• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Arašídové rolky s čokoládou

12 května, 2022 od elikatesy

Byla jsem teď skoro tři měsíce bez kuchyně. To utrpení! 😀 Ale vážně, vaření a zejména pečení je pro mě natolik důležitá součást života, náplň času a odreagování, že to opravdu bylo těžké. Kuchyň pořád není úplně komplet, ale už je použitelná (tedy na pečení, sporák pořád nemám). 😀 A já samozřejmě hned musela upéct chleba a zadělat nejlepší kynuté. Upekla jsem skořicové motance, to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem po dlouhé době vyzkoušet i nějakou novou variaci. Volba padla na arašídové máslo. A kdo je s arašídovým máslem nejlepší kámoš? No přece čokoláda! A tak vznikly tyto arašídové rolky s čokoládou. Udělala jsem malý průzkum na instagramu jestli by byl o recept zájem a protože byl, a celkem dost, tak jej tady máte. 🙂

arašídové rolky s čokoládou

O přípravě tohoto kynutého těsta píšu ve výše zmíněném článku. Není to nic složitého. Skvělé je, že si jej můžete připravit dopředu do lednice ve větším množství a odebírat postupně. S těstem přímo z lednice se navíc dobře pracuje a nemusíte jej moc podsypávat. Doporučuju proto alespoň dvojitou dávku. 🙂

Náplň je ultra jednoduchá, nemusíte ani nechávat nic změknout. 🙂 Jen smícháte arašídové máslo, smetanu, med a špetku soli. Doporučuju použít neemulgované (přírodní) arašídové máslo. Poznáte to tak, že ve složení jsou jen arašídy a na povrchu se odděluje tuk. Rozhodně navíc hlasuju za použití křupavého arašídového másla. Případně náplň posypte navíc ještě nadrcenými nesolenými arašídy. Čokoládu, kterou náplň posypete vyberte dle svých chutí. Já poslední dobou preferuju na pečení používat zapékací čokoládu. Prodává se v pecičkách nebo v tyčinkách vhodných do pain au chocolate. Ty můžete nasekat, jako jsem to udělala já. Ptáte se, co je na zapékací čokoládě zvláštního, proč ji vlastně používat? Důvod je prostý. Při pečení si zachová tvar, ale především se na povrchu nespálí jako to umí klasická čokoláda.

Co se tvaru týče, zvolila jsem jednoduché rolky, protože těsto s kousky čokolády by se špatně motalo nějakým složitějším způsobem. Můžete je upéct klasicky, naskládané vedle sebe do pekáčku nebo takto jednotlivě ve formě na muffiny. Je to trochu úpravnější a na své si přijdou zejména milovníci “rohových” buchet (těch s opečeným okrajem). 🙂 Pokud milujete “středové” buchty, skládejte raději do pekáčku.

No co vám budu povídat, snídat po třech měsících čerstvě upečené sladké pečivo bylo velké bájo… A tyto arašídové rolky s čokoládou se moc povedly. Myslím, že brzy zadělám zas. 🙂

Tisk

Arašídové rolky s čokoládou

Počet porcí: 12 rolek

Ingredience

Kynuté těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g krupicového nebo světlého třtinového cukru
  • 10 g droždí
  • 100 g mléka nebo vody
  • 1 vejce
  • 70 g másla
  • špetka soli

Náplň

  • 200 g křupavého arašídového másla
  • 100 g 30% smetany
  • 50 g medu
  • 100 g čokolády nebo víc, dle chuti
  • velká špetka soli

Postup přípravy

  • Kynuté těsto si připravte nejlépe den předem. Všechny ingredience mějte v pokojové teplotě. Droždí rozpusťte v troše tekutiny, přidejte špetičku cukru a nechte vzejít. Zbytek tekutiny rozšlehejte s cukrem a vejcem. Obě mouky dejte do mísy robotu, přidejte špetku soli a přilijte tekutou směs a kvásek. Začněte míchat (záleží na robotu, ale většinou je lepší směs hákem trochu předmíchat ručně). Jakmile se směs jakž takž spojí, míchejte pomalu ještě asi minutu, dvě a pak pomalu začněte přidávat změklé máslo. Jakmile je máslo zapracované, hněťte pomalu ještě několik minut, dokud těsto není hladké a nelepí (můžete jej taky dopracovat v ruce). Dejte do olejem vymazané mísy, potřete i svrchu, přetáhněte igelitem (moje oblíbené je koupací čepice) a dejte na několik hodin (nejméně osm) do lednice.
  • Na náplň smíchejte arašídové máslo, smetanu, med a sůl. Čokoládu nasekejte nahrubo. Těsto vytáhněte z lednice, pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto vyválejte na obdélník zhruba 35x25cm. Potřete arašídovou náplní a posypte čokoládou. Smotejte po delší straně (ne úplně pevně) a nakrájejte na 12 kousků. Jednotlivé kousky naskládejte do vymazané formy na muffiny nebo do vymazaného pekáčku. Přikryjte fólií a nechte ještě asi 30-40 minut nakynout (zhruba o polovinu).
  • Mezitím si rozhřejte troubu na 185°C. Pečte zhruba 20-25 minut dozlatova.

Kam dál?

  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem
  • Dvojctihodné koláčeDvojctihodné koláče
  • Javorové pekanové rolkyJavorové pekanové rolky
  • Meruňkové rolky s pistáciemiMeruňkové rolky s pistáciemi
  • Ořechová babkaOřechová babka
  • Nejlepší arašídové sušenkyNejlepší arašídové sušenky

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty

Předchozí článek « Entremet tropical
Další článek: Dort s lesním ovocem a ruby čokoládou »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Pistáciové Paris-Brest. 💚 Jó, tohle je velký porno, víc myslím ani není třeba říct... 😅  ~Odpalované těsto~
80g vody
80g mléka 
65g másla 
95g hladké mouky
Špetka soli a cukru 
160g vajec  ~Craquelin~
68g másla
77g hladké mouky
77g cukru krupice  ~Pistáciová praline pasta~
170g cukru krupice
170g blanšírovaných pistácií
Semínka z 1 vanilkového lusku 
1g soli  ~Pistáciový mousseline krém~
525g mléka
Prázdný vanilkový lusk
75g cukru krupice 
120g žloutků
40g kukuřičného škrobu
20g hladké mouky 
300g másla (ideálně 84% tuku)
150g pistáciového praline  ~K dokončení~
50g pistáciového másla 
100g drcených blanšírovaných pistácií  1) Připravte craquelin. Změklé máslo smíchejte s moukou a cukrem. Vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru co nejtenčí to jde. Nechte ztuhnout v lednici. Vykrájejte 7cm kolečka a dejte do mrazáku.  2) Na odpalované těsto v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte vodu a mléko, cukr a sůl a přiveďte k varu. Naráz vsypte všechnu prosátou mouku a odpalujte dokud se na dně rendlíku nevytvoří bílá vrstvička a těsto není kompaktní.  3) Těsto přesuňte do robotu s flexi metlou a začněte pomalu míchat. Jakmile trochu zchladne, postupně přidejte vejce a ke konci kontrolujte konzistenci.  4) Těsto přesuňte do cukrářského sáčku s francouzskou řezanou špičkou vel.12. Na airmat podložku nastříkejte 12 věnečků. Na věnečky položte craquelin a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte asi 20-25minut (neotvírejte dvířka).  5) Na praline pastu utavte z cukru středně tmavý karamel. Nalijte na silikonovou podložku a nechte vychladnout. Pak nalámejte na kusy a společně s pistáciemi, vanilkou a solí rozmixujte na pastu.  6) Uvařte cukrářský krém. Mléko ohřejte s polovinou cukru a vanilkovým luskem. Žloutky prošlehejte s cukrem, přidejte škrob a mouku a promíchejte. Na směs nalijte polovinu mléka a prošlehejte. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání metličkou uvařte hustý krém (musí se provařit). Nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií a nechte vychladnout.  Pokračování v komentáři...
Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, al Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, ale já na tyto borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou dostala takovou chuť... Naštěstí mrazák sezónu nezná a borůvky v něm mám vždycky. 😊
Vláčné kynuté, svěží tvaroh, kyselkavé borůvky a spousta drobenky... Myslím, že je to asi můj nejoblíbenější koláč vůbec. 😍
Recept je na blogu, odkaz najdete ve stories. 😉
#foodblog #foodphotography #czechfoodblog #dnespecu #kynutetesto #boruvky #boruvkovykolac #drobenka
Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to zase uteklo, co? 🙈 Do školy už sice nějaký pátek nechodím, ale pořád koncem srpna cítím určitou lítost... A tak jsem si na spravení nálady upekla buchtu. Je přesně jako toto období, je to takový přechod mezi létem a podzimem... Pro letnější variantu jsem do těsta přidala citron a do drobenky vanilku a mandlové plátky. Pro podzimnější variantu můžete do těsta přidat pomeranč a do drobenky skořici a vlašské ořechy. 😊  🥧Těsto🥧
400g hladké mouky 
250g celozrnné špaldové mouky
300g mléka 
2 vejce
100g krupicového cukru 
30g droždí 
200g másla 
Sůl
Kůra z 1 citronu  V trošce teplého mléka (max 40°C) rozpusťte droždí, přidejte špetku cukru a nechte vzejít. Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr a vejce. Mouky a špetku soli dejte do mísy robotu, přidejte kvásek a tekutou směs a několik minut hněťte na minimální otáčky. Jakmile těsto začne být hezky pružné, postupně zapracujte velmi lehce povolené máslo (stačí vytáhnout asi 15 minut před použitím). Vypracuje hladké a nelepivé těsto. Nechte asi hodinu kynout. Těsto lehce vyválejte a přeneste na vymazaný plech (nebo vyložte papírem), roztáhněte až k okrajům.  🥧Náplň🥧
Asi 1kg švestek  Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na poloviny. Pokud chcete použít víc švestek, nakrájejte je na čtvrtiny a skládejte těsně vedle sebe.  🥧Drobenka🥧
180g celozrnné špaldové mouky 
120g másla 
120g cukru moučka 
50g mandlovych plátků
Vanilka  Máslo nechte změknout a pak vše prsty zpracujte v sypkou drobenku.  Švestky posypte drobenkou a pečte na 180°C asi 35-40 minut. Nechte vychladnout.  Nejlepší je koláč samozřejmě čerstvý, ale pokud zbyde (je to velký plech, tak asi zbyde...), tak jej uchovávejte v lednici (ovocné koláče celkem rychle kvasí) a před podáváním nechte dojít pokojové teploty nebo ohřejte v troubě.  #foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodstyling #foodphotography #dnespecu #svestkovykolac #drobenka #svestky #plumcrumblecake #podzimnirecepty
Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tento Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tentokrát ve spolupráci s @dianacompanycz @dianacompanysk. Jejich eshop mám moc ráda a nakupuji tam opravdu často. Mají samozřejmě nepřeberné množství oříšků a oříškových past, ale i spoustu věcí pro cukráře, třeba ovocná pyré nebo čokolády. I takové, které jinde neseženete. Ve stories vám ukážu, které produkty jsem použila na tyto tartaletky. 😊  Jahodové cheesecake tartaletky s kokosem 
(6 tartaletek vel. 8cm)  🍓Křehké těsto
125g hladké mouky
42g mandlové mouky
95g másla
35g moučkového cukru 
25g žloutků
Špetka soli 
1/2 vanilkového lusku  🍓Kokosový frangipane
35g másla 
35g cukru krupice
35g vajec
18g mandlové mouky
7g hladké mouky 
25g bio kokosu 
Kůra z 1/2 bio citronu  🍓Jahodové cremeux
100g Valrhona Fraise Inspiration 
45g jahodového pyré
3/4 listů stříbrné želatiny 
100g 35% smetany  🍓Jahodove compote
100g jahod 
17g jahodového pyré
6g citronové šťávy 
17g cukru 
1,2g pektinu NH
0,2g kyseliny citronové  🍓Cheesecake mousse
250g cream cheese
85g mascarpone
90g cukrového sirupu 
(uvařeného s 1/2 vanilkového lusku a kůrou z 1/2 bio citronu) 
3 listy želatiny 
130g 35% smetany  🍓Na dokončení
Malibu likér
Bílý velvet sprey
Bílá čokoláda
Bio kokos 
Jahody 
Bylinky  1) Na křehké těsto dejte do robotu obě mouky, cukr, studené máslo, vanilková semínka a špetku soli. Zpracujte v sypkou drobenku. Přidejte žloutky a rychle zapracujte. Hotové těsto zabalte a nechte odpočinout v lednici. 
Vyložte tartaletkové ráfky (8cm) a vraťte do lednice. 
2) Na frangipane utřete změklé máslo s cukrem, přidejte vejce. Zatřete mouku, mandlovou mouku, kokos a citronovou kůru. Frangipane nastříkejte do tartaletek a dejte péct na 175°C asi 15minut, pak stáhněte ráfky a dopečte dle potřeby. Nechte vychladnout. 
3) Na cremeux namočte želatinu do ledové vody. Čokoládu rozpusťte. Pyré ohřejte, rozpusťte v něm želatinu a vmíchejte k čokoládě. Přidejte studenou smetanu a promixujte tyčovým mixérem. Frangipane pokapejte Malibu a do tartaletek nalijte cremeux. Nechte ztuhnout.  (zbytek postupu v komentáři)
A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! 😊
Mango, mučenka, kokos a vanilka v dokonalé harmonii. 🤤 Podrobný recept samozřejmě sepíšu na blog i se všemi tipy, ale pro nedočkavce přidávám stručný recept sem. 😊  🏝Tekutý střed🏝
100g mango pyré
50g mučenka pyré
10g cukru krupice
0,5g xantany  Pyré dejte do vyšší nádoby, cukr smíchejte s xantanou, přidejte k pyré a promixujte. Nalijte do osmi důlků formy SF027 a dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Mousse🏝
120g mango pyré
100g mučenka pyré
75g cukrového sirupu
3 plátky želatiny 
185g 35% smetany  Želatinu nechte nabobtnat, cukrový sirup ohřejte a rozpusťte v něm želatinu. Přidejte k pyré a když má směs asi 30°C, vmíchejte do měkkých špiček ušlehanou smetanu. Z části naplňte formu Essenziale 80, roztáhněte po stranách, vložte střed a doplňte zbylou mousse. Dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Kokosová rocher poleva🏝
100g Passion Inspiration Valrhona
100g bílé čokolády 
75g neutrálního oleje
50g bio kokosu  Čokolády rozpusťte s olejem a vmíchejte kokos.  🏝Kokosová namelaka🏝
135g bílé čokolády
70g kokosového mléka
1 plátek želatiny
70g kokosového mléka + 50g 35% smetany 
20g kokosového másla 
1 vanilka  Želatinu nechte nabobtnat, čokoládu rozpusťte a první část kokosového mléka ohřejte. V mléce rozpusťte želatinu a postupně vmíchejte k čokoládě. Přidejte studené kokosové mléko a smetanu, rozpuštěné kokosové máslo a vanilku a promixujte. Potáhněte fólií a nechte zkrystalizovat v lednici.  🏝Mango mučenka gel🏝
60g mango pyré 
20g mučenka pyré 
5g cukru krupice 
0,9g agaru  V cukru rozmíchejte agar, přidejte k pyré a přiveďte k varu. Potáhněte fólií a nechte ztuhnout. Rozmixujte.  🏝Sestavení🏝
Mousse nechte rozmrazit v lednici. Nahoru nastříkejte namelaku a dovnitř dejte na kostičky nakrájené mango smíchané s trochou gelu. Dozdobte bylinkou.  Formy, želatinu a pyré koupíte na @pastry.cz 
Čokoládu Valrhona Inspiration, bio kokos, pyré, xantanu a agar koupíte na @dianacompanycz  #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie  #francouzskacukrarina #foodblog #czechfoodblog #moussedessert #silikomart #mango #coconut #passiofruit
Tyhle ovocné tartaletky z loňska vám musím př Tyhle ovocné tartaletky z loňska vám musím připomenout. Ovocné tartaletky jsou totiž snad můj nejoblíbenější dezert. 😊 A tyhle jsou vážně vyladěné, křehké mandlové těsto, hedvábný vanilkový cukrářský krém, svěží ovocné cremeux a k tomu spousta čerstvého ovoce. 🤤
Odkaz vám hodím do stories nebo googlete "ovocné tartaletky elikatesy". 😉
Fresh berries tartlets. Crispy páté sucree, smooth vanilla créme pat, berry cremeux and fresh fruit. 🍓🫐
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #tartaletky #tartlets #letnidezert #dnespecu #berrytartlets
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy