• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Arašídové rolky s čokoládou

12 května, 2022 od elikatesy

Byla jsem teď skoro tři měsíce bez kuchyně. To utrpení! 😀 Ale vážně, vaření a zejména pečení je pro mě natolik důležitá součást života, náplň času a odreagování, že to opravdu bylo těžké. Kuchyň pořád není úplně komplet, ale už je použitelná (tedy na pečení, sporák pořád nemám). 😀 A já samozřejmě hned musela upéct chleba a zadělat nejlepší kynuté. Upekla jsem skořicové motance, to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem po dlouhé době vyzkoušet i nějakou novou variaci. Volba padla na arašídové máslo. A kdo je s arašídovým máslem nejlepší kámoš? No přece čokoláda! A tak vznikly tyto arašídové rolky s čokoládou. Udělala jsem malý průzkum na instagramu jestli by byl o recept zájem a protože byl, a celkem dost, tak jej tady máte. 🙂

arašídové rolky s čokoládou

O přípravě tohoto kynutého těsta píšu ve výše zmíněném článku. Není to nic složitého. Skvělé je, že si jej můžete připravit dopředu do lednice ve větším množství a odebírat postupně. S těstem přímo z lednice se navíc dobře pracuje a nemusíte jej moc podsypávat. Doporučuju proto alespoň dvojitou dávku. 🙂

Náplň je ultra jednoduchá, nemusíte ani nechávat nic změknout. 🙂 Jen smícháte arašídové máslo, smetanu, med a špetku soli. Doporučuju použít neemulgované (přírodní) arašídové máslo. Poznáte to tak, že ve složení jsou jen arašídy a na povrchu se odděluje tuk. Rozhodně navíc hlasuju za použití křupavého arašídového másla. Případně náplň posypte navíc ještě nadrcenými nesolenými arašídy. Čokoládu, kterou náplň posypete vyberte dle svých chutí. Já poslední dobou preferuju na pečení používat zapékací čokoládu. Prodává se v pecičkách nebo v tyčinkách vhodných do pain au chocolate. Ty můžete nasekat, jako jsem to udělala já. Ptáte se, co je na zapékací čokoládě zvláštního, proč ji vlastně používat? Důvod je prostý. Při pečení si zachová tvar, ale především se na povrchu nespálí jako to umí klasická čokoláda.

Co se tvaru týče, zvolila jsem jednoduché rolky, protože těsto s kousky čokolády by se špatně motalo nějakým složitějším způsobem. Můžete je upéct klasicky, naskládané vedle sebe do pekáčku nebo takto jednotlivě ve formě na muffiny. Je to trochu úpravnější a na své si přijdou zejména milovníci “rohových” buchet (těch s opečeným okrajem). 🙂 Pokud milujete “středové” buchty, skládejte raději do pekáčku.

No co vám budu povídat, snídat po třech měsících čerstvě upečené sladké pečivo bylo velké bájo… A tyto arašídové rolky s čokoládou se moc povedly. Myslím, že brzy zadělám zas. 🙂

Tisk

Arašídové rolky s čokoládou

Počet porcí: 12 rolek

Ingredience

Kynuté těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g krupicového nebo světlého třtinového cukru
  • 10 g droždí
  • 100 g mléka nebo vody
  • 1 vejce
  • 70 g másla
  • špetka soli

Náplň

  • 200 g křupavého arašídového másla
  • 100 g 30% smetany
  • 50 g medu
  • 100 g čokolády nebo víc, dle chuti
  • velká špetka soli

Postup přípravy

  • Kynuté těsto si připravte nejlépe den předem. Všechny ingredience mějte v pokojové teplotě. Droždí rozpusťte v troše tekutiny, přidejte špetičku cukru a nechte vzejít. Zbytek tekutiny rozšlehejte s cukrem a vejcem. Obě mouky dejte do mísy robotu, přidejte špetku soli a přilijte tekutou směs a kvásek. Začněte míchat (záleží na robotu, ale většinou je lepší směs hákem trochu předmíchat ručně). Jakmile se směs jakž takž spojí, míchejte pomalu ještě asi minutu, dvě a pak pomalu začněte přidávat změklé máslo. Jakmile je máslo zapracované, hněťte pomalu ještě několik minut, dokud těsto není hladké a nelepí (můžete jej taky dopracovat v ruce). Dejte do olejem vymazané mísy, potřete i svrchu, přetáhněte igelitem (moje oblíbené je koupací čepice) a dejte na několik hodin (nejméně osm) do lednice.
  • Na náplň smíchejte arašídové máslo, smetanu, med a sůl. Čokoládu nasekejte nahrubo. Těsto vytáhněte z lednice, pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto vyválejte na obdélník zhruba 35x25cm. Potřete arašídovou náplní a posypte čokoládou. Smotejte po delší straně (ne úplně pevně) a nakrájejte na 12 kousků. Jednotlivé kousky naskládejte do vymazané formy na muffiny nebo do vymazaného pekáčku. Přikryjte fólií a nechte ještě asi 30-40 minut nakynout (zhruba o polovinu).
  • Mezitím si rozhřejte troubu na 185°C. Pečte zhruba 20-25 minut dozlatova.

Kam dál?

  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem
  • Dvojctihodné koláčeDvojctihodné koláče
  • Javorové pekanové rolkyJavorové pekanové rolky
  • Meruňkové rolky s pistáciemiMeruňkové rolky s pistáciemi
  • Ořechová babkaOřechová babka
  • Nejlepší arašídové sušenkyNejlepší arašídové sušenky

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty

Předchozí článek « Entremet tropical

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s c Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s chlebem zadělala prakticky hned potom, co mi zapojili troubu. 😆 Upekla jsem skořicové motance, protože to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou variaci. Pořád se teď cpu arašídovým máslem, tak padla volba právě na něj. A k němu samozřejmě nejlepší kámoš, čokoláda. 🤎 
Ach, snídat po třech měsících bez kuchyně čerstvé sladké pečivo... to vám bylo bájo.
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodphotography #foodstyling #foodfluffer #kynutetesto #peanutbutter #arasidovemaslo #dnespecu
První úkol cukrářského maratonu je tato čoko První úkol cukrářského maratonu je tato čokoládová bomba sestávající z brownies, ganache, praline čokolády, šlehané ganache, čoko polevy s lískovými ořechy a čokoládové ozdoby. Dezert pro opravdové čokoholiky. 😊
Pekla jsem v silikonové formě, vytahovala zmrzlé. V polevě oráchala třikrát, to abych zbylou nesnědla jen tak na posezení lžičkou. 🤣🙈
První úkol připravila Linda z @59_sweets
#topcakemaraton3_linda 
#cukrarskymaraton3 #topcakemaraton_3 #cokolada #patisserie #pastry #pastrychef #chocolatedessert
O rok starší. A o pořádný kus šťastnější O rok starší. A o pořádný kus šťastnější. ❤️
Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měl Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měla ještě v záloze. Adamův narozeninový dort. 😊 Entremet tropical je dort z mousse z bílé čokolády s mangovým insertem (v podobě kompot a cremeux) a kokosovým dacquoise. Recept jsem odpíchla od tropických mini cheesecaků, které Adamovi moc chutnaly. Co si budem, kombinace bílé čokolády, kokosu, manga a vanilky... To je prostě ❤
Recept najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories.
Entremet tropical🥥🥭 White chocolate mousse, mango compoté, mango cremeux and coconut dacquoise. 
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #foodfluffer #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #entremet #moussecake #dnespecu #francouzskacukrarina #mango #coconut #whitechocolate
Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláč Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláčný pistáciový piškot joconde, nadýchaná mousse, hedvábně jemná namelaka a sexy stékající pistáciová emulze. 😋 
Taky máte pořád trochu zažitou představu, že pistácie jsou zářivě zelené? 🤣 No nejsou, jsou spíš lehce dohněda... Pokud chcete maximálně zelené, pořiďte ty loupané. Mají je třeba na @dianacompanycz, kde kupuju pistácie ve všech možných tvarech a skupenstvích. 😊
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Pistachio roulade petit gateau 😋
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #pistachiodessert #pistachio #francouzskacukrarina #dnespecu
Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tuši Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tušila jsem, že koupím i pár zbytečností. Ale že to bude zrovna postýlka a kočár, to mě teda nenapadlo. 😄 Neplánovala jsem, že budu až tak moc nosit, ale plánovala jsem maximálně naslouchat miminku. Nošení prostě vyplynulo a Sofinka si řekla sama. 
Od začátku usnula jen při nošení na rukou a postupně to začalo být celkem vyčerpávající. Navíc se stejně po odložení do postýlky vzbudila. Takže nakonec spí přes den v šátku a večer s námi. Ani se mnou neusne hned, popláče si a většinou musíme i chvilku houpat na míči. Ale jen krátce a spí pak od 8 do 7. A to je fakt výhra. 💪 Při odkládání do postýlky jsme uspávali třeba 4 hodiny a padali na hubu... A i v noci jsem pak musela treba hodinu uhoupávat. Přes den nejlíp usne u hudby (konkrétně Sto zvířat, dala jsem na kamarádovo doporučení a fakt je to na uklidnění dětí naprostý zázrak) 🤣
No a chození s kočárem... To, že plakala, když jsem jí tam dávala, to jsem si říkala, že je ještě celkem normální. Ostatně, hned po vyjetí ven usnula. Ale když se pak vzbudila a začala znovu plakat, bylo to pro mě hrozné, protože v prosincové zimě jsem to třítýdenní miminko nemohla vytáhnout a utěšit. Tak jsem s kočárem lomcovala a přejížděla pangejty, dokud chudinka znovu neusla. Ale byl to zbytečný stres pro nás pro obě. No a pak už v kočárku přestala i usínat. A tak jsem přešla na šátek i venku a jsme obě mnohem šťastnější. 🥰 Ale upřímně řečeno, pořád doufám, že na jaře, až z kočárku i něco uvidí, jej vezme na milost. 😅 Že se ovšem přesune do vlastní postýlky, s tím v dohledné době nepočítám.
Sranda je, ač člověk z některých stran často poslouchá takové to "to sis zavařila", tak mi zároveň skoro každá máma v okolí přiznala, že s nimi miminko spí taky. A na ulici mě zastavují starší paní a říkají "ach jo, to je taková škoda, že to nošení v šátku za nás nebylo". 
A i já jsem ráda, že ji mám u sebe a že se můžeme celý den i celou noc tulit. ❤ Protože je mi jasné, že to uteče až moc rychle...
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy