Byla jsem teď skoro tři měsíce bez kuchyně. To utrpení! 😀 Ale vážně, vaření a zejména pečení je pro mě natolik důležitá součást života, náplň času a odreagování, že to opravdu bylo těžké. Kuchyň pořád není úplně komplet, ale už je použitelná (tedy na pečení, sporák pořád nemám). 😀 A já samozřejmě hned musela upéct chleba a zadělat nejlepší kynuté. Upekla jsem skořicové motance, to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem po dlouhé době vyzkoušet i nějakou novou variaci. Volba padla na arašídové máslo. A kdo je s arašídovým máslem nejlepší kámoš? No přece čokoláda! A tak vznikly tyto arašídové rolky s čokoládou. Udělala jsem malý průzkum na instagramu jestli by byl o recept zájem a protože byl, a celkem dost, tak jej tady máte. 🙂
O přípravě tohoto kynutého těsta píšu ve výše zmíněném článku. Není to nic složitého. Skvělé je, že si jej můžete připravit dopředu do lednice ve větším množství a odebírat postupně. S těstem přímo z lednice se navíc dobře pracuje a nemusíte jej moc podsypávat. Doporučuju proto alespoň dvojitou dávku. 🙂
Náplň je ultra jednoduchá, nemusíte ani nechávat nic změknout. 🙂 Jen smícháte arašídové máslo, smetanu, med a špetku soli. Doporučuju použít neemulgované (přírodní) arašídové máslo. Poznáte to tak, že ve složení jsou jen arašídy a na povrchu se odděluje tuk. Rozhodně navíc hlasuju za použití křupavého arašídového másla. Případně náplň posypte navíc ještě nadrcenými nesolenými arašídy. Čokoládu, kterou náplň posypete vyberte dle svých chutí. Já poslední dobou preferuju na pečení používat zapékací čokoládu. Prodává se v pecičkách nebo v tyčinkách vhodných do pain au chocolate. Ty můžete nasekat, jako jsem to udělala já. Ptáte se, co je na zapékací čokoládě zvláštního, proč ji vlastně používat? Důvod je prostý. Při pečení si zachová tvar, ale především se na povrchu nespálí jako to umí klasická čokoláda.
Co se tvaru týče, zvolila jsem jednoduché rolky, protože těsto s kousky čokolády by se špatně motalo nějakým složitějším způsobem. Můžete je upéct klasicky, naskládané vedle sebe do pekáčku nebo takto jednotlivě ve formě na muffiny. Je to trochu úpravnější a na své si přijdou zejména milovníci „rohových“ buchet (těch s opečeným okrajem). 🙂 Pokud milujete „středové“ buchty, skládejte raději do pekáčku.
No co vám budu povídat, snídat po třech měsících čerstvě upečené sladké pečivo bylo velké bájo… A tyto arašídové rolky s čokoládou se moc povedly. Myslím, že brzy zadělám zas. 🙂
Arašídové rolky s čokoládou
Ingredience
Kynuté těsto
- 150 g hladké mouky
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g krupicového nebo světlého třtinového cukru
- 10 g droždí
- 100 g mléka nebo vody
- 1 vejce
- 70 g másla
- špetka soli
Náplň
- 200 g křupavého arašídového másla
- 100 g 30% smetany
- 50 g medu
- 100 g čokolády nebo víc, dle chuti
- velká špetka soli
Postup přípravy
- Kynuté těsto si připravte nejlépe den předem. Všechny ingredience mějte v pokojové teplotě. Droždí rozpusťte v troše tekutiny, přidejte špetičku cukru a nechte vzejít. Zbytek tekutiny rozšlehejte s cukrem a vejcem. Obě mouky dejte do mísy robotu, přidejte špetku soli a přilijte tekutou směs a kvásek. Začněte míchat (záleží na robotu, ale většinou je lepší směs hákem trochu předmíchat ručně). Jakmile se směs jakž takž spojí, míchejte pomalu ještě asi minutu, dvě a pak pomalu začněte přidávat změklé máslo. Jakmile je máslo zapracované, hněťte pomalu ještě několik minut, dokud těsto není hladké a nelepí (můžete jej taky dopracovat v ruce). Dejte do olejem vymazané mísy, potřete i svrchu, přetáhněte igelitem (moje oblíbené je koupací čepice) a dejte na několik hodin (nejméně osm) do lednice.
- Na náplň smíchejte arašídové máslo, smetanu, med a sůl. Čokoládu nasekejte nahrubo. Těsto vytáhněte z lednice, pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto vyválejte na obdélník zhruba 35x25cm. Potřete arašídovou náplní a posypte čokoládou. Smotejte po delší straně (ne úplně pevně) a nakrájejte na 12 kousků. Jednotlivé kousky naskládejte do vymazané formy na muffiny nebo do vymazaného pekáčku. Přikryjte fólií a nechte ještě asi 30-40 minut nakynout (zhruba o polovinu).
- Mezitím si rozhřejte troubu na 185°C. Pečte zhruba 20-25 minut dozlatova.
Napsat komentář