• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Meruňkové muffiny s mandlemi

15 července, 2025 od elikatesy

Dnes mám pro vás jednu sezónní rychlovku. Meruňkové muffiny s mandlemi. Celozrnné mandlové těsto se šťavnatými kousky nakyslých meruněk doplněné o křupavou drobenku. To je letní snídaně či svačina jako vyšitá. 🙂

Muffiny jsou snídaňové pečivo a jako takové by podle mě měly být alespoň trochu výživné. 🙂 V těchto muffinech najdete spoustu vlákniny (jsou 100% celozrnné), nějaké ty vitamíny a i bílkoviny v podobě podmáslí a vajíček. Tuku a cukru mají tak nějak přiměřeně, aby to bylo dobré. 😉 Za mě je ideální je podávat s dalším ovocem a mléčným výrobkem. Tak máte opravdu vyváženou a výživnou snídani či svačinu.

Na muffinech a rychlých chlebíčcích, které se připravují metodou suchá – mokrá směs je skvělé to, že je to opravdu jednoduché. Do těsta se moc neopírejte, jakmile mokrou směs přilijete k suché, míchejte už jen tak, aby se vše spojilo a v těstě nebyly suché cestičky mouky. Cokoliv navíc je zbytečné a kontraproduktivní. Přemíchané těsto s příliš aktivovaným lepkem je tuhé a pokud to fakt přeženete, tak vyloženě gumovité.

Na pečení muffinů mám malý trik, vždycky začínám péct na vysokou teplotu a po pár minutách ji snížím. Tím, že to na začátku opravdu osolíte dosáhnete toho, že se těsto rychle zatáhne a zvedne a krásně popraská, tak, jak je to u muffinů žádoucí. Je to pravý opak toho, jak peču třeba korpusy nebo bábovku, ty naopak chci hezky rovné a proto je peču stabilně na nízkou teplotu.

Špaldovou celozrnnou mouku kupuju značku Pernerka. Je skvělá v tom, ze je namletá opravdu najemno a výborně se s ní pracuje. Mandovou mouku mám doma vždy, kupuju kilové balení od Diana Company. Do drobenky můžete na závěr přimíchat i lžíci či dvě mandlových lupínků.

Pokud chcete těsto trochu oživit, můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru a/nebo vanilku, případně pomerančovou kůru a/nebo skořici. Muffiny budou fajn i s třešněmi, broskvemi nebo s jahodami.

Mám ráda v zásobě podobné jednoduché a variabilní recepty na zdravé dobroty. A myslím, že se po celé léto bude hodit i vám. Ať už upečete meruňkové muffiny se skořicí nebo jahodové muffiny s vanilkou, tento základní recept na vláčné muffiny vás nezklame.

Tisk

Meruňkové muffiny s mandlovou moukou

Počet porcí: 12 muffinů

Ingredience

Těsto

  • 220 g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 5 g kypřicího prášku
  • 3 g jedlé sody
  • 60 g másla
  • 50 g neutrálního oleje
  • 220 g podmáslí
  • 2 vejce
  • 120 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 200 g meruněk

Drobenka

  • 55 g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 20 g mandlové mouky
  • 40 g másla
  • 35 g třtinového cukru

Postup přípravy

  • Připravte drobenku. Změklé máslo prsty promněte s ostatními surovinami. Odložte stranou. 
  • Meruňky nakrájejte na kostičky. Smíchejte suché suroviny ve velké míse. Máslo rozpusťte, přidejte olej, podmáslí, cukr a vejce. Prošlehejte a přidejte k suchým surovinám. Promíchejte stěrkou, jen dokud se vše nespojí, nepřemíchejte. Přidejte meruňky a naposled zlehka zamíchejte.
  • Naplňte muffinovou formu vyloženou papírovými košíčky. Posypte drobenkou. Pečte 5min na 210°C, pak snižte na 175°C a dopékejte asi 15 min (vyzkoušejte špejlí).

Kam dál?

  • Čokoládové muffiny s cuketouČokoládové muffiny s cuketou
  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Banánové datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánové datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Kokosové muffiny s kešuKokosové muffiny s kešu

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: mandle, meruňky, muffiny

Předchozí článek « Kokosový dort s jahodami a mangem
Další článek: Veganské cheesecake řezy »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy