Tento kořeněný koláč s vlašskými ořechy je tak typicky podzimní a svádivě hřejivý… Krásně se v něm snoubí jemné vlašské ořechy, pomerančová kůra, skořice a kardamom. Ořechů je v něm opravdu spousta, jak v těstě, které je díky nim krásně vláčné, tak jako křupavá posypka.
Můj motiv pro pečení tohoto koláče byl poměrně prozaický, potřebovala jsem se zkrátka zbavit loňských ořechů. A tak jsem hledala recept, kde jich využít maximum a narazila jsem na řecký koláč Karidopita. Recept jsem si ale samozřejmě trochu upravila, taková ta moje klasika. Ubrala jsem cukr, přidala celozrnnou mouku a část másla nahradila jogurtem. A výsledek mě opravdu nadchnul! Ať už máte čerstvé ořechy nebo stejně jako já potřebujete uvolnit místo pro letošní úrodu, tento koláč je opravdu skvělá volba.
![]()
Těsto na tento koláč je třené a použila jsem v něm třtinový cukr muscovado a špaldovou celozrnnou mouku. Pro odlehčení a vláčnost jsem přidala trochu jogurtu. Nadýchanost zajistí trojí kypření. Šleháte máslo s cukrem a žloutky, zvlášť našleháte bílky a nakonec si ještě pomůžete trochou kypřicího prášku.
Ořechy jsou jak v těstě, tak na povrchu koláče. Při pečení zezlátnou a krásně pak křupou. Tento koláč s vlašskými ořechy skvěle chutná se šlehačkou nebo vyšlehaným mascarpone, které můžete dochutit pár kapkami pomerančové šťávy, rumu nebo špetkou vanilky. Skvěle se k němu hodí taky švestky, které můžete třeba zlehka podusit se trochou cukru. To, že se k sobě vlašské ořechy a švestky skvěle hodí dokazuje taky tento koláč, který je na blogu z loňska.
![]()
Tento koláč udělá parádu třeba na nedělním posezení u kávičky s rodinou či přáteli. Z okna pozorujte, jak se venku příroda pomalu chystá ke spánku a užívejte si tuto sladkou pohodovou dobrotu. Zahřeje vás i na duši. ❤
Kořeněný koláč s vlašskými ořechy
Ingredience
- 150 g másla
- 100 g třtinového cukru muscovado
- 50 g třtinového cukru demerara nebo cukru krupice
- 100 g jogurtu
- 6 vajec
- 230 g mletých vlašských ořechů
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky kardamomu
- kůra z 1 pomeranče
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 25 ml dobrého rumu
- 100 g nasekaných vlašských ořechů na posypání
- špetka soli
Postup přípravy
- Máslo, vejce a jogurt si z lednice vytáhněte zhruba hodinu před přípravou. Připravte si kulatou formu o průměru 20cm a dno vyložte pečicím papírem. V misce promíchejte mleté ořechy, mouku, skořici, kardamom, kypřicí prášek, jedlou sodu a špetku soli. Troubu předehřejte na 160°C (140°C horkovzduch).
- Změklé máslo utřete společně s cukrem muscovado do pěny. Po jednom přidejte žloutky a vždy nechte důkladně zašlehat. Přidejte 2 lžíce suché směsi, promíchejte a vmíchejte jogurt, pomerančovou kůru a rum.
- V čisté míse začněte šlehat bílky, postupně přidejte cukr demerara a vyšlehejte v pevný sníh. K máslovému základu těsta vmíchejte suchou směs a nakonec opatrně nadvakrát bílkový sníh.
- Hotové těsto přelijte do formy, posypte nasekanými vlašskými ořechy a vložte do trouby. Pečte asi 50-60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvíli zchladnout, vyřízněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Napsat komentář