• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Banánový chléb s hnědým máslem

12 dubna, 2019 od elikatesy

Některá slovní spojení je skoro škoda překládat.. Třeba právě banánový chléb s hnědým máslem nezní ani zdaleka tak hezky jako Brown Butter Banana Bread. Tak krásná aliterace! 🙂 Ale ať už to nazveme jakkoliv, jisté je, že tenhle chlebíček je opravdu super!

Možná už jsem s těmi banány trošku otravná, ale pevně věřím tomu, že mít dostatečnou zásobu jednoduchých receptů, ve kterých zužitkujete přezrálé banány se opravdu hodí. Už jsem sice přidala dva recepty na banánový chlebíček (a minimálně ještě jeden mám v plánu), celozrnný s medem a ořechy a snídaňový s lněným semínkem, ale nemůžu vás ochudit ani o tento, dá se říct základní, čistý banánový chlebíček. Ale především vám dnes představím nový trik, o kterém ode mě ještě rozhodně párkrát uslyšíte. Pravděpodobně hned v příštím receptu. 🙂

banánový chléb

Ten trik spočívá v másle. Ach máslo, jak já miluju máslo… Máslo je pro mě absolutní základ pečení i vaření. Upřímně, mohla bych docela šťastně žít jen o dobrém kváskovém chlebu se soleným máslem. No dobře, ještě bych k tomu potřebovala ovoce a zeleninu. A sýr. A víno. Ale to by mi fakt stačilo. 🙂

S máslem se dá dělat tolik věcí… Víte, co je to hnědé máslo? Ne? Tak to musíte určitě napravit. Příprava je velmi jednoduchá a jediné úskalí spočívá v tom jej nespálit. 🙂 Máslo rozpustíte a za občasného promíchání (nejlépe metličkou) pomalu zahříváte dál, dokud se mléčné bílkoviny neoddělí a následně nezkaramelizují. Máslo se nádherně rozvoní. Ne nadarmo se mu ve francouzštině říká beurre noisette, tedy lískooříškové máslo. Takto připravené máslo můžete použít jako přeliv přes rybu, pokapat jím jemnou krémovou polévku (např. z květáku či celeru), promíchat s těstovinami či napařenou zeleninou nebo použít při přípravě míchaných vajíček či omelety.

Taky je toto máslo skvělé na pečení. Tradičně se používá například do těsta na madlenky. Možná si říkáte, že je to zbytečná práce navíc, ale vážně ne. Pokud jej použijete jako dochucovadlo (například právě na pastu nebo k vajíčkům, budete určitě překvapeni, jak skvělou věc jste objevili. V pečených dobrotách jej sice neucítíte nějak výrazně, ale dodá hloubku a intenzitu chutí i vůní. Budete zkrátka přemýšlet, proč je to tak dobré, ale nebudete moct přijít na nic konkrétního. Tak co, už jsem vás přesvědčila, že to stojí za to? 🙂

Tento banánový chléb je celkem variabilní. Můžete použít kompletně bílou či kompletně celozrnnou mouku nebo jakoukoliv jejich kombinaci. Můžete použít bílý krupicový cukr nebo světlý muscovado cukr (muscovado cukr je lepší, protože dodá plnější, lehce karamelovou chuť, která k hnědému máslu skvěle ladí) v množství od 90g do 120g. Zkoušela jsem i míň, ale chlebíček byl pak docela suchý. S 90g je vláčný, ale nepřeslazený, 120g je pro ty, co to raději klasicky sladké. Máslo můžete použít v kombinaci s jogurtem pro kaloricky trošku odlehčenou verzi nebo jogurt vynechat a použít 180g másla. A pokud se chcete ještě trochu víc rozšoupnout, tak můžete přidat nasekané ořechy (nejlépe vlašské či pekanové) nebo kousky čokolády. Ale zkuste to i bez nich, ty nejjednodušší věci jsou občas ty nejlepší…. A tento chlebíček je vážně skvělý. Rychlý. Jednoduchý. A říkala jsem, že je skvělý? 🙂

banánový chléb

Tisk

Banánový chléb s hnědým máslem

Ingredience

  • 280 g mouky celozrnné špaldové či hladké
  • 90 g světlého muscovado cukru
  • 125 g másla
  • 3 vejce
  • 3-4 přezrálé banány dle velikosti
  • 60 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkový extrakt

Postup přípravy

  • Začněte přípravou másla. Nakrájejte jej na kostičky, vložte do rendlíku a pomalu rozpusťte. Mezitím si vedle připravte misku s ledovou vodou. Mírně zvyšte plamen a máslo za občasného promíchání metličkou zahřívejte, dokud mléčné bílkoviny nezkaramelizují a máslo nevoní po pražených oříšcích. Rozhodně neodcházejte a sledujte jej jako ostříž, snadno se spálí. Jakmile máslo zhnědne, rendlík zchlaďte v ledové vodě, abyste zastavili var. Přelijte do misky a nechte zchladnout, ale ne ztuhnout. V dostatečném předstihu si z lednice vytáhněte vejce a jogurt. 
  • Troubu předehřejte na 180°C a chlebíčkovou formu (25 x 10cm) si vymažte máslem a případně vyložte pečicím papírem. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí a odložte stranou. Banány rozmačkejte vidličkou. 
  • Ve větší míse prošlehejte vejce s cukrem, přidejte rozmačkané banány, jogurt, semínka z vanilkového lusku (nebo extrakt) a hnědé máslo. Opět společně prošlehejte. Přidejte mouku a důkladně promíchejte, ale snažte se těsto zbytečně nepřemíchat, aby nebylo tuhé. 
  • Těsto přesuňte do formy a pečte 50-60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvíli vychladnout ve formě, pak vyklopte a přesuňte na mřížku. Před krájením nechte zcela vychladnout. 

 

Kam dál?

  • Sablé breton s bezinkami a lesním ovocemSablé breton s bezinkami a lesním ovocem
  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem
  • Veganský banánový chlébVeganský banánový chléb
  • Banánový dort s arašídovým krémemBanánový dort s arašídovým krémem
  • Banánové blondiesBanánové blondies
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: banány, celozrnné, jogurt, máslo, vanilka

Předchozí článek « Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou
Další článek: Mrkvový dort »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Blanka

    12 dubna, 2019 at 2:56 pm

    Takže hnědé máslo je vlastně přepuštěné máslo, ne? Možná jen nepřecezené…

    Odpovědět
    • elikatesy

      12 dubna, 2019 at 3:12 pm

      Ne tak úplně. Přepuštěné máslo je o tom, že od mléčného tuku oddělíte mléčné bílkoviny a zbude vám 100% tuk. Zahřívá se jen dokud se bílkoviny a tuk neoddělí a bílkoviny v podobě pěny se z tuku sbírají. Hnědé máslo je o tom, že tyto mléčné bílkoviny neoddělujete, ale naopak je necháte v tuku zkaramelizovat (opravdu do hněda) a tím se vše krásně ochutí. Přepuštěné máslo má vcelku neutrální chuť, hnědé máslo chutná a voní po oříšcích.

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy