• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Meruňkový koláč s drobenkou a lískovými oříšky

28 července, 2022 od elikatesy

Slíbila jsem dva meruňkové recepty, tak tady je ten druhý, jednoduchý meruňkový koláč s drobenkou a lískovými oříšky. Meruňky už sice pomalu střídají broskve a borůvky, ale třeba ještě nějaké ulovíte. Případně se na něj budete těšit do dalšího léta. A nebo se receptem můžete inspirovat a připravit koláč s jiným ovocem či ořechy. 🙂

meruňkový koláč s drobenkou

Toto je totiž skvěle vláčné těsto, které je univerzální a můžete se s ním vyhrát  dle libosti. Lískové ořechy můžete nahradit mletými mandlemi nebo kombinací mandlí a vlašských ořechů. Nebo mandlí a pistácií. A samozřejmě můžete s mandlemi nakombinovat i lískové ořechy. Pomerančovou kůru můžete nahradit citronem (zejména u čistě mandlové verze) a místo skořice použít vanilku nebo koření vynechat. A to vše pak vhodně nakombinovat se sezónním ovocem. Skvělá by byla třeba kombinace mandle-citron-vanilka-borůvky, vlašské-pomeranč-skořice-švestky nebo lískové-citron-vanilka-hrušky.

Těsto je kypřené dvojím způsobem, mechanicky a to tak, že utřete máslo s cukrem a vejci do pěny a to se pak ještě pojistí trochou kypřicího prášku a jedlé sody. Použila jsem čistě celozrnnou mouku a koláč byl krásně vláčný a nadýchaný a vůbec nebyl nepříjemně hutný. Pokud ale nejste na celozrnné koláče zvyklí, můžete použít kombinaci hladké a celozrnné mouky. Já používám jemně mletou celozrnnou špaldovou Pernerku, s tou jsem moc spokojená. Lískové oříšky jsem použila pražené loupané (za fajn cenu má Lidl) a namlela je najemno. Při mletí opatrně, ať neskončíte s lískoořechovým máslem. 🙂

Koláč jsem pekla v kulaté formě a je proto celkem vysoký. Pokud chcete koláč trochu nižší a s více ovocem, použijte menší plech či pekáček. Pokud jej pečete takto vyšší, je fajn jej podávat s trochou neslazené šlehačky nebo zakysané smetany.

meruňkový koláč s drobenkou

Tak, a je to. Po borůvkovém, švestkovém, broskvovém a jahodovém je teď na blogu i meruňkový koláč s drobenkou. Asi je to jasné, ale já drobenkové koláče zkrátka můžu… A myslím, že receptů na drobenkové koláče není nikdy dost… 🙂

Tisk

Meruňkový koláč s drobenkou a lískovými oříšky

Potřebné vybavení

  • 22cm kulatá forma

Ingredience

  • 150 g másla
  • 70 g javorového sirupu
  • 70 g světlého třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 150 g jogurtu
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g mletých pražených lískových ořechů
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • kůra z 1 pomeranče
  • špetka soli
  • 300-500 g meruněk

Drobenka

  • 80 g celozrnné špaldové mouky
  • 45 g mletých pražených lískových ořechů
  • 45 g jemného třtinového cukru
  • 55 g másla

Postup přípravy

  • Máslo na koláč i drobenku, jogurt a vejce si z lednice vytáhněte alespoň hodinu před přípravou. Mouku, mleté lískové oříšky, kypřicí prášek, jedlou sodu a skořici smíchejte a načechrejte metličkou. Dno formy nebo ráfku vyložte pečicím papírem.
  • Prsty promněte všechny suroviny na drobenku a odložte stranou. Meruňky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny nebo osminy podle velikosti.
  • Troubu předehřejte na 175°C. Máslo utřete s cukrem a javorovým sirupem a špetkou soli do světlé pěny. Po jednom postupně přidejte vejce. Pak přidejte zhruba třetinu suché směsi, pak jogurt a pak zbytek suché směsi. Promíchejte, ale ne zbytečně moc, jen dokud se vše nespojí.
  • Těsto přesuňte do formy, poklaďte ovocem a posypte drobenkou. Vložte do trouby a pečte asi 45-55 minut dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

Kam dál?

  • Pražský koláčPražský koláč
  • Lískoořechové sablé s meruňkamiLískoořechové sablé s meruňkami
  • Obrácený švestkový koláčObrácený švestkový koláč
  • Meruňkový koláč s frangipaneMeruňkový koláč s frangipane
  • Borůvkové koláče s tvarohem a drobenkouBorůvkové koláče s tvarohem a drobenkou
  • Meruňkové rolky s pistáciemiMeruňkové rolky s pistáciemi

Rubriky: Koláče, řezy, bábovky, Recepty Štítky: drobenka, lískové ořechy, meruňky, skořice

Předchozí článek « Pistáciové choux s meruňkami
Další článek: Ovocné tartaletky »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy