Pečená pražma se zeleninou

Jedna ze supr výhod bydlení v Praze je možnost objednat si nákup jídla domů. Zvlášť když jste křehká žena, co by se přece neměla tahat s těžkými taškami nebo když chodíte z práce okolo půlnoci, kdy už je otevřená leda tak večerka, která má sice širokou nabídku alkoholických nápojů a cigaret, ale jídla tam moc nenajdete. Případně když pro vás platí obojí… 🙂

Přiznám se, že asi 90% nákupu jídla teď řeším právě tímto způsobem. Těch zbylých 10% jsou radosti a libůstky z trhů a specializovaných obchodů… Ale nejde jen o pohodlnost a to, že se mi nechce do krámu. Takový rohlik.cz má totiž opravdu širokou nabídku potravin, které v běžném supermarketu mnohdy ani nenajdete. Třeba maso a ryby. A tak si občas udělám radost a dopřeju si i něco jiného, než obligátního lososa. Třeba pražmu….IMG_3905.jpg

Ne, že bych pražmu neznala už dřív, ale opravdu důkladně jsem se s ní seznámila loni v Londýně, kdy jsme ji v Intermediate museli filetovat do bujabézy. Nakoupila jsem minimálně deset kousků, filetovala jak o život, mrazák se naplnil a následujících pár týdnů byla pražma na jídelníčku až příliš často. Ale ani tak se mi nezprotivila, a to proto, že se jedná o opravdu výborné a jemné rybí maso. Zachutná zejména těm, co preferují spíše mořské a méně tučné ryby.

Tentokrát jsem se rozhodla rybu nefiletvat, ale upéct ji v celku a to hned ze tří důvodů. Zaprvé jsem věděla, že skelet bych nevyužila a vyhodila, což by mi bylo líto. Zadruhé je to rychlejší a zatřetí, pokud pečete rybu vcelku, mnohem méně hrozí, že se přepeče. Jen máloco je totiž tak smutné jako na pánvi umučená a vysušená ryba. Možná ještě well done steak z hovězí svíčkové… Ryba pečená na kosti je téměř vždy šťavnatá a jen se rozplývá…Jediná nevýhoda je, že z trouby nedosáhnete tak křupavé kůžičky jako z horké pánve. Ale výhody převážily, protože takto jsem si jen připravila pekáček, vložila do trouby, šla si na půl hoďky zacvičit a po cvičení na mě čekal dokonalý oběd, který jsem si snědla na balkoně. Samozřejmě jsem si k tomu dala sklenku vína, jak by taky ne. Teplo, sluníčko, zdravý a výborný oběd a sklenka vychlazeného sauvignonu. No co vám budu povídat, bylo mi náramně… Někdy příště si povíme i o tom, jak si udělat dokonalý filet na pánvi, ale protentokrát si spolu pojďme připravit tuto pohodovou rychlovku…

IMG_3896.jpg

Ingredience

  • 1 celá pražma, vykuchaná a zbavená šupin
  • Bio citron a bylinky dle chuti k naplnění rybího bříška (hodí se třeba tymián, rozmarýn, oregano nebo šalvěj)
  • 1-2 cukety
  • 250g cherry rajčátek
  • Svazek bazalky
  • Olivový olej, hrubozrnná sůl

Připravte si pekáček či menší plech a vymažte jej olivovým olejem. Troubu rozehřejte na 180°C. Cuketu překrojte napůl a pak nakrájejte na plátky. Cherry rajčátka rozpulte. Na dno pekáčku vložte cuketu a rajčátka a zlehka osolte. Rybu naopak osolte pořádně a do bříška jí nacpěte tolik bylinek a plátků citronu, co jen se vejde. Položte na zeleninu a vše zakápněte olivovým olejem. Vložte do trouby a pečte asi 25 minut, dokud zelenina není měkká a ryba upečená (zkuste do ní lehce dloubnout u páteře, pokud jde maso snadno od kosti, máte hotovo). Mezitím si nahrubo nasekejte bazalku. Jakmile je vše upečeno, rybku přesuňte na talíř a k zelenině přimíchejte bazalku. Můžete ještě na minutku vrátit do trouby, aby trochu zavadla, ale není to nutné. Pražmu se zeleninou si můžete dát jen tak, nebo ji doplňte dobrým pečivem, nejlépe křupavou bagetkou.

Dle velikosti pražmy je to porce pro jednoho až dva. Ta moje byla celkem drobek, takže jsem ani neměla výčitky, že jsem ji spořádala celou sama… 🙂

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s