• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy

21 listopadu, 2018 od elikatesy

Dá se říct, že prakticky vždycky snídám nasladko. Výjimku tvoří snídaně v hotelech a když mám kocovinu. To si občas dám i vajíčko. 🙂 Tyto situace ale nenastávají příliš často a tak většinou střídám ovesné kaše, granoly a nejrůznější sladké pečivo. Ale tím samozřejmě nemyslím, že bych si kupovala koblihy nebo koláčky v obchodě. Raději si něco dobrého, lehce sladkého a lehce zdravého upeču doma. Třeba tento snídaňový špaldový chlebíček.

špaldový chlebíček

Moc mě poslední dobou baví inspirace blízkým východem a snad nejčastěji si prohlížím kuchařky Ottolenghiho a Honey & Co. Ottolenghiho asi představovat nemusím, ostatně už jsem o něm psala několikrát (třeba tady) a jeho kuchařky vychází i v češtině. Honey & Co je ale známo spíše lokálně, což je trochu škoda. Jedná se o malé bistro v Londýně a vaří se zde jídla inspirovaná právě blízkým východem. Ostatně manželé, kteří Honey&Co založili pochází z Izraele a v kuchyni svůj původ rozhodně nezapřou. Naopak, svůj původ v kuchyni spíš oslavují. Podnik si hned po otevření získal obrovskou popularitu svou neformální rodinnou atmosférou a samozřejmě taky skvělým jídlem. Od té doby otevřeli další dvě pobočky a vydali tři kuchařky.  A právě při listování jednou z nich jsem narazila na podobný chlebíček, jako je ten, který najdete i v tomto článku. Receptem jsem se inspirovala, ale opět jsem docela podstatně upravovala (např. jsem použila celozrnnou mouku a ovesné vločky a vynechala cukr).

Toto není buchta, je to opravdu spíš chlebík, byť nekynutý, kypřený jen práškem do pečiva a jedlou sodou, tedy tzv. quick bread. Nejvíc mi chutnal otoastovaný a potřený máslem. Není příliš sladký a krásně voní po skořici, pomeranči a kardamomu. Lehce v něm štipká zázvor a v každém soustu křupou vlašské oříšky. Vše krásně doplňují datle svou jemnou sladkostí. Ale pozor, to platí pouze tehdy, když použijete kvalitní šťavnaté nedoslazované datle, nejlépe medjool. Jsou dražší a nekoupíte je všude, ale stojí za to. Pokud datle nemáte rádi, ale vždy jste měli pouze ty „obyčejné“ z obchodu, zkuste to znovu s medjoolkami. Já taky dřív datle ráda neměla, ale tyto můj názor změnily. Zajímavou alternativou by ale mohly být i sušené fíky nebo švestky. Pokud zkusíte, dejte vědět, jaké to bylo. 🙂

Tisk

Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy

Ingredience

  • 150 g mléka
  • 150 g medu
  • 75 g másla
  • 180 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 1 lžička skořice
  • špetka zázvoru
  • špetka kardamomu
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 100 g datlí medjool
  • 100 g vlašských ořechů
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

Postup přípravy

  • Připravte si menší chlebíčkovou formu (já mám 20x10cm), vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170°C (150°horkovzduch).
  •  Datle vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Mléko a máslo společně pomalu zahřejte, až se máslo rozpustí. Zvyšte plamen a přiveďte k varu. Ihned odstavte a přidejte med, datle a pomerančovou kůru. Promíchejte a nechte vychladnout.
  • Mezitím si ve velké smíchejte veškeré suché ingredience, tedy mouku, ovesné vločky, koření, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. Ořechy nasekejte nahrubo a přidejte do mísy. 
  • K suchým ingrediencím přilijte zchladlou datlovou směs a zlehka promíchejte, dokud se vše nespojí. Těsto přelijte do formy a pečte asi 50min až hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
  • Vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce. Podávejte jen tak nebo s máslem či medem. Skvěle chutná otoastovaný. 

Kam dál?

  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Cuketový chlebíčekCuketový chlebíček
  • Cukr a alternativní sladidlaCukr a alternativní sladidla

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: bez cukru, celozrnné, datle, koření, med, vlašské ořechy

Předchozí článek « Pečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkem
Další článek: Perníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechy »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Naďa Pavlíková

    22 listopadu, 2018 at 10:32 am

    Eliško,
    téměř všechny recepty jsem vyzkoušela a musím jen chválit. N

    Odpovědět
    • elikatesy

      24 listopadu, 2018 at 3:21 pm

      Moc děkuji, to je milé slyšet. 🙂

      Odpovědět
  2. Květka

    7 března, 2022 at 2:04 pm

    Krasny den,budu zkouset Vas prvni recept,a to tento chlebik,a rada bych se optala,na kolik stupnu v horkovzdusne troube to bezne pecete? Abych si chlebik nevysusila 😉 Diky moc a prima den preji! 😉

    Odpovědět
    • elikatesy

      7 března, 2022 at 6:57 pm

      Většinou peču spíš na horní a dolní ohřev, na horký vzduch bych jej pekla na 150-160st. Neočekávejte ale vláčný a „mokrý“ chlebík jako banánový nebo třeba čokoládový s cuketou, tento chlebíček patří spíš k těm sušším a podle mě je nejlepší otoastovaný s máslem a medem. Pokud ale chcete ultra vláčnou dobrotu s datlemi a ořechy, mrkněte na banánové muffiny s datlemi a vlašskými ořechy. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy