• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Arašídové rolky s čokoládou

12 května, 2022 od elikatesy

Byla jsem teď skoro tři měsíce bez kuchyně. To utrpení! 😀 Ale vážně, vaření a zejména pečení je pro mě natolik důležitá součást života, náplň času a odreagování, že to opravdu bylo těžké. Kuchyň pořád není úplně komplet, ale už je použitelná (tedy na pečení, sporák pořád nemám). 😀 A já samozřejmě hned musela upéct chleba a zadělat nejlepší kynuté. Upekla jsem skořicové motance, to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem po dlouhé době vyzkoušet i nějakou novou variaci. Volba padla na arašídové máslo. A kdo je s arašídovým máslem nejlepší kámoš? No přece čokoláda! A tak vznikly tyto arašídové rolky s čokoládou. Udělala jsem malý průzkum na instagramu jestli by byl o recept zájem a protože byl, a celkem dost, tak jej tady máte. 🙂

arašídové rolky s čokoládou

O přípravě tohoto kynutého těsta píšu ve výše zmíněném článku. Není to nic složitého. Skvělé je, že si jej můžete připravit dopředu do lednice ve větším množství a odebírat postupně. S těstem přímo z lednice se navíc dobře pracuje a nemusíte jej moc podsypávat. Doporučuju proto alespoň dvojitou dávku. 🙂

Náplň je ultra jednoduchá, nemusíte ani nechávat nic změknout. 🙂 Jen smícháte arašídové máslo, smetanu, med a špetku soli. Doporučuju použít neemulgované (přírodní) arašídové máslo. Poznáte to tak, že ve složení jsou jen arašídy a na povrchu se odděluje tuk. Rozhodně navíc hlasuju za použití křupavého arašídového másla. Případně náplň posypte navíc ještě nadrcenými nesolenými arašídy. Čokoládu, kterou náplň posypete vyberte dle svých chutí. Já poslední dobou preferuju na pečení používat zapékací čokoládu. Prodává se v pecičkách nebo v tyčinkách vhodných do pain au chocolate. Ty můžete nasekat, jako jsem to udělala já. Ptáte se, co je na zapékací čokoládě zvláštního, proč ji vlastně používat? Důvod je prostý. Při pečení si zachová tvar, ale především se na povrchu nespálí jako to umí klasická čokoláda.

Co se tvaru týče, zvolila jsem jednoduché rolky, protože těsto s kousky čokolády by se špatně motalo nějakým složitějším způsobem. Můžete je upéct klasicky, naskládané vedle sebe do pekáčku nebo takto jednotlivě ve formě na muffiny. Je to trochu úpravnější a na své si přijdou zejména milovníci “rohových” buchet (těch s opečeným okrajem). 🙂 Pokud milujete “středové” buchty, skládejte raději do pekáčku.

No co vám budu povídat, snídat po třech měsících čerstvě upečené sladké pečivo bylo velké bájo… A tyto arašídové rolky s čokoládou se moc povedly. Myslím, že brzy zadělám zas. 🙂

Tisk

Arašídové rolky s čokoládou

Počet porcí: 12 rolek

Ingredience

Kynuté těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g krupicového nebo světlého třtinového cukru
  • 10 g droždí
  • 100 g mléka nebo vody
  • 1 vejce
  • 70 g másla
  • špetka soli

Náplň

  • 200 g křupavého arašídového másla
  • 100 g 30% smetany
  • 50 g medu
  • 100 g čokolády nebo víc, dle chuti
  • velká špetka soli

Postup přípravy

  • Kynuté těsto si připravte nejlépe den předem. Všechny ingredience mějte v pokojové teplotě. Droždí rozpusťte v troše tekutiny, přidejte špetičku cukru a nechte vzejít. Zbytek tekutiny rozšlehejte s cukrem a vejcem. Obě mouky dejte do mísy robotu, přidejte špetku soli a přilijte tekutou směs a kvásek. Začněte míchat (záleží na robotu, ale většinou je lepší směs hákem trochu předmíchat ručně). Jakmile se směs jakž takž spojí, míchejte pomalu ještě asi minutu, dvě a pak pomalu začněte přidávat změklé máslo. Jakmile je máslo zapracované, hněťte pomalu ještě několik minut, dokud těsto není hladké a nelepí (můžete jej taky dopracovat v ruce). Dejte do olejem vymazané mísy, potřete i svrchu, přetáhněte igelitem (moje oblíbené je koupací čepice) a dejte na několik hodin (nejméně osm) do lednice.
  • Na náplň smíchejte arašídové máslo, smetanu, med a sůl. Čokoládu nasekejte nahrubo. Těsto vytáhněte z lednice, pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto vyválejte na obdélník zhruba 35x25cm. Potřete arašídovou náplní a posypte čokoládou. Smotejte po delší straně (ne úplně pevně) a nakrájejte na 12 kousků. Jednotlivé kousky naskládejte do vymazané formy na muffiny nebo do vymazaného pekáčku. Přikryjte fólií a nechte ještě asi 30-40 minut nakynout (zhruba o polovinu).
  • Mezitím si rozhřejte troubu na 185°C. Pečte zhruba 20-25 minut dozlatova.

Kam dál?

  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem
  • Dvojctihodné koláčeDvojctihodné koláče
  • Javorové pekanové rolkyJavorové pekanové rolky
  • Meruňkové rolky s pistáciemiMeruňkové rolky s pistáciemi
  • Ořechová babkaOřechová babka
  • Nejlepší arašídové sušenkyNejlepší arašídové sušenky

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty

Předchozí článek « Entremet tropical
Další článek: Dort s lesním ovocem a ruby čokoládou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy