Slíbila jsem dva meruňkové recepty, tak tady je ten druhý, jednoduchý meruňkový koláč s drobenkou a lískovými oříšky. Meruňky už sice pomalu střídají broskve a borůvky, ale třeba ještě nějaké ulovíte. Případně se na něj budete těšit do dalšího léta. A nebo se receptem můžete inspirovat a připravit koláč s jiným ovocem či ořechy. 🙂
Toto je totiž skvěle vláčné těsto, které je univerzální a můžete se s ním vyhrát dle libosti. Lískové ořechy můžete nahradit mletými mandlemi nebo kombinací mandlí a vlašských ořechů. Nebo mandlí a pistácií. A samozřejmě můžete s mandlemi nakombinovat i lískové ořechy. Pomerančovou kůru můžete nahradit citronem (zejména u čistě mandlové verze) a místo skořice použít vanilku nebo koření vynechat. A to vše pak vhodně nakombinovat se sezónním ovocem. Skvělá by byla třeba kombinace mandle-citron-vanilka-borůvky, vlašské-pomeranč-skořice-švestky nebo lískové-citron-vanilka-hrušky.
Těsto je kypřené dvojím způsobem, mechanicky a to tak, že utřete máslo s cukrem a vejci do pěny a to se pak ještě pojistí trochou kypřicího prášku a jedlé sody. Použila jsem čistě celozrnnou mouku a koláč byl krásně vláčný a nadýchaný a vůbec nebyl nepříjemně hutný. Pokud ale nejste na celozrnné koláče zvyklí, můžete použít kombinaci hladké a celozrnné mouky. Já používám jemně mletou celozrnnou špaldovou Pernerku, s tou jsem moc spokojená. Lískové oříšky jsem použila pražené loupané (za fajn cenu má Lidl) a namlela je najemno. Při mletí opatrně, ať neskončíte s lískoořechovým máslem. 🙂
Koláč jsem pekla v kulaté formě a je proto celkem vysoký. Pokud chcete koláč trochu nižší a s více ovocem, použijte menší plech či pekáček. Pokud jej pečete takto vyšší, je fajn jej podávat s trochou neslazené šlehačky nebo zakysané smetany.
Tak, a je to. Po borůvkovém, švestkovém, broskvovém a jahodovém je teď na blogu i meruňkový koláč s drobenkou. Asi je to jasné, ale já drobenkové koláče zkrátka můžu… A myslím, že receptů na drobenkové koláče není nikdy dost… 🙂
Meruňkový koláč s drobenkou a lískovými oříšky
Potřebné vybavení
- 22cm kulatá forma
Ingredience
- 150 g másla
- 70 g javorového sirupu
- 70 g světlého třtinového cukru
- 3 vejce
- 150 g jogurtu
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g mletých pražených lískových ořechů
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- kůra z 1 pomeranče
- špetka soli
- 300-500 g meruněk
Drobenka
- 80 g celozrnné špaldové mouky
- 45 g mletých pražených lískových ořechů
- 45 g jemného třtinového cukru
- 55 g másla
Postup přípravy
- Máslo na koláč i drobenku, jogurt a vejce si z lednice vytáhněte alespoň hodinu před přípravou. Mouku, mleté lískové oříšky, kypřicí prášek, jedlou sodu a skořici smíchejte a načechrejte metličkou. Dno formy nebo ráfku vyložte pečicím papírem.
- Prsty promněte všechny suroviny na drobenku a odložte stranou. Meruňky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny nebo osminy podle velikosti.
- Troubu předehřejte na 175°C. Máslo utřete s cukrem a javorovým sirupem a špetkou soli do světlé pěny. Po jednom postupně přidejte vejce. Pak přidejte zhruba třetinu suché směsi, pak jogurt a pak zbytek suché směsi. Promíchejte, ale ne zbytečně moc, jen dokud se vše nespojí.
- Těsto přesuňte do formy, poklaďte ovocem a posypte drobenkou. Vložte do trouby a pečte asi 45-55 minut dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Napsat komentář