• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Jahodové koláče

25 června, 2021 od elikatesy

Jahodová sezóna si žádá nový jahodový recept. 🙂 Na blogu už jich pár je. Jen z loňska třeba tento krásný koláč nebo snadné jahodové drobenkové řezy. Chvilku jsem tedy přemýšlela, co připravím letos. Nakonec volba padla na jahodové koláče z kynutého těsta s tvarohem a s mandlovou drobenkou.

jahodové koláče

Recept není nijak složitý, ale časově trošku náročnější. A proto je fajn, že si přípravu můžete rozložit do dvou dnů. Kynuté těsto lze totiž připravit předem a nechat jej kynout pomalu v lednici. Dokonce mu to i prospěje! Stejně tak si můžete dopředu připravit i tvaroh a drobenku. Další den už to je rychlovka. 🙂

Kynuté těsto je snadné, opravdu. Stačí když dodržíte pár pravidel. Mějte suroviny v pokojové teplotě a máslo pořádně změklé. Z droždí, trochy vlažného mléka (tělesná teplota, ne teplejší, ať droždí nespaříte) a špetky cukru připravte kvásek a nechte vzejít. Tento krok je dobrý zejména proto, že zjistíte, jestli droždí opravdu funguje ještě předtím, než jej smícháte se všemi surovinami. 🙂

Pak všechny ingredience krom másla smíchejte v robotu a vypracujte těsto. Postupně přidejte máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Ale pozor, pokud těsto zpracováváte v robotu, je hotové poměrně rychle a je velmi snadné jej přepracovat, zvlášť pokud máte lepší robot typu Kenwood či Kitchen Aid.. Přepracované kynuté těsto se trhá a je tuhé, protože lepek je natažený na maximum a ztratil svou sílu. Po upečení bývá přepracované těsto tuhé a tvrdé. V ruce se vám to skoro určitě nestane, ale v robotu stačí chvilka nepozornosti. Já jej v Kitchen Aidu zpracovávám na rychlost 2 asi 6-8 minut. Pak ještě trošku pohladím ručně a je to.

K drobence a tvarohové náplni toho není moc co říct. Prostě vše smícháte. 🙂 Snad jen pár slov k ingrediencím. Na tvarohovou náplň určitě použijte tvaroh ve staniolu, tvaroh ve vaničce je příliš řídký a těsto by vám promáčel. Na drobenku jsem zkombinovala celozrnnou špaldovou a mandlovou mouku a domácí vanilkový cukr. Pokud chcete, můžete k drobence navíc přidat ještě hrst mandlových plátků. Hezky to křupne. 🙂

Jahody jsou pro mě takové synonymum léta a pohody. A myslím, že nejlíp chutnají venku. Tyto jahodové koláče si proto užijte na zahradě nebo alespoň na balkoně. A nebo si je můžete upéct třeba na výlet do ranečku. 🙂

jahodové koláče

Tisk

Jahodové koláče

Počet porcí: 24 koláčů

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 325 g plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 200 g másla
  • 30 g droždí
  • 100 g krupicového nebo světlého třtinového cukru
  • špetka soli
  • vejce na potření

Tvarohová náplň

  • 500 g tvarohu v kostce
  • 2 žloutky
  • 100 g krupicového nebo světlého třtinového cukru
  • vanilka a/nebo citronová kůra z bio citronu
  • asi 500 g jahod

Drobenka

  • 160 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 75 g vanilkového moučkového cukru
  • 100 g másla

Postup přípravy

  • Začněte přípravou těsta, klidně den či dva dopředu. Máslo, mléko, droždí a žloutky si vytáhněte z lednice alespoň hodinu předem. Navažte si i ostatní suroviny. Droždí, špetku cukru a trochu vlažného mléka rozmíchejte a nechte asi 10 minut vzejít. Mouku dejte do velké mísy a přidejte nastrouhanou kůru z citronu. Ve zbytku mléka rozmíchejte žloutky a cukr a společně s kváskem přilijte k mouce. Zlehka promíchejte (abyste neviděli žádnou suchou mouku) a v robotu s hákem hněťte asi 3 minuty, přidejte změklé máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přesuňte do mísy vymazané olejem, potřete i svrchu, přetáhněte fólií a dejte kynout do lednice (přes noc nebo klidně i na den či dva).
  • Připravte si tvarohovou náplň a drobenku, obojí můžete i předem. Na tvaroh jednoduše rozmíchejte tvaroh s cukrem, žloutky, vanilkou a citronovou kůrou. Směsí naplňte cukrářský sáček a uložte do lednice. Připravte si i drobenku. Máslo nechte změknout a pak společně se zbytkem ingrediencí špičkami prstů propracujte do konzistence vlhkého písku. Pokud drobenku připravujete předem, taky ji uložte do lednice.
  • Až budete chtít koláče upéct, omyjte a nakrájejte jahody a odložte stranou. Těsto rozdělte na kousky o velikosti zhruba 55g, vykoulejte kuličky a nechte asi 10 minut odpočinout. Kuličky přesuňte na plech, střed zploštěte (třeba skleničkou) a okraje potřete rozšlehaným vajíčkem. Střed vyplňte tvarohem a jahodami a nakonec posypte drobenkou. Přikryjte a nechte kynout, dle teploty u vás doma asi tři čtvrtě hodiny až hodinu.
  • Pečte na 180°C asi 20-25 minut dozlatova.

Kam dál?

  • Jahodové drobenkové řezyJahodové drobenkové řezy
  • Jahodový koláč s pistáciemiJahodový koláč s pistáciemi
  • Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohemBorůvkový koláč s drobenkou a tvarohem
  • Broskvový koláč s drobenkouBroskvový koláč s drobenkou
  • Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala FraisierTvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier
  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: drobenka, jahody, kynuté těsto, mandle, tvaroh, vanilka

Předchozí článek « Chřestový quiche
Další článek: Makronky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy