• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Skořicový cheesecake se švestkami

23 září, 2021 od elikatesy

Tento podzimně laděný skořicový cheesecake se švestkami vám prozáří nastávající pošmourné dny. Kombinace a kontrast máslového podkladu, sametově hladkého krému se skořicí, nakyslých švestek s vůní pomeranče a křupavých mandlových plátků je prostě skvělá.

skořicový cheesecake

Cheesecake není nic složitého, ale je potřeba dodržet pár pravidel. Začneme podkladem. U podkladu je vlastně jen jedno pravidlo a to, že je potřeba použít kvalitní máslové sušenky. Žádné bebečka s máslovou příchutí. Máslové sušenky seženete třeba v Lidlu nebo Marks & Spencer. Nebo si je snadno upečete. Stačí smíchat 300g hladké mouky (klidně z části nebo komplet celozrnnou špaldovou), 200g studeného másla a 100g moučkového cukru, nechat ztuhnout a nakrájet. Sušenky se pečou zhruba na 170°C dozlatova. Můžete si taky schovávat upečené zbytky těsta na křehké koláče (buď v mrazáku, vzduchotěsné krabici nebo zavakuované) a pak je používat právě na tyto účely. 🙂

To bychom měli základ, ale cheesecake je samozřejmě hlavně o krému. Aby byl krém krásně sametový a hladký, musíte dodržet tři podmínky. Použít dobrý a tučný krémový sýr (light výrobky nebrat), do krému nevmíchat příliš vzduchu (takže míchat pomalu a určitě nešlehat) a především nepřepéct.

Já používám spíš české smetanové sýry bez stabilizátorů (Lučina, některá žervé), než Philadelphii, která je dražší a obsahuje stabilizátory. Jsou ale trochu jiné, chuťově i strukturou, takže záleží na vás, co preferujete. 🙂

Cheesecake peču ve vodní lázni. Pokud z toho máte obavy, můžete dát alespoň rendlík s vroucí vodou na dno trouby. Upečený cheesecake je pevný po okrajích, ale uprostřed se stále ještě trochu třepe. Neprospívají mu teplotní šoky. Proto se po upečení nechává chladnout v pootevřené troubě a před přesunutím do lednice musí cheesecake vychladnout úplně.

skořicový cheesecake

Vzhledem k tomu, že je to skořicový cheesecake, doporučuji použít opravdu kvalitní pravou skořici. Možná jste o tom ještě neslyšeli, ale pravá skořice je tzv. cejlonská, ze Srí Lanky, která je jemná a nasládlá. Skořice, která se u nás běžně používá je indonéská, která má trochu jinou chuť i vůni. Je intenzivnější a štiplavější s lehce hořkou dochutí. Indonéská skořice má ale vysoký obsah kumarinu, což je přírodní toxin, který může být ve vysokých dávkách škodlivý. Cejlonská skořice jej obsahuje jen ve stopovém množství.

Švestky na ozdobu, to je trochu oříšek. Já je pekla natřikrát… 😀 Je tam totiž velmi tenká hranice mezi fází „ještě chvilku“ a „jejda, švestková marmeláda“. Raději je upečte míň, stačí opravdu jen pár minut. Pokud máte opravdu hezky zralé a sladké švestky, můžete je jen zlehka pocukrovat a oflambovat pistolí nebo krátce zapéct pod grilem. Ale pokud je náhodou upečete do marmelády, tak je nemusíte mít ozdobně vyskládané jako na obrázku. Zkrátka švestky přidáte na talířek jako přeliv a budete se tvářit, že přesně tak to mělo být. 😉

skořicový cheesecake

A to je vše. Jak říkám, nic složitého. 🙂 Pokud toužíte po jednoduchém krémovém dezertu v podzimním ladění, tento skořicový cheesecake se švestkami je skvělá volba.

Tisk

Skořicový cheesecake se švestkami

Ingredience

Sušenkový základ

  • 150 g máslových sušenek
  • 75 g mandlové mouky
  • 75 g másla

Cheesecake krém

  • 750 g krémového sýra
  • 120 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 2 lžičky cejlonské skořice
  • 100 g 30% smetany
  • 45 g rumu Legendario

Pečené švestky a na ozdobu

  • asi 500 g švestek
  • 1-2 lžíce cukru
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1-2 lžíce mandlových plátků

Postup přípravy

  • Krémový sýr a vejce si z lednice vytáhněte alespoň hodinu před přípravou, aby měli pokojovou teplotu. Připravte si formu o velikosti 24cm, dno vyložte papírem a formu velmi důkladně obalte alobalem.
  • Na podklad rozdrťte sušenky, přidejte mandlovou mouku a změklé máslo a prsty či v robotu zpracujte na drobenku. Natlačte na dno formy a dejte ztuhnout do lednice. Troubu předehřejte na 170°C.
  • Na náplň dejte do robou s K-nástavcem krémový sýr, cukr a skořici a začněte pomalu míchat. Postupně po jednom zapracujte vejce a nakonec přidejte smetanu a rum a promíchejte. Možná budete muset robot párkrát zastavit a seškrábnout stěrkou stěny. Jakmile je krém hladký, s mísou párkrát klepněte, abyste se zbavili případných bublin.
  • Formu se sušenkovým základem položte na plech, do formy vlijte krém a vložte do trouby. Na plech nalijte asi 1-2 cm vroucí vody. Pečte zhruba 50 minut. Krém by měl být po okrajích ztuhlý, ale uprostřed se stále trochu třepat. Ke konci kontrolujte a pokud by cheesecake začal praskat, hned troubu vypněte.
  • Jakmile troubu vypnete, pootevřete dvířka a zajistěte je vařečkou. Nechte cheesecake chladnout v troubě asi hodinu. Pak jej vytáhněte, nechte zcela vychladnout a pak dejte do lednice, kde cheesecake necháte ztuhnout přes noc.
  • Švestky rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Troubu rozehřejte na 200°C, švestky nasypte na plech, trochu pocukrujte a přidejte kůru z pomeranče. Vložte do trouby a pečte několik minut, aby švestky trošku změkly, ale nerozvařily se úplně. Nechte vychladnout.
  • Švestky naskládejte na cheesecake a posypte plátky mandlí, případně i pomerančovou kůrou z pečení švestek.

Kam dál?

  • Obrácený švestkový koláčObrácený švestkový koláč
  • Polentový koláčPolentový koláč
  • Javorové pekanové rolkyJavorové pekanové rolky
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem
  • Dýňový koláč s krémovým sýremDýňový koláč s krémovým sýrem

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: cheesecake, krémový sýr, mandle, pomeranč, skořice

Předchozí článek « Mille feuille s čokoládou a praline
Další článek: Hruškové tartaletky s karamelem a lískovými ořechy »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy