• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Kynutý švestkový koláč

16 září, 2024 od elikatesy

Kynuté těsto a ovocné moučníky, to jsou dva z mých oblíbených dezertů. A kynuté s ovocem? To je přece úplně nejlepší! 🙂 I když já kynuté a zejména to s ovocem neberu ani tak jako dezert, ale spíš jako snídani… Byť jsem ještě nedávno sdílela letní ovocné dezerty, je načase si přiznat, že léto už je nejspíš za námi. A čím se teď na začátku podzimu nejlépe zahřát? Samozřejmě pečením! Upečte si třeba kynutý švestkový koláč a dejte si jej s horkým čajem? Hned vám bude tepleji. 🙂

kynutý švestkový koláč

Kynuté prakticky vždy dělám částečně z celozrnné mouky. Za mě má tak těsto lepší, bohatější chuť. A samozřejmě je fajn i ta trocha vlákniny, co tím do moučníku vpašujete. 🙂 Příprava kynutého není složitá, ale je zde několik zásad, které se vyplatí dodržet.

Aby vám kynuté těsto dobře vykynulo, potřebujete droždí. To je asi jasné. 🙂 Já raději používám čerstvé droždí. Zkontrolujte datum spotřeby (prošlé droždí ztrácí sílu, případně nekyne vůbec). Pokud si chcete sílu droždí potvrdit, připravte kvásek. Teoreticky to není nutné, ale ověříte si, že droždí funguje, než ho přidáte ke všem ostatním surovinám. Při přípravě kvásku dejte velký pozor, aby mléko, v němž droždí rozmícháte bylo opravdu jen vlahé a ne horké. Vysoká teplota kvasinky zabije a máte po droždí. Do mléka jednoduše strčte prst. Necítíte nic? Super, mléko má zhruba okolo 35°, což je ideální.

V trošce mléka droždí rozmíchejte, přidejte špetičku cukru a nechte na teplém místě zhruba 10 minut vzejít (čas záleží na teplotě okolí). Pokud krásně bublá a objem se zněkolikanásobil, droždí je aktivní a můžete jej směle použít. Do mísy robotu dejte mouku a sůl a v mističce prošlehejte zbylé mléko, vejce a cukr. Tím si zajistíte, že se cukr hezky rozpustí už předem a lépe se do těsta zapracuje. Tekutinu a kvásek přidejte k mouce a na nízké otáčky zpracujte hákovým nástavcem. Ne jen tak hala bala, ale hezky do hladka. Já většinou základ těsta nechávám míchat zhruba 10 minut.

kynutý švestkový koláč

Teprve pak začnete přidávat máslo, ne rozblemcané nebo skoro rozpuštěné máslo. Ale máslo buď přímo z lednice nebo jen opravdu lehce povolené (můžete ho vytáhnout třeba ve chvíli, kdy začínáte těsto míchat). Je pak většinou potřeba robot několikrát zastavit a máslo ze stěn mísy seškrábnout zpět do těsta. Jakmile je máslo hezky zapracované a těsto hebké, máte hotovo. U těst s přídavkem celozrnné mouky se trochu hůř provádí okénkový test, ale zkusit to můžete. Já těsto po přidání másla míchám většinou na nejnižší otáčky ještě asi 12-15 minut.

Těsto většinou nechám zhruba hodinu kynout na lince, pak vytlačím vzduch, potřu olejem, přikryju koupací čepicí a uložím přes noc do lednice. Lednicové kynuté není nutné, ale těstu prospěje a navíc jste pak časově flexibilní. 🙂 Den předem připravuji i drobenku a další den mě tak čeká jen nakrájení ovoce, vyválení těsta a pečení.

kynutý švestkový koláč

Švestky jsou podle mě jeden z druhů ovoce, co lépe chutnají tepelně upravené. A tento kynutý švestkový koláč je toho důkazem. Ostatně, mám už na blogu několik švestkových receptů. Zkuste třeba i tyhle jednotlivé koláče. A nebo třeba tento koláč. Nebo tento. 🙂

P.S. Kynuté moučníky jsou samozřejmě nejlepší čerstvé, ale pokud vám tento koláč náhodou zbyde, což asi zbyde, uchovávejte jej v lednici. Ovocné koláče v pokojové teplotě poměrně rychle kvasí. Před podáváním nechte dojít pokojové teploty nebo jej vložte na chvíli do trouby rozehřáté na 100°C.

Tisk

Kynutý švestkový koláč

Ingredience

Kynuté těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 280 g mléka
  • 2 vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 170 g másla
  • sůl
  • kůra z 1 bio citronu

Náplň

  • 1-1,5 kg švestek

Drobenka

  • 180 g celozrnné špaldové mouky
  • 120 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 50 g mandlových plátků
  • vanilka

Postup přípravy

  • Nejdřív si připravte kynuté těsto. Mléko ohřejte zhruba na 35°C. V trošce mléka rozmíchejte droždí a špetku cukru a dejte na teplé místo vzejít. V míse robotu smíchejte obě mouky a sůl. V misce prošlehejte zbytek mléka, vejce a cukr.
  • K mouce vlijte kvásek, mléko s vejci a cukrem a přidejte citronovou kůru. Na pomalé otáčky zpracujte do hladka, zhruba 10 minut. Pak postupně přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a vypracujte hladké těsto (zhruba 10-15 minut na pomalé otáčky). Robot dle potřeby zastavujte a máslo seškrábněte ze stěn mísy.
  • Hotové těsto přikryjte a nechte zhruba hodinu kynout. Pak vytlačte vzduch, zabalte do bochánku, potřete olejem, dejte do mísy, přikryjte a nechte v lednici do dalšího dne.
  • Na drobenku špičkami prstů zpracujte změklé máslo, mouku, cukr a vanilku do sypké drobenky. Přidejte mandlové plátky. Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte.
  • Těsto rozválejte do obdélníku. Plech klasické velikosti vyložte pečicím papírem nebo důkladně vymažte a vysypte moukou a přeneste na něj těsto. Prsty roztlačte do všech stran. Těsto poklaďte švestkami řezem nahoru (pokud chcete použít víc švestek, nakrájejte je na čtvrtiny) a posypte drobenkou. Přikryjte a nechte ještě zhruba půl hodiny až hodinu dokynout.
  • Vložte do trouby rozpálené na 180°C a pečte asi 35-40 minut.

Kam dál?

  • Švestkové koláče s vlašskými ořechyŠvestkové koláče s vlašskými ořechy
  • Obrácený švestkový koláčObrácený švestkový koláč
  • Skořicový cheesecake se švestkamiSkořicový cheesecake se švestkami
  • Švestkové drobenkové řezyŠvestkové drobenkové řezy
  • Švestkový koláč s vlašskými ořechyŠvestkový koláč s vlašskými ořechy
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: drobenka, kynuté těsto, mandle, švestky

Předchozí článek « Jogurtová mousse s meruňkami a pistáciemi
Další článek: Ořechové pletence »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy