• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Kokosové muffiny s kešu

15 června, 2020 od elikatesy

Už jsem to tu párkrát zmiňovala. Když se rozhodne péct trochu zdravěji či jinak, ne vždy je výsledek zcela uspokojivý. Někdy to stojí i několik pokusů, než jste s receptem zcela spokojení. V tomto případě konkrétně šest. 😀 Ale teď alespoň můžu říct, že tyto kokosové muffiny s kešu se povedly opravdu perfektně.

kokosové muffiny

Hned od začátku jsem měla v plánu udělat tyto muffiny veganské. Ale protože teď trochu víc experimentuju i s moukami, tak jsem si po prvním docela obstojném pokusu řekla, že by mohly být i bez lepku. A tak jsem experimentovala dál a různě měnila poměry surovin i některé suroviny kompletně. Žádná verze nebyla vyloženě špatná, ale některé byly trochu tužší jiné zase mastnější (což se stává, když ubíráte cukr) a prostě ne takové, jaké bych s vámi chtěla sdílet. Nakonec jsem se dopracovala k této verzi, která je uvnitř měkká a krásně nadýchaná a zvenku chutná tak trochu jako kokoska. Za mě ideální kombinace 🙂

kokosové muffiny

Jak je psáno výš, muffiny jsou veganské. Použila jsem kokosový jogurt (kupuju v Lidlu), ale můžete použít i sojový jogurt. Případně, pokud muffiny chcete „odveganit“, klidně použijte obyčejný jogurt.

Mouka je v nich nakombinovaná rýžová (Pernerka) a mandlová. Plus jsem přidala trochu kukuřičného škrobu, aby těsto líp drželo. Nejsou v něm totiž samozřejmě ani vejce.

Jako náhrada vajec funguje částečně škrob a částečně banán, který dodá i sladkost a vláčnost. Zároveň ho ale v těstě není tolik, aby byl přehnaně cítit. Je to jen takový lehký banánový šmrnc, který podle mě s kokosem skvěle ladí.

Do těsta jsem přidala kešu ořechy, ale není to nutné. Muffiny jsou skvělé i bez nich. Klidně by se daly přidat i jiné ořechy. Nabízí se mandle, ale hodily by se třeba i pekany. Pokud ořechy používáte, můžete je nejdřív nasucho opéct v troubě, zvýrazní se tím jejich chuť.

kokosové muffiny

Asi víte, že pro jednoduché, trochu zdravější pečení mám slabost a věnuju se mu asi nejraději a teď i nejčastěji. A nejvíc mě těší, když chutná i těm, kteří si jinak na zdravější stravu moc nepotrpí. A tyto kokosové muffiny chutnaly všem! Tak se jich určitě nebojte a taky je vyzkoušejte. 🙂

Tisk

Kokosové muffiny s kešu

Počet porcí: 12 muffinů

Ingredience

  • 125 g rýžové mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 150 g mandlové mouky
  • 60 g bio kokosu
  • 60 g javorového sirupu
  • 120 g přezrálého banánu
  • 150 g kokosového jogurtu
  • 60 g kokosového oleje
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 0,5 lžičky skořice
  • špetka soli
  • špetka vanilky
  • 100 g kešu ořechů nemusí být

Postup přípravy

  • Jogurt si z lednice vytáhněte hodinu před přípravou, aby měl pokojovou teplotu. Připravte si muffinovou formu na 12 muffinů a vyložte ji papírovými košíčky. Troubu předehřejte na 180°C a pokud chcete, pár minut v ní opečte kešu ořechy. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo. Ve větší míse smíchejte rýžovou i mandlovou mouku, škrob, vanilku, skořici, kypřicí prášek a sodu a špetku soli. Přidejte kokos a nasekané kešu ořechy a promíchejte.
  • Společně promixujte banán, javorový sirup, kokosový olej a kokosový jogurt dohladka. Buď tyčovým mixérem nebo v blenderu. Přidejte k suché směsi v míse a promíchejte. Nemíchejte zbytečně dlouho, jen dokud se vše nespojí.
  • Těsto rozdělte do muffinových košíčků (můžete posypat dalším kokosem), vložte do trouby a pečte asi 20 minut nebo dokud jehla zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami
  • Bezlepkové cheesecake brownies s třešněmiBezlepkové cheesecake brownies s třešněmi
  • Banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Jahodové drobenkové řezyJahodové drobenkové řezy
  • Borůvkový koláč s mandlemi a kokosemBorůvkový koláč s mandlemi a kokosem
  • Citronový chlebíček s kokosemCitronový chlebíček s kokosem

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty, Vegan a raw Štítky: banány, bezlepkové, kešu, kokos, kokosový cukr, muffiny, vegan

Předchozí článek « Cukr a alternativní sladidla
Další článek: Cizrnové blondies »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Lenka

    10 dubna, 2022 at 8:32 am

    Zdravím může být bramborový škrob? díky Lenka

    Odpovědět
    • elikatesy

      10 dubna, 2022 at 10:04 am

      Zdravím, vyzkoušené to nemám, ale neměl by to být problém.

      Odpovědět
      • Lenka

        10 dubna, 2022 at 4:55 pm

        Dekuji

        Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy