Dnes mám pro vás jednu sezónní rychlovku. Meruňkové muffiny s mandlemi. Celozrnné mandlové těsto se šťavnatými kousky nakyslých meruněk doplněné o křupavou drobenku. To je letní snídaně či svačina jako vyšitá. 🙂
![]()
Muffiny jsou snídaňové pečivo a jako takové by podle mě měly být alespoň trochu výživné. 🙂 V těchto muffinech najdete spoustu vlákniny (jsou 100% celozrnné), nějaké ty vitamíny a i bílkoviny v podobě podmáslí a vajíček. Tuku a cukru mají tak nějak přiměřeně, aby to bylo dobré. 😉 Za mě je ideální je podávat s dalším ovocem a mléčným výrobkem. Tak máte opravdu vyváženou a výživnou snídani či svačinu.
Na muffinech a rychlých chlebíčcích, které se připravují metodou suchá – mokrá směs je skvělé to, že je to opravdu jednoduché. Do těsta se moc neopírejte, jakmile mokrou směs přilijete k suché, míchejte už jen tak, aby se vše spojilo a v těstě nebyly suché cestičky mouky. Cokoliv navíc je zbytečné a kontraproduktivní. Přemíchané těsto s příliš aktivovaným lepkem je tuhé a pokud to fakt přeženete, tak vyloženě gumovité.
Na pečení muffinů mám malý trik, vždycky začínám péct na vysokou teplotu a po pár minutách ji snížím. Tím, že to na začátku opravdu osolíte dosáhnete toho, že se těsto rychle zatáhne a zvedne a krásně popraská, tak, jak je to u muffinů žádoucí. Je to pravý opak toho, jak peču třeba korpusy nebo bábovku, ty naopak chci hezky rovné a proto je peču stabilně na nízkou teplotu.
![]()
Špaldovou celozrnnou mouku kupuju značku Pernerka. Je skvělá v tom, ze je namletá opravdu najemno a výborně se s ní pracuje. Mandovou mouku mám doma vždy, kupuju kilové balení od Diana Company. Do drobenky můžete na závěr přimíchat i lžíci či dvě mandlových lupínků.
Pokud chcete těsto trochu oživit, můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru a/nebo vanilku, případně pomerančovou kůru a/nebo skořici. Muffiny budou fajn i s třešněmi, broskvemi nebo s jahodami.
Mám ráda v zásobě podobné jednoduché a variabilní recepty na zdravé dobroty. A myslím, že se po celé léto bude hodit i vám. Ať už upečete meruňkové muffiny se skořicí nebo jahodové muffiny s vanilkou, tento základní recept na vláčné muffiny vás nezklame.
![]()
Meruňkové muffiny s mandlovou moukou
Ingredience
Těsto
- 220 g špaldové celozrnné hladké mouky
- 60 g mandlové mouky
- 5 g kypřicího prášku
- 3 g jedlé sody
- 60 g másla
- 50 g neutrálního oleje
- 220 g podmáslí
- 2 vejce
- 120 g třtinového cukru
- špetka soli
- 200 g meruněk
Drobenka
- 55 g špaldové celozrnné hladké mouky
- 20 g mandlové mouky
- 40 g másla
- 35 g třtinového cukru
Postup přípravy
- Připravte drobenku. Změklé máslo prsty promněte s ostatními surovinami. Odložte stranou.
- Meruňky nakrájejte na kostičky. Smíchejte suché suroviny ve velké míse. Máslo rozpusťte, přidejte olej, podmáslí, cukr a vejce. Prošlehejte a přidejte k suchým surovinám. Promíchejte stěrkou, jen dokud se vše nespojí, nepřemíchejte. Přidejte meruňky a naposled zlehka zamíchejte.
- Naplňte muffinovou formu vyloženou papírovými košíčky. Posypte drobenkou. Pečte 5min na 210°C, pak snižte na 175°C a dopékejte asi 15 min (vyzkoušejte špejlí).
Napsat komentář