla. 🙂

vánočka

V duchu jsem se zděsila ne proto, že bych se bála kynutého těsta, kynuté těsto jsem už tehdy měla moc ráda. Trochu jsem se bála právě toho pletení, že to nebude hezký, vánočka se zhroutí a má pekařská pověst bude zničena. 🙂 Ale jako skoro všechno v kuchyni, chce to jen trochu cviku a zjistíte, že vlastně o nic nejde… Pletení jsem natrénovala na smotaných utěrkách a i napoprvé se to povedlo. Uf, má pekařská pověst zůstala zachována… 🙂

Těsto na vánočku je těžší kynuté těsto, obohacené o mléko, máslo a vejce. Díky tomu je vánočka krásně vláčná a hebká, ale také pomaleji a hůř kyne. Doporučuji nechat ji kynout přes noc v lednici, prospěje jí na chuti i struktuře. Zkuste tentokrát těsto připravit večer předem, ráno zlehka prohněťte a nechte znovu nakynout při pokojové teplotě, zhruba hodinu až dvě, podle toho, jak máte doma teplo. Pak vyválejte jednotlivé prameny a pleťte. 🙂

jak uplést vánočku

Když jsem letos vánočku pekla poprvé a fotila, zkoušela jsem ji ve dvou verzích,  klasicky (tu vidíte na postupových fotkách) a podruhé napůl z celozrnné špaldovky (tu vidíte na fotce upečené vánočky). Mně osobně celozrnná chutnala víc, jednoduše proto, že mám celozrnné pečivo raději, má výraznější a plnější chuť. Ale není to nic „zdravějšího“, jde spíš o chuť a pokud celozrnnou mouku rádi nemáte, vánočku upečte klasicky. Další věc, kterou jsem vyzkoušela bylo přidání pomerančové kůry. A to mně naprosto  nadchlo. Chuť je trošku netradiční, ale za mě takto vánočka chutná a rozhodně voní ještě líp.

Naopak jsem nedávala rozinky. A mám pro to několik důvodů. Když přidáte rozinky, tak se prameny vánočky hůř vyvalují a trhají se. Pokud jsou rozinky na povrchu, mají tendenci se připalovat. Ale hlavně, ještě nikdy jsem nezažila, že by někdo řekl: „Ach jo, v té vánočce nejsou rozinky? Zkazilas mi celé Vánoce…“ Naopak jsem si všimla, že dost často se vydloubané rozinky najdou na okraji talíře… Pokud však u vás doma rozinky rádi máte, klidně je po prvním vykynutí přidejte. Nebo jimi proložte jednotlivá patra (tím se alespoň vyvarujete složitého válení pramenů a připalování vykukujících rozinek). A nezapomeňte je alespoň den předem namočit do rumu. 🙂

Ráda k vánočce připravuji sladká opilá másla. Třeba pomerančovo-brusinkové. Změklé máslo utřu s trochou moučkového cukru, pomerančové kůry a grand marnier a přidám nasekané brusinky. Nebo rumovo-rozinkové máslo, to se připravuje téměř stejně. Stejně tak skořicové či perníkové máslo (med, skořice nebo perníkové koření, rum dle chuti). Nebo můžete utřít máslo s jakýmkoliv oblíbeným sladkým likérem, třeba vaječňákem nebo Bayley’s. Možností je nepřeberné množství. Zkuste to, vaší štědrodenní snídani to dodá nový šmrnc. 😉

Tisk

Vánočka

Ingredience

  • 500 g hladké mouky nebo půl napůl s celozrnnou špaldovou
  • 200 ml mléka
  • 125 g cukru krupice
  • 125 g másla
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • kůra z 1 citronu a 1 pomeranče
  • špetka soli
  • sekané mandle
  • vejce na potření

Postup přípravy

  • Všechny ingredience si z lednice vytáhněte hodinu až dvě předem. Připravte si kvásek. Polovinu mléka ohřejte zhruba na 35°C (když do něj ponoříte prst, nebude teplé ani studené), rozdrobte do něj droždí, přidejte špetku cukru a nechte na teplém místě vzejít, dokud se netvoří bublinky (trvá to asi 15minut). Mouku prosejte do mísy robotu, přidejte špetku soli a nastrouhanou kůru.
  • Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr, žloutky a vanilkový extrakt. Společně s kváskem přidejte k mouce a promíchejte. Přidejte velmi měkké máslo a na nejnižší rychlost míchejte v robotu s hnětacím hákem asi 8 minut. Těsto vytáhněte z robotu a finálně prohněťte v ruce, aby bylo krásně hladké a sametové. Vložte do mísy vymazané olejem, zlehka potřete těsto i na povrchu a vložte do lednice, kde těsto necháte přes noc kynou.
  • Ráno těsto vytáhněte, prohněťte (pokud chcete, přidejte rozinky namočené v rumu) a nechte znovu hodinu až dvě kynout.
  • Těsto zvažte a rozdělte na 8 dílů. Vyválejte bochánky, přikryjte a nechte 10 minut odpočívat. Jeden bochánek rozdělte napůl. Vyválejte 9 pramenů (7 silnějších a 2 tenčí).
  • Ze čtyř pramenů upleťte spodní patro. Začněte od středu. Dva vnitřní prameny překřižte přes sebe a pak levý krajní pramen propleťte mezi všemi prameny.
  • Pak opět vezměte pramen, který je na kraji nalevo a propleťte jej mezi všemi prameny. Pokračujte vždy odleva, dokud nedopletete jednu stranu. Konec zastrčte pod pletenec.
  • Pramen otočte a opět odleva propleťte krajní pramen vždy mezi ostatními třemi.
  • Pokračujte vždy propletením levého krajního pramenu mezi ostatními třemi. Konce zastrčte pod sebe.
  • Ze třech dalších pramenů spleťte prostřední patro, jako klasický cop, jen doporučuju začít od středu. Nakonec ze dvou tenkých pramenů spleťte horní patro.
  • Spodní patro přeneste na plech vyložený pečicím papírem, lehce zmáčkněte a usaďte na něj prostřední patro. Pokud chcete, prosypte rozinkami či mandlemi.
  • Opět trochu stlačte a nahoru posaďte horní patro. Potřete žloutkem rozmíchaným s kapkou vody a špetkou soli a cukru. Posypte mandlemi. Před závěrečným kynutím to děláte proto, že když vejcem potíráte už vykynutou nebo nedej bože lehce překynutou vánočku, tak mnohem víc hrozí, že vám splaskne. Spíchněte pár špejlemi a hotovou vánočku nechte zhruba hodinu kynout, dokud nezvětší objem zhruba o třetinu.
  • Troubu si včas předehřejte na 190°C (nepoužívejte horkovzduch). Vykynutou vánočku vložte do trouby, teplotu snižte na 165°C a pečte asi 45-55 minut. Pokud příliš tmavne (což je skoro vždycky), přikryjte ji alobalem.
  • Upečenou vánočku přeneste na mřížku a nechte zcela vychladnout. Pokud chcete, pocukrujte.

Kam dál?

  • ÚlkyÚlky
  • SpekulatiusSpekulatius
  • Linecké a rohlíčky, nejklasičtější klasikaLinecké a rohlíčky, nejklasičtější klasika
  • Mandlovo-medové trojúhelníčkyMandlovo-medové trojúhelníčky
  • Perníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechyPerníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechy
  • Buchtičky s krémemBuchtičky s krémem

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: kynuté těsto, mandle, Vánoce

Předchozí článek « Banánové blondies
Další článek: Dýňový koláč s krémovým sýrem »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Sam

    19 prosince, 2019 at 10:38 am

    Zdravím, kdybych udělal dvojitou dávku, vejdou se mi dvě na jeden plech? Jinak část mouky může být i polohrubá že?

    Odpovědět
    • elikatesy

      20 prosince, 2019 at 10:34 am

      Také zdravím. Dvě bych na plech nedávala, neměly by dost místa, nepekly by se rovnoměrně a nejspíš by se i slepily. Z této dávky je celkem velká vánočka. Pokud chcete dělat dvojitou dávku, doporučovala bych druhou půlku těsta nechat v lednici a upéct je postupně. Ano, část mouky (asi třetina) může být polohrubá. Hezké Vánoce. 🙂

      Odpovědět
      • Sam

        20 ledna, 2020 at 4:19 pm

        Povedlo se opravdu výborně, nejlepší vánočka, jakou jsem dělal/jedl🙂.👍

        Odpovědět
        • elikatesy

          21 ledna, 2020 at 8:11 am

          Tak to jsem moc ráda, super. 🙂

          Odpovědět
  2. Katarína

    27 listopadu, 2021 at 6:58 am

    Ďakujem za super recept aj s postupom. Pletenie bolo nakoniec jednoduché a vyzerala krásne, teda kým išla do trúby. Trochu sa rozbehla, ale to na mojom nadšení nič nemení 😊

    Odpovědět
    • elikatesy

      27 listopadu, 2021 at 11:12 am

      Super, jsem moc ráda, že se povedla a chutnala! 🙂

      Odpovědět
  3. Kristýna

    1 dubna, 2022 at 6:51 pm

    Dobrý den,
    můžu se Vás zeptat na radu? Vyznáte se totiž v zásadách a principech pečení, krásně to vždycky popisujete.
    Zajímalo by mě, čím to může být, že mi vánočka po upečení vždycky splaskne. Zkoušela jsem už několik receptů, vždycky je krásně vykynutá, v troubě naběhne do vysoka, ale po dopečení (a syrová není, zkouším špejlí a už se nic nelepí) se vyfoukne a skončí jako placka. Chuťově je vždycky skvělá, krásně „hňahňavá“, vláčná, nevysušená, ale ten vzhled mě mrzí.
    Je to třeba moc řídkým těstem? Nebo přílišným nebo nedostatečným nakynutím? Pomalým nebo rychlým chladnutím po upečení (nechávám v pootevřené troubě, ale stejně splaskne)? Moc tuku v těstě (dávám na 500 g mouky 120 g – ještě trošku míň než Vy)? Moc cukru v těstě (na 500 g mouky 140 g cukru)?
    Moc děkuju za Vaše rady, snad se mi jednou podaří tak hezky vysoká, jako je ta Vaše.

    Odpovědět
    • elikatesy

      3 dubna, 2022 at 1:46 pm

      Dobrý den, placaté kynuté je většinou z překynutí. Může to být i příliš řídkým těstem, které je k překynutí i trochu náchylnější. Ale říkáte, že v troubě ještě roste, což by překynuté až tak moc nemělo. Chladnutí v troubě by nemělo být potřeba, pokud je dobře upečený. Já kynuté vždy rovnou vytáhnu a nechávám chladnout na mřížce. Ještě mě napadá, pokud se vám to stalo s více recepty, jestli třeba není nějaký problém v troubě… Obsah tuku je v pořádku, i množství cukru by mělo těsto zvládnout bez problémů. Ještě může být problém špatné množství droždí, ale když se vám to stalo s několika recepty, tak to v tom asi nebude… Asi bych zkusila těsto nechat kynout trochu míň (a první kynutí v míse můžete zkusit v lednici přes noc) a ověřit teplotu v troubě teploměrem. Dejte vědět, jestli přijdete na to, čím to bylo. 🙂

      Odpovědět
  4. Lenka

    23 prosince, 2024 at 10:24 am

    Dobrý deň, chcem sa spýtať ako viem zabrániť praskaniu/trhaniu Vianočky v trúbe? Veľmi vyskočí a sa potrha, inak recept je úžasný do trúby ju dávam s hrdosťou 😃 a potom to zamrzí po toľkom čakaní. Na chuti to nic nemení, ale predsa.

    Ďakujem

    Odpovědět
    • elikatesy

      29 prosince, 2024 at 2:24 pm

      Dobrý den, za prasknutí vánočky skoro vždy může nedokynutí. Zkuste nechat kynout déle. Taky může pomoct upéct dvě menší (já teď většinou peču dvě z 1,5 dávky – 750g). A vánočku pořádně dopečte, můžete na posledních pět minut zapnout horkovzduch, aby se opravdu dobře zpevnila kůrka a vánočka po upečení nespadla, to u těch hodně máslových těst, které pořádně nakynou trochu hrozí…

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy