• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Koláč s vlašskými ořechy a kořením

20 listopadu, 2019 od elikatesy

Tento kořeněný koláč s vlašskými ořechy je tak typicky podzimní a svádivě hřejivý… Krásně se v něm snoubí jemné vlašské ořechy, pomerančová kůra, skořice a kardamom. Ořechů je v něm opravdu spousta, jak v těstě, které je díky nim krásně vláčné, tak jako křupavá posypka.

Můj motiv pro pečení tohoto koláče byl poměrně prozaický, potřebovala jsem se zkrátka zbavit loňských ořechů. A tak jsem hledala recept, kde jich využít maximum a narazila jsem na řecký koláč Karidopita. Recept jsem si ale samozřejmě trochu upravila, taková ta moje klasika. Ubrala jsem cukr, přidala celozrnnou mouku a část másla nahradila jogurtem. A výsledek mě opravdu nadchnul! Ať už máte čerstvé ořechy nebo stejně jako já potřebujete uvolnit místo pro letošní úrodu, tento koláč je opravdu skvělá volba.
koláč s vlašskými ořechy

Těsto na tento koláč je třené a použila jsem v něm třtinový cukr muscovado a špaldovou celozrnnou mouku. Pro odlehčení a vláčnost jsem přidala trochu jogurtu. Nadýchanost zajistí trojí kypření. Šleháte máslo s cukrem a žloutky, zvlášť našleháte bílky a nakonec si ještě pomůžete trochou kypřicího prášku.

Ořechy jsou jak v těstě, tak na povrchu koláče. Při pečení zezlátnou a krásně pak křupou. Tento koláč  s vlašskými ořechy skvěle chutná se šlehačkou nebo vyšlehaným mascarpone, které můžete dochutit pár kapkami pomerančové šťávy, rumu nebo špetkou vanilky. Skvěle se k němu hodí taky švestky, které můžete třeba zlehka podusit se trochou cukru. To, že se k sobě vlašské ořechy a švestky skvěle hodí dokazuje taky tento koláč, který je na blogu z loňska.

Tento koláč udělá parádu třeba na nedělním posezení u kávičky s rodinou či přáteli. Z okna pozorujte, jak se venku příroda pomalu chystá ke spánku a užívejte si tuto sladkou pohodovou dobrotu. Zahřeje vás i na duši. ❤

Tisk

Kořeněný koláč s vlašskými ořechy

Ingredience

  • 150 g másla
  • 100 g třtinového cukru muscovado
  • 50 g třtinového cukru demerara nebo cukru krupice
  • 100 g jogurtu
  • 6 vajec
  • 230 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 25 ml dobrého rumu
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů na posypání
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Máslo, vejce a jogurt si z lednice vytáhněte zhruba hodinu před přípravou. Připravte si kulatou formu o průměru 20cm a dno vyložte pečicím papírem. V misce promíchejte mleté ořechy, mouku, skořici, kardamom, kypřicí prášek, jedlou sodu a špetku soli. Troubu předehřejte na 160°C (140°C horkovzduch).
  • Změklé máslo utřete společně s cukrem muscovado do pěny. Po jednom přidejte žloutky a vždy nechte důkladně zašlehat. Přidejte 2 lžíce suché směsi, promíchejte a vmíchejte jogurt, pomerančovou kůru a rum.
  • V čisté míse začněte šlehat bílky, postupně přidejte cukr demerara a vyšlehejte v pevný sníh. K máslovému základu těsta vmíchejte suchou směs a nakonec opatrně nadvakrát bílkový sníh.
  • Hotové těsto přelijte do formy, posypte nasekanými vlašskými ořechy a vložte do trouby. Pečte asi 50-60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvíli zchladnout, vyřízněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
  • Dýňový koláč s pekanovými ořechyDýňový koláč s pekanovými ořechy
  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: celozrnné, koláč, koření, vlašské ořechy

Předchozí článek « Švestkové drobenkové řezy
Další článek: Banánové blondies »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy