• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmi

26 června, 2019 od elikatesy

Vymýšlet názvy receptů je občas vážně fuška. Název tohoto koláče je sice dlouhý, ale je prakticky nejkratší z těch, co mě napadaly. Ale říká vše. Tento koláč obsahuje cheesecake vrstvu, brownies vrstvu a jako bonus třešně. A navíc bez lepku. Vždyť to říkám, zkrátka bezlepkové cheesecake brownies s třešněmi. 🙂

cheesecake brownies

Nejmíň přesné je v názvu slovo „brownies“, protože tento koláč není brownies v pravém slova smyslu, ale minimálně splňuje charakteristiky brownies v tom, že je z hojného množství másla a čokolády a je opravdu ultra vláčný. Naopak na rozdíl od brownies se do něj pro lehkost přidává sníh z bílků.

Koláč je bezlepkový, protože neobsahuje pšeničnou ani jinou lepek obsahující mouku, zato obsahuje mouku mandlovou. Mandle, čokoláda a třešně jsou opravdu skvělí kamarádi a k dokonalosti pak tento koláč dovádí mramorování z jemné náplně z krémového sýra.

Hodně lidí si myslí, že nejlepší z krémových sýrů, co si mohou dopřát je Philadelphia (asi že je „émerická“). Ale když si přečtete složení, zjistíte, že až taková hitparáda to není. Podle mě je lepší klasické žervé. Ale i zde bacha na složení, čtěte a zkuste se vyhnout zbytečným zahušťovadlům a stabilizátorům.

Podobné těsto z čokolády doplněné mletými oříšky najdete už v receptu na Čokoládové bábovičky bez lepku nebo v Čokoládový koláč s hruškami. V případě tohoto koláče jsem ubrala cukr v těstě. I krémovou vrstvu jsem osladila jen velmi decentně. Na chuti to rozhodně neubralo, spíš naopak.

Třešně v koláči jsou příjemným zpestřením, ale nejsou nezbytné. Určitě by šlo použít i maliny a nemuselo by to být špatné ani s jahodami. Tyto cheesecake brownies chutnají skvěle i samy o sobě. Pokud už ale třešně použijete, určitě je vypeckujte. Když si tu trochu práce navíc dáte, nebude váš požitek rušit plivání ožužlaných pecek na kraj talířku. Malá rada na závěr, koláč je opravdu hodně „mokrý“ a trochu hůř se krájí, ale když ho po upečení necháte zcela vychladnout a pak trochu ztuhnout v lednici, půjde to přece jen trochu líp.

Když jsem tyto cheesecake brownies poslala do světa, přišly mi následně tři zprávy o tom, jak skvělé jsou. A to už nemůže být náhoda! Takže opravdu vyzkoušejte, stojí za to. 😉

Tisk
5 from 1 vote

Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmi

Ingredience

Brownies vrstva

  • 200 g kvalitní tmavé čokolády
  • 200 g másla
  • 200 g mandlové mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 2 bílky
  • špetka soli
  • vanilka extrakt či mletá

Cheesecake vrstva

  • 400 g krémového sýra např. žervé
  • 40 g medu či javorového sirupu
  • 2 žloutky
  • 300-400 g třešní

Postup přípravy

  • Připravte si veškeré ingredience, vejce a krémový sýr si vytáhněte z lednice zhruba hodinu předem. Menší pekáček si vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Třešně vypeckujte.
  • Troubu předehřejte na 170°C (horkovzduch 150°C). Připravte si cheesecake vrstvu; jednoduše promíchejte krémový sýr s medem či sirupem a žloutky. Odložte stranou.
  • Na brownies vrstvu rozpusťte máslo a čokoládu společně rozpusťte na vodní lázni. Nechte trošku zchladnout a přidejte mandlovou mouku a žloutky. Promíchejte. Z bílků a cukru ušlehejte polotuhý sníh a opatrně stěrkou vetřete k čokoládové směsi.
  • Čokoládové těsto přelijte do pekáčku. Směs z krémového sýra lžící naklaďte na čokoládovou vrstvu a nožem opatrně promíchejte, aby vznikl mramorový efekt. Poklaďte třešněmi.
  • Vložte do trouby a pečte zhruba 35-40 minut. Nemá příliš smysl zkoušet těsto špejlí, protože vaším cílem není jej dopéct. Těsto by mělo být pevné na povrchu, ale stále zůstat krémové a vláčné vevnitř. 35-40 minut by na to mělo stačit.
  • Po vytažení z trouby nechte koláč zcela vychladnout a před krájením jej nechte trochu ztuhnout v lednici.

Kam dál?

  • Čokoládové bábovičky bez lepkuČokoládové bábovičky bez lepku
  • Čokoládový koláč s hruškamiČokoládový koláč s hruškami
  • Čokoládové sušenky s pekanovými ořechyČokoládové sušenky s pekanovými ořechy
  • Čokoládové sušenky s lískovými oříškyČokoládové sušenky s lískovými oříšky
  • Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemiPomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi
  • Obrácený fíkový koláčObrácený fíkový koláč

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: bezlepkové, čokoláda, krémový sýr, mandle, třešně

Předchozí článek « Jahodový dort s kokosovým krémem
Další článek: Špaldové scones s čerstvým jahodovým džemem »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Naďa

    26 června, 2019 at 4:12 pm

    5 stars
    Miluji sladké a to Vaše je úžasné.

    Odpovědět
    • elikatesy

      26 června, 2019 at 7:28 pm

      Jéé, to moc děkuju za pochvalu. 🙂

      Odpovědět
  2. Miriam

    30 června, 2019 at 5:08 pm

    Výborný moučník. Manžel, který jí jen štrůdl si přidal.

    Odpovědět
    • elikatesy

      30 června, 2019 at 5:11 pm

      Tak to mě moc těší. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy